Χαμένες... στα τσουβάλια βρέθηκαν 30.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Metrosport Team24 Ιανουαρίου 2022

Πρόκειται για αιτήσεις που εντοπίστηκαν και που θα εξακολουθούσαν να είναι χαμένες σε ντουλάπια, σακιά και υπόγεια αν δεν γινόταν έλεγχος το προηγούμενο έτος λόγω της συγχώνευσης τοπικών διευθύνσεων και υποκαταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, είχε τονίσει για το θέμα ότι αυξήθηκε το στοκ των συντάξεων καθώς βρέθηκαν συντάξεις σε υπόγεια, σακιά και τσουβάλια.

Σημειώνοντας μάλιστα ότι «προκύπτουν καθημερινά νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν είχαν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και τις βρίσκουμε σε ντουλάπια και υπόγεια και αναγκαζόμαστε να εντάξουμε αυτούς του φακέλους τις συντάξεις αυτές στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων», προσθέτοντας ότι τους τελευταίους μήνες αυτό συναντάται σε όλη την Ελλάδα.

Περίμεναν έως και 10 χρόνια... χωρίς αιτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ελέγχους που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2021 με την συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του e-ΕΦΚΑ εντοπίστηκαν σε ξεχασμένες κούτες, σακιά και συρτάρια 29.984 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη που δεν είχαν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ταμείου.

Οι ασφαλισμένοι περίμεναν μάταια, σε κάποιες περιπτώσεις και δέκα χρόνια, να τους αποδοθεί η σύνταξη τους, όμως η αίτηση τους δεν είχε καταχωρηθεί πουθενά.

Κατά την διάρκεια των μετακομίσεων με την υλοποίηση του νέου οργανογράμματος βρέθηκαν χιλιάδες φάκελοι σε αποθήκες, υπόγεια, ντουλάπια που δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα και ως εκ τούτου δεν φαινόταν πουθενά ότι ο ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης. Οι φάκελοι που εντοπίστηκαν ενσωματώθηκαν στις εκκρεμότητες του e-ΕΦΚΑ.

Κατά την διάρκεια του 2021 εντοπίστηκαν 44 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχε υποβληθεί χειρόγραφα και είχαν ξεχαστεί από το 2010. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο πέρυσι εντοπίστηκαν 6 αιτήσεις σε υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ στην Αγία Παρασκευή σε κούτες, το οποίο ήταν κλειστό. Οι αιτήσεις που έμειναν στα αζήτητα και υποβλήθηκαν το 2011 έφτασαν τις 94, ενώ τις 97 έφτασαν αυτές που υπεβλήθησαν το 2012.

Τον Ιούνιο του 2021 εντοπίστηκαν στο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ στον Ηράκλειο της Κρήτης 10 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε συρτάρια που είχαν υποβληθεί το 2013, ενώ συνολικά ο αριθμός τους έφτασε τις 113 που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα με τους ασφαλισμένους να περιμένουν 9 χρόνια…

Αιτήσεις από το 2014 σε αναμονή ήταν 119, από το 2015 ήταν 209, ενώ το 2016 οι αιτήσεις που εντοπίστηκαν σε εκκρεμότητα ήταν 765 με τις ξεχασμένες υποθέσεις να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο 1.196 αιτήσεις από το 2017, 1.882 από το 2018, 5.537 το 2019 και 19.928 το 2020.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου έχουν ήδη εκκαθαρίσει το 80% των υποθέσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2010- 2017, συνολικά ανέρχονταν σε 2.637, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εκκαθαριστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν αποδοθεί στους ασφαλισμένους οι οριστικές συντάξεις τους, εφόσον έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2019.

Εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων έως τον Ιούνιο

Οι ξεχασμένες αιτήσεις σε σακούλες, κούτες και συρτάρια είναι κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών μετά την συγχώνευση διευθύνσεων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και την συγχώνευση τους στον e-ΕΦΚΑ, αγροτών από τον πρώην ΟΓΑ μετά την κατάργηση των κατά τόπους ανταποκριτών και των τοπικών υποσυστημάτων, αλλά και ευγενών ταμείων όπως ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ξεκίνησε η σταδιακή καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούσαν από το 2010. Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι επιπλέον φάκελοι, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων θα είχε οριστικά αντιμετωπιστεί ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο με την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του e-ΕΦΚΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί στην εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος απόδοσης συντάξεων και στην ταχύτερη απονομή τους στους ασφαλισμένους με την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων έως τον Ιούνιο του 2022.

Ταυτόχρονα, o e-ΕΦΚΑ εκσυγχρονίζεται σε ηλεκτρονικά συστήματα και υποδομές με την χρήση λογισμικών που θα επιτρέπουν τον έλεγχο της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και υπολογισμού σύνταξης αυτόματα, αλλά και την πρόσληψη έως το τέλος Ιανουαρίου επιπλέον 100 ατόμων με συμβάσεις έργου για την έκδοση συντάξεων.

πηγή: dikaiologitika

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.