Σε έναν μεγάλο ΠΑΟΚ, πάντα βρίσκονται (και) δικά του παιδιά

Κώστας Πετρωτός11 Μαρτίου 2022

Νίκη στα σημεία με την κυριολεκτική σημασία του όρου πέτυχε ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Γάνδη κι αρκεί κανείς να ρίξει μία ματιά στην στατιστική. Η κατοχή μπάλας ήταν 52-48 τοις εκατό, οι τελικές 8-6, οι συνολικές επιθέσεις 51-44 οι πάσες 395-393 (και η ακρίβεια σε αυτές 75-78 τοις εκατό), οι κερδισμένες μπάλες 46-50, τα τάκλιν 13-14, οι κάρτες από τρεις. 

Μόνο στα κόρνερ υπερείχε ξεκάθαρα ο Δικέφαλος (8 έναντι 2), ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Λουτσέσκου είχε πιο καθαρές φάσεις για γκολ. Κι αν ο Αντρίγια έκανε έστω το ένα καλό ημίχρονο που προσέφερε με την Μίντιλαντ, οι «ασπρόμαυροι» θα είχαν πετύχει και δεύτερο τέρμα. Μπορούσε αυτό να έρθει και στην φάση με Μπίσεσβαρ-Ακπομ στο πρώτο μέρος, αν υπήρχε VAR. Γιατί το χέρι-πέναλτι του Οκούμου, είναι αλήθεια, δύσκολα μπορούσε να δοθεί σε κανονική ροή αγώνα. 

Δείτε το πάλι στο youtube, μαζί με τον Κούρτιτς σκόραρε και ο Μπάτσι

Το προβάδισμα πρόκρισης που πήρε ο ΠΑΟΚ το οφείλει εν πολλοίς στον προπονητή του. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δούλευε αυτή την αναμέτρηση στο μυαλό του τουλάχιστον εδώ και μία εβδομάδα (όσοι παρατήρησαν με προσοχή πώς μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής στα ματς με ΑΕΚ και Λαμία, ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι θα βλέπαμε την ενδεκάδα που παρέταξε χθες) και στην διάρκεια της αναμέτρησης έδειξε ότι η μελέτη είχε απλωθεί στην παραμικρή λεπτομέρεια. Από την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, μέχρι την εκτέλεση φάουλ του Κούρτιτς.

Στο γκολ του Σλοβένου στο 58’, έβαλε το χεράκι του και ο Λουτσέσκου, για την ακρίβεια, το δεξί χέρι του Ρουμάνου τεχνικού, ο Κριστιάνο Μπάτσι που μας έδειξε για πολλοστή φορά γιατί θεωρείται εξπέρ στον σχεδιασμό των στημένων φάσεων. Αν δεν το παρατηρήσατε, παίξτε μία ακόμη φορά το βίντεο στο you tube για να δείτε πώς «ανοίγουν» το τείχος της Γάνδης τρεις παίκτες του ΠΑΟΚ, ο Κρέσπο, ο Ντόουγκλας και ο Μπίσεσβαρ που κινούνται πλάγια για να δημιουργήσουν κενό να περάσει η μπάλα στην εκτέλεση του 32χρονου μέσου. Προφανώς έπαιξε ρόλο το λάθος στην προσπάθεια να απομακρύνει που έκανε ο Κουμς, αλλά, το λάθος προκλήθηκε και από την... σχεδιασμένη ανακατωσούρα των τριών παικτών του Δικεφάλου.

Το κλειδί ήταν το μπλόκο στον ρυθμό

Δεν ήταν, όμως, αυτή η μεγαλύτερη συνεισφορά του (τιμ) Λουτσέσκου. Η κίνηση ματ για την νίκη ήταν στον έλεγχο του ρυθμού. Το σημείωσε και ο Λύρατζης στις δηλώσεις του. Η Γάνδη παίζει σε ένα πρωτάθλημα που ο ρυθμός είναι πολύ υψηλός και δεν έχει καμία σχέση με αυτόν στην ελληνική Super League. Αυτή η διαφορά, όμως, δεν φάνηκε στον αγώνα. Ο ΠΑΟΚ δεν βρέθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ εκτεθειμένος απέναντι στους ταχείς (μεσο)επιθετικούς της Γάνδης. Καταγράφηκε μόνο ένα σοβαρό λάθος, αυτό του Πασχαλάκη στην αδύναμη απόκρουση του Ντε Σατρ που οδήγησε στο οφσάιντ γκολ του Μόντες, σε φάση που η τύχη ήρθε να αποδώσει δικαιοσύνη, γιατί είναι κρίμα ο πολύ καλός και χθες (έπαιξε εξαιρετικά στο πρώτο κομμάτι του αγώνα ως... μπακότερμα) διεθνής γκολκίπερ να έχυνε την καρδάρα με το γάλα λόγω ενός λάθους.  

Ούτε μία κεφαλιά-απειλή...

Συνολικά η ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΟΚ άγγιξε χθες το άριστα. Όχι μόνο δεν βρέθηκαν οι παίκτες του να κυνηγάνε αντιπάλους που έβγαιναν στην κόντρα, αλλά δεν απειλήθηκαν ούτε μία φορά από αέρος, τομέας που συνιστούσε τεράστιο πρόβλημα σε προηγούμενα ματς, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ινγκασον και Κρέσπο είχαν άριστη συνεργασία και «εξαφάνισαν» την απειλή του ύψους 1.91μ. σέντερ φορ της Γάνδης, Λοράν Ντεπουάτρ, ενώ ο Λύρατζης έκανε ό,τι δεν μπορούσε να κάνει σε διαδοχικά ματς ο Λούκας Τέιλος στην αρχή της σεζόν: έκοβε μπαλιές που πήγαιναν να βγουν στην πλάτη του με αντιπάλους να είναι έτοιμοι να σκοράρουν. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μετατρέψει ένα προβληματικό σημείο του μέχρι και λίγο καιρό πριν, την άμυνά του, στο μεγάλο του ατού στο χθεσινό ματς. Βέβαια, ο Μαροκινός Τισουνταλί με τα 20 γκολ και τις 7 ασίστ φέτος έπαιξε μόλις 12 λεπτά στο παιχνίδι, καθώς ήταν ανέτοιμος, οπότε η άμυνα του ΠΑΟΚ θα πρέπει να δοκιμαστεί και στο Βέλγιο. Οι μνήμες όμως από το παρελθόν δημιουργούν συγκρίσεις που καταλήγουν σε ξεκάθαρα συμπεράσματα για το πόσο έχει βελτιωθεί ανασταλτικά ο Δικέφαλος.

Δεν υπάρχει μεγάλη επιτυχία χωρίς δικά του παιδιά

Κράτησα για το τέλος την εμφάνιση συγκεκριμένων παικτών. Ακπρομ Τσιγγάρας και Λύρατζης έκαναν έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος έτρεξε περισσότερο στο παιχνίδι. Ο Αγγλος φορ ήταν πραγματικά συγκινητικός σε ορισμένα σημεία του αγώνα με τον τρόπο που αμυνόταν και ανάγκαζε τον κόσμο να πει χαλάλι για την μεγάλη ευκαιρία που έχασε από την άψογη σέντρα του Κούρτιτς έξι λεπτά πριν το γκολ του Σλοβένου. 

Ο Χαλκιδικιώτης μέσος ήταν πανταχού παρών, ένα απίστευτο μηχανάκι που κινούταν ασταμάτητα, μαχόταν και έκοβε, παράλληλα όμως ήταν και πολύ ώριμος με την μπάλα στα πόδια. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο προχωρά η σεζόν, ολοένα και περισσότερο μαθαίνει πώς να κινείται ως μποξ του μποξ μέσος, συνδυάζοντας αυτόν τον ρόλο με τον βασικό του που είναι με την συνεχή κίνησή του και τον τρόπο που καλύπτει τους χώρους να απελευθερώνει τον Κούρτιτς.

Η εμφάνιση των Λύρατζη και Τσιγγάρα θα πρέπει να τονιστεί και για έναν λόγο παραπάνω. Γιατί αποδεικνύει για μία ακόμη φορά-και αυτό αφορά όχι μόνο στον ΠΑΟΚ αλλά σε όλες τις ελληνικές ομάδες-ότι οι μεγάλες επιτυχίες του έρχονται όταν στην σύνθεσή του υπάρχουν και δικά του παιδιά. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί όσο παλιά κι αν πάμε. Από τον Σαλιγγίδη και τον Κλάους, μέχρι τον Πέλκα, τον Γιαννούλη και τον Τζόλη. Ο παίκτης που βγαίνει από τα σπλάχνα του συλλόγου, διακρίνεται πέρα από το ταλέντό του, για το μεγαλύτερο ψυχικό δέσιμο που έχει με την ομάδα, την διάθεση για αυτοθυσία, να βάει το «εγώ» του κάτω από το καλό της ομάδας.

Η παρουσία του Λευτέρη και του Χάρη συνιστά τρομερή διαφήμιση για τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ και του τρόπου που δουλεύουν. Δεν είναι μόνο το ταλέντο, αλλά και ο χαρακτήρας αυτών των παιδιών που με το πείσμα, την υπομονή, την συνεχή δουλειά και την πειθαρχία τους, έχουν καταφέρει να θεωρούνται ήδη πολύ σημαντικοί για τον ΠΑΟΚ. Πίσω από κάθε σπουδαίο ξένο παίκτη που έρχεται στον ΠΑΟΚ, υπάρχουν και τέτοια παιδιά που θα συνεχίζουν την παράδοση και μακάρι γι’ αυτά ο ιδρώτας που χύνουν αδιάκοπα να συνδυαστεί με μία σπουδαία πρόκριση στους «8 του Conference League.

Υ.Γ. 1 Τονώνει το πρεστίζ και δείχνει πολύ ξεκάθαρα την αξία της ομάδας και το πόσα προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσα ενημέρωσης κάθε απόχρωσης να καταγράφουν με ικανοποίηση την άνοδο της χώρας μας στην 15η θέση του ranking της UEFA, λόγω της νίκης του ΠΑΟΚ. Πιο αποστομωτική, για όσους προσπαθούσαν να μειώσουν όσα καταφέρνει ο Δικέφαλος τα τελευταία χρόνια, απάντηση δεν μπορούσε να υπάρχει.

Υ.Γ. 2 Μία ταπεινή προτροπή στον Κούρτιτς. Όταν ομολογεί ένα λάθος (την κίτρινη στην προκειμένη), καλό είναι να μην το συνοδεύει με ένα «αλλά» ή ένα «όμως». Μόνο έτσι δεν θα το ξανακάνει. Τα νεύρα συγκρατιούνται μόνο όταν ομολογήσεις ότι συνιστά πρόβλημα να χάνεις τον έλεγχο όταν εκνευρίζεσαι κι αυτό ισχύει και για τον Αντρίγια.    

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news  

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.