«Σε δύο εβδομάδες έχουμε 50.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα»

Χάρης Δημαράς29 Μαρτίου 2020

Για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού μίλησε στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή Action Zone o δικηγόρος που εξειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο, Χάρης Βεργούλης. Εκανε λόγο για ανυπολόγιστες συνέπειες, ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και με άλλα μέτρα.

Μεταξύ άλλων είπε στον Χάρη Δημαρά:

«Οι συνέπειες έχουν αναφανεί ήδη. Σε δύο εβδομάδες περίπου έχουμε γύρω στις 50.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την οικονομία μας. Στο δημόσιο υπήρξε ερώτηση στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε είπε πως «το βλέπουμε», το διέψευσε, αν και είναι ένα θέμα περίπλοκο. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη κρίση, που πλησιάζει στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τους ειδiκούς. Το εργατικό δίκαιο δέχθηκε πλήγματα το 2010 στο σκληρό πυρήνα του. Οι εργατικοί νόμοι 100 ετών πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, από δύο δικτατορίες, που ακόμη κι αυτές δεν τους πείραξαν, για άλλους λόγους βέβαια. Σε αυτή την κρίση οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι εργαζόμενοι. Και οι επιχειρήσεις, βέβαια. 

Η κυβέρνηση ενισχύει τις επιχειρήσεις με ένα πακέτο σοβαρό, το οποίο βέβαια υστερεί σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης. Στις ΗΠΑ μάλιστα οι εργαζόμενοι θα ενισχυθούν και με επιταγές κατ’ άτομο. Η απαγόρευση απολύσεων είναι βραχυχρόνια, 40 ημερών. Σύμφωνα με την ΠνΠ η κυβέρνηση δίνει ένα περιθώριο 6 μηνών στις επιχειρήσεις να έχουν μερική απασχόληση και τροποποίηση συμβάσεων εργασίας και να μειώνουν τις αποδοχές κατά το ήμισυ. Θα έπρεπε να γίνει μια διάκριση. Υπάρχουν επιχειρήσεις που πλουτίζουν. Αυτές θα έπρεπε να εξαιρεθούν και να μην έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Δεν είμαι εναντίον των επιχειρήσεων, αλλά εκείνοι που πρέπει να έχουν μείζονα προστασία είναι οι εργαζόμενοι».

Στη συνέχεια ο κ. Βεργούλης απάντησε και σε ερωτήματα ακροατών.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.