Σεβίλλη: Η ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλήτρια μετά από 76 χρόνια

Κωστής Παναγιώτου17 Ιανουαρίου 2022

Της παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία και πρέπει να την αρπάξει από τα μαλλιά. Πέρυσι έφτασε να παλεύει για την κατάκτηση της LaLiga μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά εν τέλει λύγισε μένοντας στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος. Φέτος έχει την ευκαιρία να καταφέρει να φέρει το πολυπόθητο τρόπαιο στην Ανδαλουσία, κάτι που έχει να συμβεί 76 ολόκληρα χρόνια.

Η αποδυνάμωση των ισχυρών του ισπανικού πρωταθλήματος είναι δεδομένη. Η Μπαρτσελόνα ψάχνει να βρει τα πατήματά της και να μπει στη νέα εποχή, χωρίς το Λιονέλ Μέσι στο ρόστερ της. Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αλλά παραμένει τρωτή. Η Ατλέτικο Μαδρίτης από την άλλη ξεκίνησε τη σεζόν ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος, αλλά στην πορεία οι αδυναμίες και οι λύσεις από τον πάγκο την έριξαν στην 4η θέση.

Οι Σεβιγιάνοι πατώντας πάνω στις αδυναμίες των υπολοίπων έχουν καταφέρει να αναρριχηθούν στη 2ηθέση και να κοιτούν πλέον μόνο προς τα πάνω.

Η μεθοδικότητα του Μόντσι και στοχευμένες κινήσεις

Η ομάδα του Τζουλέν Λοπετέγκι απολαμβάνει τη μοναξιά της δεύτερης θέσης, έχοντας απομακρυνθεί από την τρίτη Μπέτις 10 βαθμούς, ενώ βρίσκεται στο κυνήγι της Ρεάλ, με πέντε βαθμούς διαφορά να τους χωρίζουν και ένα παιχνίδι λιγότερο για τη Σεβίλλη.

Οι Ανδαλουσιανοί δεν έκαναν ντόρο στις μεταγραφές του καλοκαιρού κινήθηκαν μεθοδευμένα, κρατώντας ταυτόχρονα τον κορμό της ομάδας αναλλοίωτο, με τη σφραγίδα του «αρχιτέκτονα» Μόντσι.

Συνολικά αποκτήθηκαν έξι ποδοσφαιριστές, δαπανώντας συνολικά 38,5 εκατομμύρια ευρώ, με κανέναν από τους έξι να μην προκαλεί ντελίριο χαράς και ενθουσιασμού.

Αναλυτικά αποκτήθηκαν: Ράφα Μιρ ( 24 ετών, 16 εκατ. από τη Γουλβς ), Γκονσάλο Μοντιέλ ( 24 ετών, 11 εκατ. από τη Ρίβερς Πλέιτ ), Τόμας Ντιλέινι ( 29 ετών, 6 εκατ. από τη Ντόρτμουντ ), Λούντβιγκ Αουγκούστινσον ( 27 ετών, 5.5 εκατ. από τη Βέρντερ Βρέμης ), Ερίκ Λαμέλα ( 29 ετών, ελεύθερος ), Μάρκο Ντμίτροβιτς ( 29 ετών, ελεύεθερος ).

Ο Ράφα Μιρ και Λαμέλα μπορεί να μην έχουν εντυπωσιάσει με την παρουσία τους μέχρι στιγμής, παρόλα αυτά έχουν σκοράρει μαζί 10 γκολ, δίνοντας λύσεις σε κρίσιμες αναμετρήσεις.

Η άμυνα της…το όπλο της

Είναι ξεκάθαρο πως η δύναμη της Σεβίλλης δεν είναι άλλη από την άμυνά της, η οποία την οδηγεί στη φετινή σεζόν και της επιτρέπει να ονειρεύεται. Δεν είναι τυχαίο πως είναι η κορυφαία άμυνα του ισπανικού πρωταθλήματος, με 13 παθητικό.

Παρακάτω θα δούμε τις έξι πρώτες ομάδες της LaLiga και την αμυντική λειτουργία της καθεμίας με τη βοήθεια των xG ( expected Goals ), δηλαδή πόσα τέρματα θα έπρεπε να έχουν δεχτεί με βάσει τα xG των αντιπάλων και τα γκολ τελικά που δέχτηκαν.

Ομάδες
Γκολ ( Κατά )
xG ( Κατά )

Σεβίλλη

12

17.6

Ρεάλ Μαδρίτης

17

21.7

Μπέτις

22

25.2

Ατλέτικο Μαδρίτης

21

13.1

Ρεάλ Σοσιεδάδ

18

22.4

Μπαρτσελόνα

23

19.2

*Χωρίς τα πέναλτι η παραπάνω λίστα

Οι Σεβιγιάνοι μπορεί να έχουν την καλύτερη άμυνα, αλλά το θετικό πρόσημο στην άμυνας τους οφείλεται και στην εκπληκτική χρονιά που διανύει ο τερματοφύλακά τους και στις χαμένες ευκαιρίες των αντιπάλων όταν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση μπροστά από την εστία τους. Έχουν δεχτεί -5.6 γκολ λιγότερα από τα αναμενόμενα με βάσει τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοί τους.

Ο Μπόνο διανύει τρομερή σεζόν μέχρι στιγμής, έχοντας αγωνιστεί σε 17 αγώνες έχει καταφέρει να κρατήσει την εστία του ανέπαφη 9 φορές. Αυτή τη στιγμή απουσιάζει από την ομάδα, λόγω των υποχρεώσεων του με την Εθνική Μαρόκο στο Κοπά Άφρικα.

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε έχει δεχτεί τις λιγότερες επικίνδυνες ευκαιρίες από τις πρώτες έξι ομάδες, αλλά έχουν παραβιάσει την εστία της περισσότερες φορές (+7.9) από τα αναμενόμενα. Αντίστοιχη εικόνα έχει και η Μπαρτσελόνα, καθώς έχει δεχτεί +3.8 περισσότερα γκολ.

Ρεάλ Μαδρίτης (-4.7), Μπέτις (-3.2) και Ρεάλ Σοσιεδάδ (-4.4) έχουν μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα τους λιγότερες φορές με βάσει τα xG των αντιπάλων.


Επιθετικά η κατάσταση αλλάζει για τη Σεβίλλη, μπορεί να έχει σκοράρει 31 τέρματα αλλά οι ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει δεν αντιστοιχούν σε αυτόν τον αριθμό.

Ομάδες
Γκολ ( Υπέρ )
xG ( Υπέρ )

Ρεάλ Μαδρίτης

43

35.1

Μπαρτσελόνα

27

28.5

Μπέτις

30

28.9

Ατλέτικο Μαδρίτης

32

26.5

Σεβίλλη

30

22.4

Ρεάλ Σοσιεδάδ

18

22.4

*Χωρίς τα πέναλτι η παραπάνω λίστα

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι μια κατηγορία μόνη της, μολονότι έχει πετύχει παραπάνω τέρματα από τα αναμενόμενα (+7.9), έχει δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα της πρώτης εξάδας.

Μπαρτσελόνα και Μπέτις είναι ίσα βάρκα ίσα πανιά, καθώς κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα. Οι «μπλαουγκράνα» έχουν τινάξει τα αντίπαλα δίχτυα λιγότερες φορές με βάσει τα xG (-1.5), ενώ το σύνολο του Πελεγκρίνι έχει πετύχει ένα τέρμα παραπάνω από τα αναμενόμενα (+1.1). Η Ατλέτικο και εκείνη έχει θετικό πρόσημο, με +5.5 περισσότερα γκολ.

Η Σεβίλλη έχει καταφέρει να σκοράρει παραπάνω με βάσει τα xG (+7.6), αλλά έχει τη χειρότερη επίθεση από Big-6 μαζί με τη Σοσιεδάδ, στην οποία η τύχη δεν χαμογέλασε και έχει μόλις 18 γκολ, ενώ έχει δημιουργήσει τις ίδιες ευκαιρίες, σε ποιότητα, με την ομάδα του Λοπετέγκι.

Ο τραυματισμός του περσινού πρώτου σκόρερ των Σεβιγιάννων, Γιουσέφ Εν Νεσίρι, έχει στοιχήσει στην ομάδα. Ο Μαροκινός απουσίασε για μεγάλο χρονικό διάστημα και η επιστροφή του στα περσινά στάνταρ του είναι απαραίτητη για να συνεχίσει η Σεβίλλη την πορεία πρωταθλητισμού. Φέτος έχει 3 γκολ σε 8 αγώνες ( 5 ως βασικός ), ενώ την περασμένη σεζόν είχε 18 τέρματα σε 38 ( 23 ως βασικός ).

Στη τελευταία λίστα θα δούμε τα xG difference. Τη διαφορά ανάμεσα στην ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησαν οι ομάδες και στην ποιότητα των ευκαιριών που δέχτηκαν. Θα παρατηρήσετε πως οι πέντε από τις έξι ομάδες έχουν θετικό πρόσημο, με τη Σοσιεδάδ να έχει καταφέρει κάτι σπάνιο, καθώς είναι στο μηδέν.

Ομάδες
xG (Υπέρ)
xG (Κατά)
xG dif.

Ρεάλ Μαδρίτης

35.1

21.7

+14.4

Σεβίλλη

22.4

17.6

+4.8

Μπέτις

28.9

25.2

+3.7

Ατλέτικο Μαδρίτης

26.5

13.1

+13.4

Σοσιεδάδ

22.4

22.4

0

Μπαρτσελόνα

28.5

19.2

+9.3

*Χωρίς τα πέναλτι η παραπάνω λίστα

Η Σεβίλλη θα μπορούσαμε να πούμε πως έχει μια ρέντα και βρίσκεται ψηλότερα από εκεί που ανήκει με βάσει τα xG, ενώ αντίθετα Ατλέτικο ( 4η στο πρωτάθλημα ) και Μπαρτσελόνα ( 6η στο πρωτάθλημα ) αδικούνται με τη θέση που κατέχουν στο βαθμολογικό πίνακα. Η Μπέτις είναι στην ίδια κατάσταση με τη συμπολίτισσά της, ενώ η Ρεάλ έχει τον καλύτερο συντελεστή και είναι δίκαια στην πρώτη θέση.

Αυτό δεν αφαιρεί από τους Ανδαλουσιανούς τη χρυσή ευκαιρία που τους παρουσιάζεται να κυνηγήσουν τον τίτλο της LaLiga μέχρι τέλους. Αυτό το δικαίωμα της το έδωσαν οι Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης, που είναι κατώτερες των προσδοκιών και η τύχη σίγουρα δεν είναι με το μέρος τους, όπως είδαμε και στις παραπάνω λίστες. Η Ρεάλ μπορεί να έχει ακόμη τον πρώτο λόγο, παρότι δεν εντυπωσιάζει. Πρώτο μέλημα όλων στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» πρέπει είναι να μην λιποθυμήσουν, όπως πέρυσι, στις τελευταίες στροφές του πρωταθλήματος.

Data: FBref

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.