Ρότσα: «Τεράστιο μυαλό ο Κούρτιτς - Τρελάθηκα, απώλεια ο Μακέντα;»»

Παναγιώτα Χαλκιά20 Μαΐου 2022

Τα παιχνίδια κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν από τα αγαπημένα του. Έβγαλε πάθος, ενέργεια και έκανε κατάθεση ψυχής μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Το γκολ που σημείωσε τον Μάρτιο του 1986 έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων και τη δική του.

Το metrosport.gr ήρθε σε επαφή με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και συζήτησε μαζί του για τον φετινό τελικό κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, τα ατού της κάθε ομάδας και την παρουσία των φιλάθλων και των δύο ομάδων στην εξέδρα.

Ο Αργεντινός προπονητής θυμήθηκε την πρώτη του εμφάνιση στην Τούμπα, τον «ενοχλητικό Δαμανάκη», τους συμπαίκτες του που χλώμιασαν και την ιδιαίτερη χημεία που δένει τους δυο συλλόγους.

Φυσικά, η πορεία του Θεσπρωτού στη Super League, τα σχέδια για την επόμενη σεζόν, η επίθεση που δέχθηκε στην Καβάλα και ο… προπονητής χωρίς δίπλωμα του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συζήτηση.

«Έχουμε το αλάτι και το πιπέρι, μη το χαλάσουμε»

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός βρίσκονται στον τελικό κυπέλλου. Δικαιολογημένα έχουμε αυτό το ζευγάρι;

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα δίκαιο άθλημα. Ένα μικρό σωματείο μπορεί να αποκλείσει μια ομάδα μεγάλη στη διάρκεια της σεζόν αλλά στο τέλος μένουν οι καλύτερες ομάδες. Θα μου πείτε ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός. Μπορεί να ήταν αλλά το κύπελλο έχει άλλους κανόνες και οι δυο αυτές ομάδες κατάφεραν να επιβιώσουν στις συνθήκες που υπήρχαν».

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στις κερκίδες σε ένα τελικό…

«Συνήθως οι τελικοί Κυπέλλου είναι όμορφα παιχνίδια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι θα βρεθούν εκεί οι φίλαθλοι για να χαρούν και να κλάψουν. Ελπίζω να μην κάνουν τίποτα άλλο. Δηλαδή να πλακωθούν έξω από το γήπεδο, να σπάσουν και να κάψουν. Εάν γίνουν αυτά, θα είμαστε ίδιοι με ότι γινόταν παλιά. Είναι ευκαιρία για τους φιλάθλους να κρατήσουν το επίπεδο των ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο.

Έχω ζήσει τον κόσμο να είναι καλός. Στη Λεωφόρο η Θύρα απέναντι από τη 13 όταν παίζαμε με τον Ολυμπιακό ήταν κατακόκκινη. Υπήρχαν μόνο κάτι καγκελάκια, δεν χρειαζόταν ζώνες 40 μέτρα. Ήμασταν άγριοι εμείς μέσα στο γήπεδο και στην εξέδρα δεν γινόταν κάτι. Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Οι ποδοσφαιριστές είναι σούπερ καλά στον αγωνιστικό χώρο και γίνονται άλλα πράγματα στην εξέδρα.

Ας σκεφτούν ότι είναι κύπελλο και υπάρχουν δύο αποτελέσματα. Η νίκη και η ήττα. Αν χάσουν και τα σπάσουν όλα ή κάνουν το ίδιο επειδή έχουν χαρά από τη νίκη, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Κανείς δεν παίρνει αποφάσεις!

Φοβούνται το πολιτικό κόστος οι πολιτικοί. Δεν παίρνουν παράδειγμα από τη Θάτσερ. Κοίτα πως είναι τα αγγλικά γήπεδα και πως τα ελληνικά μετά από όσα έχουν γίνουν. Σκότωσαν ένα παιδί στη Βόρεια Ελλάδα και ακόμη τα πράγματα είναι θολά. Εμείς ψηφίσουμε για να είναι κάποιοι άνθρωποι στη Βουλή αλλά δεν τους ψηφίζουμε για να παίρνουν αποφάσεις μόνο για την αύξηση της βενζίνης, του ρεύματος αλλά για να πάρουν αποφάσεις και να τιμωρήσουν αυστηρά.

Ο κόσμος θα είναι ο πρωταγωνιστής. Είτε θετικός είτε αρνητικός. Ελπίζω ότι θα είναι θετικός. Ο ΠΑΟΚ θα φέρει 22 χιλιάδες κόσμο από τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια τεράστια δύναμη αυτό. Θυμάμαι έναν τελικό του Άρη με τον Παναθηναϊκό. Υπήρχε κόσμος από τον Άρη αλλά δεν έγινε κάτι.

Ελπίζω να δεχθούν ότι μέσα στο ποδόσφαιρο υπάρχει η νίκη και η ήττα. Να δεχθούν ότι είναι μια φιέστα. Έχουμε το αλάτι και το πιπέρι, μη το χαλάσουμε. Το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα. Για αυτό είναι βασιλιάς των σπορ. Είναι ένα παιχνίδι που απαρτίζεται από λάθη παικτών, προπονητών, διαιτητών και φιλάθλων. Ας το προστατεύσουμε γιατί δεν μπορούμε άλλα χτυπήματα. Θέλουμε να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα».


«Ο Παναθηναϊκός βρήκε άνθρωπο να τον οδηγήσει στην κορυφή, μακάρι να μην αλλοιωθεί ο Αλεξανδρόπουλος»

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε αγωνιστική ταυτότητα, είναι μαχητικός, βγάζει ενέργεια. Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Γιοβάνοβιτς;

«Το έχω πει πολλές φορές. Δεν είμαστε φίλοι, μιλήσαμε λίγες φορές. Μου έκανε εντύπωση στο παιχνίδι που κερδίσαμε με 4-0 τον Απόλλωνα και είδα τις δηλώσεις του. Είπα, αμέσως, αυτός είναι προπονητής για τον Παναθηναϊκό. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να κρατήσει τον Γιοβάνοβιτς και να μην κάνει βήματα προς τα πίσω.

Βρήκε έναν άνθρωπο να τον οδηγήσει στην κορυφή. Πόσο θα απέχει αυτό; Μπορεί να είναι τρία με τέσσερα χρόνια. Δεν θα πούμε του χρόνου πάμε να κάνουμε πρωταθλητισμό και να χτυπήσουμε τον Ολυμπιακό. Χρειάζεται σταθερότητα, σκέψη και να τον κρατήσει και για χρόνια. Μου αρέσει σαν παρουσία. Δεν μιλάει και για τη διαιτησία.

Ξέρεις στην Ελλάδα τη Δευτέρα η ομάδα που χάνει, μιλάει για τη διαιτησία. Όταν κερδίζουμε και μπορεί να μας έχει ευνοήσει, κάνουμε την πάπια. Ο χαμένος στην Ελλάδα τη Δευτέρα κατά 99% του φταίει ο διαιτητής. Είναι σε σωστό δρόμο η ομάδα. Να επικρατήσει ψυχραιμία και να δώσουν τον πρώτο λόγο στον Γιοβάνοβιτς. Είναι κύριος, έχει σεβασμό προς το άθλημα και όμορφο παρουσιαστικό».

Ποιος είναι ο παίκτης που ξεχωρίσατε φέτος από τον Παναθηναϊκό;

«Μου αρέσει ο Αλεξανδρόπουλος. Έχει μέλλον. Του λείπουν κάποια πράγματα αλλά πιστεύω ότι έχει μέλλον. Είναι σε υψηλό επίπεδο. Θα σου εκμυστηρευτώ κάτι. Παλιά ζήτησα τον Αλεξανδρόπουλο αλλά μου είπαν όχι γιατί ποντάρουν σε αυτόν. Ευτυχώς που δεν ήρθε (γέλια). Το παιδί αυτό έχει όλο το πακέτο και ελπίζω να μην επηρεαστεί από τη δημοσιότητα. Μακάρι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Άτιμο πράγματα η δημοσιότητα. Έχω δει πολλά παιδιά που τα έκανε χειρότερα».


«Βάζει τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια – Τρελάθηκα, πόσο καιρό έχει να παίξει ο Μακέντα;»

Τι σημαίνει για τον Παναθηναϊκό να διεκδικεί μετά από οχτώ χρόνια ένα τρόπαιο;

«Το είπε ο Σαραβάκος. Είπε τι πανηγυρίζουμε; Ότι βγαίνει στην Ευρώπη και θα παίξει τελικό κυπέλλου μετά από οχτώ χρόνια; Είναι δυνατόν; Κάθε χρόνο πρέπει να διεκδικούμε τρόπαια. Για μένα βάζει τις βάσεις τώρα για τα επόμενα χρόνια. Τα μεγάλα σωματεία είναι καταδικασμένα να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει χρόνο αλλά ελπίζω τώρα με τον Γιοβάνοβιτς να έχει σταθερότητα και να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί συνέχεια τρόπαια. Ας είναι το ξεκίνημα για μια καλύτερη και πιο σταθερή πορεία».

Παλάσιος και Καρλίτος είναι δυο δυνατά γρανάζια στον Παναθηναϊκό. Ποια η γνώμη σας;

«Ο Παλάσιος ήρθε σαν μεγάλο όνομα και είχα ένσταση γιατί είδα το βιογραφικό του και είδα ότι άλλαξε 11 ομάδες. Δεν έμεινε πάνω από ένα χρόνο σε ένα σωματείο. Τελικά οι Αργεντινοί παίκτες ταιριάζουν στην Ελλάδα και ειδικά στον Παναθηναϊκό. Αν πιστέψει ότι βρίσκεται στη χώρα που του ταιριάζει, μπορεί να μείνει.

Ο Καρλίτος τον ήξερα από την Πολωνία. Δεν είναι επιθετικός κρούσης αλλά έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση και βλέπει δίχτυα. Μεγαλώνει σιγά σιγά και αρχίζει η κάθοδος του. Είναι ντελικάτος παίκτης, όχι τσαμπουκάς. Δεν ξέρω αν θα έχει μέλλον στον Παναθηναϊκό. Νομίζω πως όχι».

Η απουσία του Μακέντα στερεί από τον Γιοβάνοβιτς μια επιλογή;

«Καθόλου! Τρελάθηκα όταν διάβασα ότι το «μεγάλη απώλεια του Μακέντα». Πόσο καιρό έχει να παίξει στον Παναθηναϊκό ο Μακέντα; Η ομάδα βελτιώθηκε χωρίς αυτόν. Έτσι και αλλιώς είναι με τα δύο πόδια εκτός Παναθηναϊκού».

Η ομάδα σκέφτεται να αλλάξει γήπεδο. Ποια…

«Με στενοχωρεί γιατί δεν συνεννοούνται. Είχαν πάρει την απόφαση να κάνουν ένα νέο γήπεδο, το οποίο θα ήταν παλάτι, και τώρα λένε ότι θα γίνει ένσταση από 58 φιλάθλους για να μην ξεκινήσουν τα έργα. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το συμφέρον; Μια μέρα θα πέσει μόνη της η Λεωφόρος. Πριν χρόνια με τα χιόνια είχε πέσει το σκέπαστρο, μια μέρα θα πέσει όλο. Ερείπιο είναι. Η Μπάγερν, ο Άγιαξ, η Ατλέτικο άλλαξαν γήπεδα. Εμείς γιατί όχι; Δεν μπορώ να καταλάβω. Τρέλα! Δεν ξέρω το σκεπτικό τους».


«Επιτυχημένη η χρονιά για ΠΑΟΚ, τεράστιο μυαλό ο Κούρτιτς»

Ο ΠΑΟΚ δεν πατάει καλά το τελευταίο χρονικό διάστημα…

«Ο ΠΑΟΚ είναι ένα σωματείο που έχει παίκτες σε προχωρημένη ηλικία. Έκανε μια καλή χρονιά. Δεν χτύπησε τον Ολυμπιακό αλλά καμία ομάδα δεν ήταν έτοιμη να τον χτυπήσει. Προχώρησε στην Ευρώπη, είναι δεύτερος στο πρωτάθλημα και βρίσκεται στον τελικό κυπέλλου. Θεωρώ ότι η χρονιά του είναι επιτυχημένη. Είναι μια ομάδα που έπαιξε σε τρία μέτωπα δυνατά και έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια τη φετινή σεζόν. Βγάζει ένα δυναμικό, μια αύρα. Για μένα, η χρονιά του ήταν επιτυχημένη».

Ποιος είναι ο παίκτης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο φετινό ΠΑΟΚ;

«Μου βάζεις δύσκολα. Σαν ομάδα μου άρεσε. Μου άρεσε περισσότερο ότι μέσα στους διακριθέντες είναι παιδιά μέσα από τα σπλάχνα της ομάδας. Κάποια, όπως ο Τζόλης, πουλήθηκαν σε καλή τιμή. Ο Πέλκας που έχει φύγει. Ο Μιχαηλίδης ήταν λίγο άτυχος. Τα παιδιά αυτά βίωσαν τον ΠΑΟΚ από μέσα. Επίσης, υπάρχει ο Βιεϊρίνια. Μπορεί να μεγαλώνει και όταν μεγαλώνεις, αρχίζουν τα προβλήματα αλλά δεν παύει να είναι ηγετική παρουσία. Έχει και ένα καλό τερματοφύλακα».

Ποια η γνώμη σας για τον Κούρτιτς;

«Μου αρέσει πολύ! Είναι παίκτης που φαίνεται αργός, με αργό τέμπο αλλά έχει ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό μυαλό. Καλύπτει τα μειονεκτήματα του με άλλα πράγματα που είναι σπάνιο να βρεις σε άλλο παίκτη. Έχει σκοράρει τόσα γκολ φέτος και δεν είναι επιθετικός. Μου αρέσει. Όπως και ένας άλλος παίκτης που μου άρεσε στον ΠΑΟΚ. Πριν από τρία χρόνια που έκανε μια καταπληκτική χρονιά. Δεν θυμάμαι πως τον λένε».

Τον Γιόσιπ Μίσιτς λέτε;

«Είχε φοβερή πάσα, έβαζε γκολ. Φανταστικός παίκτης που δεν ξέρω γιατί έφυγε. Μου άρεσε πολύ. Ήταν παικτούρα!».


«Όποιος θα το σηκώσει, να το κάνει δίκαια και να μην έχουμε παρατράγουδα»

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στην Τούμπα. Θα παίξει κάποιο ρόλο το αποτέλεσμα στον τελικό;

«Η ψυχολογία είναι παρεξηγημένη στο ποδόσφαιρο. Λέμε ότι οι παίκτες θα έχουν άγχος και κακή ψυχολογία. Αυτό που τους λέω είναι ότι άγχος μπορεί να έχουν οι γονείς σας, οι οποίοι θα ξυπνήσουν στις πέντε και μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Οι ποδοσφαιριστές έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα, έχουν χρήματα, δημοσιότητα πρέπει να πάρουν ένα παιχνίδι και να μην αλλάξει κάτι. Το αποτέλεσμα δεν είχε κάποια σημασία. Ο τελικός κυπέλλου είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι. Θα είναι μια διαφορετική φιέστα. Πιστεύω να γίνει ένα παιχνίδι που θα είναι διαφήμιση του ποδοσφαίρου».

Τι θα παίξει ρόλο στο παιχνίδι;

«Ελπίζω ότι θα υπάρχουν πολλές φάσεις. Υπάρχουν παίκτες φορμαρισμένοι, άλλοι με περισσότερη εμπειρία. Οι μονάδες θα κάνουν τη διαφορά. Ελπίζω ότι όποιος θα το σηκώσει, να το κάνει δίκαια και μετά να μην έχουμε παρατράγουδα. Είναι δύο σωματεία που ταυτίζονται. Είμαι 42 χρόνια στην Ελλάδα και έχω αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ ως προπονητής και ως παίκτης υπήρχε μια χημεία μεταξύ των σωματείων. Είναι μια ευκαιρία να δούμε ένα καλό παιχνίδι».

Ένα γρήγορο γκολ θα βοηθήσει;

«Πάντα. Όταν παίζουν δυο ισορροπημένες ομάδες, ένα γκολ βοηθάει. Ανοίγει το παιχνίδι. Πιστεύω θα γίνω ένα ανοιχτό παιχνίδι, όπως τα περισσότερα παιχνίδια Κυπέλλου».

«Είδα χλωμούς τους συμπαίκτες μου, ενοχλητικός μέχρι αηδίας ο Δαμανάκης»

Όντας παίκτης του Παναθηναϊκού αντιμετωπίσατε τον ΠΑΟΚ. Ποιο παιχνίδι θυμάστε πιο έντονα;

«Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 1979, είχα ζητήσει από τη διοίκηση να μην παίξω για κάποια παιχνίδια καθώς είχα παίξει ήδη 70 φορές. Όταν ένιωσα έτοιμος, τους το είπα. Το πρώτο παιχνίδια ήταν με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Παναθηναϊκός είχε να κερδίσει 12 χρόνια εκεί.

Πήγαμε εκεί, ήταν 8 Μαρτίου του 1980. Όταν μπήκαμε στο γήπεδο για προθέρμανση, μου θύμιζε γήπεδο της Αργεντινής με φιλάθλους και τραγούδια. Μπαίνουμε ξανά στα αποδυτήρια και είδα τους συμπαίκτες μου να είναι χλωμοί. Και τους λέω γιατί κάνετε έτσι; Τόσο όμορφο γήπεδο είναι ευκαιρία να παίξουμε ποδόσφαιρο.

Μπαίνουμε μέσα, θυμάμαι, και στο 14ο λεπτό ο Χρήστος Υφαντίδης κάνει μια σέντρα και η μπάλα περνά και πάει στη γωνία της μεγάλης περιοχής. Όπως έρχομαι κάνω το σουτ και η μπάλα πάει στο δοκάρι. Το άλλο γκολ το έβαλε ο Τερζανίδης, που έπαιζε στον ΠΑΟΚ πιο πριν. Από τότε ο ΠΑΟΚ μου άρεσε πολύ και στο τελευταίο παιχνίδι μου, θυμάμαι όταν έγινα αλλαγή είχε σηκωθεί το γήπεδο και με χειροκρότησε. Ήταν μια επιβράβευση ότι ήμουν ένας αντίπαλος τίμιος. Συνήθως τα καλύτερα παιχνίδια μου και τα γκολ τα έβαζα με τον ΠΑΟΚ».

Στη νίκη του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ με 5-0 (Μάρτιος 1986) πετύχατε ένα εντυπωσιακό τέρμα. Θυμάστε εκείνο το γκολ;

«Ήταν γκολάρα. Ακόμη και τώρα όταν το βλέπω, νομίζω ότι είναι ένα παιχνίδι που έγινε προχθές. Ο κόσμος, η εμφάνιση μας δεν υπήρχαν. Εκείνη την ημέρα κάναμε ένα καλό παιχνίδι. Τον διαλύσαμε τον ΠΑΟΚ».

Ο πιο δυνατός αντίπαλος τότε; Ο παίκτης που σας δυσκόλευε περισσότερο;

«Αυτός που με μάρκαρε συνέχεια. Ο Δαμανάκης. Ήταν ενοχλητικό μέχρι αηδίας. Τον είχε βάλει ο προπονητής να με κυνηγάει».


«Καλύτερη αγωνιστικά η επόμενη σεζόν»

Ο Θεσπρωτός κέρδισε την παραμονή του στη Σούπερ Λιγκ 2. Πώς ήταν η πορεία της ομάδας;

«Όταν συμφώνησα με τον κ. Αραμπατζάκη κάναμε ένα πλάνο για τα επόμενα 10 χρόνια. Πως θα γίνει να οργανωθούμε ως σωματείο και να είμαστε έτοιμοι, αν μπορέσουμε, να κάνουμε το επόμενο βήμα για την πρώτη Εθνική. Ξεκινήσαμε σε ένα μέρος, όπου υπάρχει μια κατηγορία με επτά ομάδες. Κάτι που δεν μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε υλικό από το νομό μας. Αναγκαστήκαμε από την πρώτη μας χρονιά να κάνουμε δοκιμές σε παιδιά. Έτσι συνεχίζουμε. Πάμε βήμα βήμα.

Η πορεία ήταν εντυπωσιακή. Μια ομάδα χωρίς εμπειρία, χαμηλό μπάτζετ και νέα παιδιά θα έλεγες ότι θα πηγαίναμε για υποβιβασμό. Αντιθέτως, τα καταφέραμε και αφήσαμε πίσω μας ομάδες όπως τα Τρίκαλα, ο Πιερικός, η Καβάλα και βρεθήκαμε κοντά στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και πιστεύουμε ότι με την εμπειρία που αποκτήσαμε φέτος η επόμενη σεζόν να είναι καλύτερη αγωνιστικά».

Θα θέλατε να αλλάξει κάτι τη νέα χρονιά;

«Πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν εξαρτιούνται από εμάς. Είμαστε η μοναδική ομάδα στην κατηγορία που αναγκαστήκαμε να παίξουμε όλα τα φιλικά παιχνίδια εκτός έδρας. Κάναμε πολλά μακρινά ταξίδια και στην προετοιμασία επειδή το γήπεδο μας δεν ήταν έτοιμο.

Το γήπεδο είναι δημοτικό και ζητάμε να βελτιωθεί ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου, που ήταν σε άθλια κατάσταση και δεν μας βοήθησε στον τρόπο παιχνιδιού που θέλαμε να παίξουμε. Ζητήσαμε τη βελτίωση των συνθηκών του αθλητικού κέντρου. Είχαμε 17 μέρες βροχή φέτος και κάηκαν όλα τα γήπεδα. Σάπισαν από το πολύ νερό.

Σαν ομάδα, θέλω να κρατήσουμε την εμπειρία τη φετινή και να γίνουμε πιο σοφοί. Το θετικό είναι ότι ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Θα είναι ενδιαφέρουσα η νέα σεζόν και θέλω να πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα μικρό βήμα ακόμη».

Αγωνιστικά θα δούμε κάτι διαφορετικό;

«Το σκεπτικό μας δεν θα αλλάξει. Χρησιμοποιώ δύο συστήματα. Θα πρέπει να τα βελτιώσουμε, να τα κάνουμε πιο σύγχρονα και πιο αποτελεσματικά. Θα δουλεύουμε με νέα παιδιά που απορροφούν αυτά που ζητάνε».

Θα προωθήσετε τα νέα παιδιά;

«Ναι, αυτός είναι ο σκοπός μας. Βλέπω ότι παίκτες που είναι καιρός μαζί μας έχουν ζήτηση από άλλες ομάδες. Για παράδειγμα, ο Κρίστιαν Ραμίρες τον έχει ζητήσει μια ομάδα από την Αυστρία, η Λάρισα ζήτησε τον Ροντρίγκο. Σκοπός μας είναι να δώσουμε το βήμα στα παιδιά να πάνε στο πιο ψηλά μονοπάτια».

«Ντροπή για τον Παναθηναϊκό να έχει προπονητής χωρίς δίπλωμα»

Στη διάρκεια της σεζόν υπήρξαν κάποιες ήττες. Πώς τις διαχειριστήκατε; Τι είπατε στους παίκτες σας;

«Χάσαμε 6-0 από τον Ηρακλή. Σε άλλο σωματείο θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Έχουμε το ποδόσφαιρο ως ένα τρόπο ψυχαγωγίας. Είναι συναίσθημα. Χαρά, λύπη, προβληματισμός. Το πιο σημαντικό είναι ο προπονητής να ξέρει να ελίσσεται μέσα στις φουρτούνες. Αν δεν αντέξει, τότε πρέπει να αλλάξει επάγγελμα. Είναι εύκολο για έναν προπονητή να βγάλει την ουρά του από έξω και να ρίξει το βάρος στα παιδιά. Δεν υπάρχει αυτό σε εμάς.

Έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και ήττες. Παιδιά από τα τοπικά θα αντιμετωπίσουν παίκτες που μπορεί να έπαιξαν και στην πρώτη κατηγορία. Είναι μεγάλη η πρόκληση. Το σημαντικό είναι να αποφύγουμε τα εσωτερικά προβλήματα. Στην Ελλάδα περνάς από το άσπρο στο μαύρο γρήγορα. Δεν θέλω να πέσω σε αυτή την παγίδα.

Υπάρχουν και οι ήττες. Αυτό που έγινε, έγινε. Οι ήττες, για μένα, σε διδάσκουν πολλά περισσότερα από τις νίκες. Ειδικά σε μια τυχερή νίκη, θα βάλεις τα κακά κάτω από το χαλί. Εμείς μαθαίνουμε από τις ήττες. Βλέπουμε τα λάθη και προχωράμε. Είχαμε ήττες, είχαμε και νίκες. Όμορφες νίκες. Μας ξέφυγαν τα ματς με τον Ηρακλή, χάσαμε 5-1 και 6-0. Ελπίζω του χρόνου να το κατεβάσουμε το σκορ λίγο (γέλια)».

Φέτος στο πρωτάθλημα της Super League 2 συμμετείχαν και οι Β΄ ομάδες των μεγάλων…

«Ήταν λάθος η συμμετοχή τους».

Γιατί;

«Έπρεπε να ξεκινήσουν από τη Γ΄Εθνική. Δεν μπορούσαν να ανέβουν αλλά ούτε να υποβιβασθούν. Είχαν τη δυνατότητα να κατεβάσουν παίκτες από την πρώτη και να παίξουν απέναντι στις άλλες ομάδες που πάλευαν για τη σωτηρία ή την άνοδο. Δεν ήταν σαφείς οι κανονισμοί για αυτές τις ομάδες. Εμείς μπορούσαμε να ανεβάσουμε παίκτες από την Κ20, εκείνοι μπορούσαν να κατεβάσουν. Ήταν λίγο άδικο. Πρέπει να βάλουμε κανόνες. Δεν θα είναι σωστός ο ανταγωνισμός. Για παράδειγμα, φέτος, αν υπήρχε υποβιβασμός για αυτές, ο Παναθηναϊκός θα έπεφτε».

Όντως, δεν πήγε καλά…

«Ναι. Υπήρχαν παρατράγουδα. Υπάρχουν τόσοι Έλληνες προπονητές και έφεραν ξένο χωρίς UEFA Pro. Είναι ντροπή για τον Παναθηναϊκό να φέρει ξένο προπονητή χωρίς δίπλωμα και να χρειαστεί να νοικιάσει δίπλωμα από Έλληνα προπονητή. Και τι έκανε; Τερμάτισε προτελευταίος. Δεν ξέρω πως λειτουργούν».

«Με ποιο δικαίωμα κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και με βρίζει, έκανα φράγμα σαν το τείχος του Βερολίνου για να μην περνάνε»

Θα θέλατε να αλλάξει κάτι ως προς την οργάνωση στη Super League 2;

«Είχαμε και θα έχουμε. Αποφάσισαν να ανέβει μια ομάδα με μπαράζ, το οποίο είναι παράλογο. Έπαιξε τώρα η Βέροια και ο Λεβαδειακός και έπρεπε να υπάρχει VAR. Δεν υπήρχε. Τώρα όταν θα παίξει με τη Λαμία θα υπάρχει και θα μετράει το εκτός έδρας γκολ. Παίρνουν αποφάσεις αλλά δεν ξέρω γιατί. Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν ξέρω πως λειτουργούν.

Το άλλο παρατράγουδο που έγινε ήταν όταν δέχθηκα επίθεση από τον πρόεδρο της Καβάλας στην Καβάλα».

Τι έγινε;

«Κατέβηκε με τη φρουρά του στον πάγκο και έκανε επίθεση. Μετά έγινε το ίδιο και στη συνέντευξη τύπου, με έσπρωξε, με έφτυσε. Διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν έπρεπε να είναι στον αγωνιστικό χώρο και μου έδειξε κίτρινη ο διαιτητής. Περίμενα τι τιμωρία θα του δώσουν.

Τελικά ξέρετε τι έγινε; Η ανακοίνωση έλεγε ότι τιμωρήθηκε η Καβάλα με 10.000 ευρώ πρόστιμο και ο φίλαθλος με έξι μήνες αποκλεισμού. Ο φίλαθλος! Δεν έγραψε ότι ήταν ο μεγαλομέτοχος που μπήκε και εμένα με είπε «μπάσταρδε» και άλλες λέξεις στα αγγλικά.

Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί να μην πάρουμε απόφαση; Πάρτε μια απόφαση και πείτε ο κύριος θα είναι για ένα χρόνο μακριά από το ποδόσφαιρο. Για ποιο λόγο να μπει μέσα και να με βρίσει εμένα και το τεχνικό επιτελείο. Πέρασε στο ντούκου. Πρέπει να βελτιωθούμε!».

Ποια ήταν η αντίδραση της ομάδας;

«Τι να κάνουμε; Είπαμε τι συνέβη και περιμέναμε την απόφαση. Αυτή ήταν».

Υπάρχουν άλλα κενά;

«Όταν άρχισαν τα παιχνίδια έκαναν συμφωνία με μια εταιρεία στοιχήματος. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ που να έδωσαν στις ομάδες. Δεν είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και η ΕΡΤ με το σταγονόμετρο δίνει χρήματα. Αυτήν την εβδομάδα νομίζω έδωσαν 10.000 σε κάθε ομάδα. Πώς να ζήσουν οι ομάδες; Είναι μεγάλος ο προβληματισμός. Πρέπει να τηρούν τους κανόνες και τις συμφωνίες.

Δεν αλλάζουν τα πράγματα. Δεν ξέρω. Μη μας φανεί παράξενο αν του χρόνου έχουμε δυο ομίλους με 20 ομάδες. Μπορεί να γίνει. Συνεχώς μεγαλώνουμε, θα κάνουμε 100 ομάδες (γέλια). Του χρόνου, όμως, υπάρχουν εκλογές. Μακάρι η κάθε κυβέρνηση να τολμά και να παίρνει αποφάσεις σωστά. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις ανοιχτές. Εμείς, πάντως, προσπαθούμε να μην περνάμε τα διόδια, όλα αυτά. Έχω βάλει φράγμα εκεί, ένα μεγάλο τείχος σαν του Βερολίνου να μην περνάνε οι αρρώστιες».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.