Σαρηγιάννης: «Πιθανό ένα δεύτερο 14ήμερο lockdown στη Θεσσαλονίκη»

Metrosport Team04 Νοεμβρίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής μίλησε για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα

Τόνισε, δε, ότι είναι πιθανό ένα δεύτερο lockdown στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αττική όπου τα λύματα δείχνουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.

Μεταξύ άλλων ο Δημοσθένης Σαρηγιάνης δήλωσε:

Για την πρόβλεψη για 100.000 κρούσματα: «Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού, ένας με βάση τον βαθμό θετικότητας, με 10% με αναγωγή στον πληθυσμό. Και ο άλλος με το μοντέλο που αναπτύξαμε από την αρχή της πανδημίας. Εκεί πάνω ο αριθμός που θα ήταν πιο ρεαλιστικός θα ήταν 80.000 με μάξιμουμ τα 100.000 κρούσματα. Ο λόγος είναι γιατί κάποιος που κάνει τεστ δεν είναι τυχαίο δείγμα. Είναι άνθρωποι που θεωρούν ότι έχουν πιθανότητα να είναι θετικοί».

Πότε θα έχουμε μείωση κρουσμάτων: «Έχουμε μέτρα που πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο. Με δεδομένο την επικάλυψη των μέτρων, περιμένουμε να δούμε μικρή μείωση από 7-9 Νοεμβρίου. Από εκεί και μετά τα αποτελέσματα των πιο σκληρών μέτρων από τις 15 Νοεμβρίου. Αυτή είναι η περίοδος που θα φανεί η αποτελεσματικότητα και το επίπεδο διασποράς. Η μείωση δε θα είναι σε πολύ χαμηλούς αριθμούς, ένας καλός δείκτης θα είναι στα 250-300 κρούσματα, στο 1/3 του σημερινού αριθμού. Το πρόβλημα δεν είναι στατιστικό. Είναι πιθανόν ένα δεύτερο 14ημερο lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε ώστε να φτάσουμε σε κάτω από 200 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και γύρω στα 400 πανελλαδικά τα Χριστούγεννα. Υπάρχει το διάστημα που είναι ο μέγιστος χρόνος επώασης. Οπότε τα καλύτερα μέτρα να ληφθούν, πρέπει να περάσουν 2-3 βδομάδες για να φανούν τα αποτελέσματα».

Για τις μετρήσεις των λυμάτων και πως φτάσαμε εδώ: «Τα λύματα είναι ένας αντικειμενικός τρόπος για την εκτίμηση των κρουσμάτων. Έπαιξε ρόλο ότι οι νέοι έχουν την τάση κοινωνικοποίησης, υπήρξε χαλαρότητα στον πληθυσμό και στους επαγγελματίες μια τους καταναλωτές και οι "περίφημοι" αρνητές».

Βλέπει άλλα lockdown: «Από τα λύματα στην Αθήνα προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση 20-30% από προηγούμενη εβδομάδα. Και στην περίπτωση αυτή, ένα lockdown θα ήταν χρήσιμο στην Αττική για να μπορεί να γίνει ανάσχεση στη διασπορά όταν οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.