Σερφάροντας στο μνημονικό

Αρις Νικολάκης07 Ιουνίου 2020

Λοιπόν, σερφάροντας στο μνημονικό μας επιλέγουμε θύμησες από αγώνες ΠΑΟΚΟλυμπιακός στην Τούμπα…

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-1 (1969) : Η βαθύτερα κι εντονότερα χαραγμένη στον χάρτη της μνήμης μας θύμηση. Έχοντας ζήσει… Βιώσει είναι το ορθό ρήμα… Την εποχή της κόντρας Βορρά – Νότου για τον Γιώργο Κούδα ως τινέιτζερ, εύλογα ως κυρίαρχη θύμηση μας θα επιλεγόταν μία με πρωταγωνιστή τον «μεγαλέξανδρο». Άμα τη επιστροφή του στην Τούμπα έπαιξε ξανά με τον ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό. Πέτυχε και τα δυο γκολ. Το δεύτερο μάλιστα, ήταν… Ποίημα. Ήταν για Νομπέλ ποδοσφαιρικής λογοτεχνίας!

Στην Τούμπα δεν έπεφτε καρφίτσα. Με όλη τη σημασία της έκφρασης… Κι η σημασία του αγώνα και το come back του Γιώργου Κούδα σπίτι του κατέστησε τον αγώνα κυρίαρχο της επικαιρότητας της εποχής. Ένα σώμα, μία ψυχή οι φίλοι του «δικέφαλου» έζησαν κορυφαίες στιγμές. Επιτρέψτε μας δε, να θεωρούμε πως οι ουρανομήκεις ζητωκραυγές τους για τα δύο γκολ ίσωςίσως, να είναι ρεκόρ… ντεσιμπέλ της Τούμπας. Ίσως!

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0 (1974). Λαοθάλασσα πάλι, στην Τούμπα. Από νωρίς εμείς στις επάλξεις της ενημέρωσης. Πού να μας πιάσει ύπνος; Τούτο επειδή είχε κορυφωθεί η κρίση με τον Λες Σάνον. Ρίξαμε και το προηγούμενο βράδυ ένα ξενύκτι περιμένοντας τις εξελίξεις. Έβραζε ο τόπος μέχρι τα μεσάνυκτα στα «Αστέρια» του Πανοράματος στην αποστολή του ΠΑΟΚ.

Όλη εκείνη ένταση της βγήκε στο γήπεδο. Και το γκολ του Σταύρου «καίσαρα» Σαράφη απογείωσε την Τούμπα για πτήση στον έβδομο ουρανό. Κάπου εκεί ψηλά απογειώθηκε κι ο παμμέγιστος παικταράς για την κεφαλιά «κεραυνό» στην εστία προς την Αγία Βαρβάρα. «Δεν πιανόταν. Σα να σούταρε με …κεφάλι ήταν», παραδέχθηκε ο Παναγιώτης Κελεσίδης.

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-0 (1981). Με τη Θ7… ερείπια – ας όψεται ο Εγκέλαδος – και φυσικά, κλειστή… Ζήσαμε ως ρεπόρτερ των «ΣΠΟΡ του Βορρά» υπό τον Δημήτρη Μπούζα την πλέον… θλιμμένη νίκη (το νικητήριο γκολ ο Βασίλης Βασιλάκος) του ΠΑΟΚ. Αιτία; Ο αδόκητος θάνατος του Γκιούλα Λόραντ!

Οι παίκτες του έμαθαν τον χαμό του επιβλητικού Μαγυάρου master της μπάλας μετά τη λήξη του αγώνα. Αν κι είχε ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι δίχως επιστροφή από τα μέσα του πρώτου Ημιχρόνου. Στα αποδυτήρια είπαν στους παίκτες πως ο Γκιούλ Λόραντα ένιωσε αδιαθεσία. Και πήγε στο Νοσοκομείο…

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 6-1 (1987) : Ήταν, είναι – εάν… Και θα είναι, ο χρόνος θα δείξει – η κορυφαία π(…πανηγυρική!) αράσταση του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό. Υπό καταρρακτώδη βροχή στις Σέρρες οι… πεζοναύτες του «δικέφαλου» γάζωσαν τους κακόμοιρους «ερυθρόλευκους». Πρωτόγνωρο συγκλονιστικό σκηνικό. Πρωτοφανής ορμή και δύναμη. Πρωτάκουστη διάσταση σε νίκη σε τέτοιους αγώνες!

Αυτές είναι ορισμένες θύμησες μας από αγώνες ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Είναι από τις εντονότερες και πιο ξεχωριστές. Ξεφεύγουν – βλέπετε – της συνήθους αγωνιστικής σπουδαιότητας. Έχουν κάτι το ιδιαίτερο. Το μοναδικό … Πικρό ή γλυκό! Γι΄ αυτό κι έχουν χαραχθεί βαθύτερα κι εντονότερα στον «σκληρό δίσκο» μας!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.