Ρεύμα: Τι πληρώνουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τι η Ελλάδα

Metrosport Team16 Ιουλίου 2022

Σε πρωτόγνωρα επίπεδα έχουν εκτοξευθεί οι χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη μέσα στον τρέχοντα μήνα, παρασυρμένες από τη «φωτιά» που έχουν βάλει στις τιμές του αερίου οι ανησυχίες για παρατεταμένη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1.

Η συνέπεια είναι, μέχρι τις 15 Ιουλίου, όλες σχεδόν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στη «Γηραιά Ήπειρο» να καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι ανησυχίες για την επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών καυσίμου μέσω του Nord Stream 1 θα συνεχίσουν να εντείνονται έως τις 21 Ιουλίου, όταν κανονικά θα ολοκληρωθεί η συντήρηση του αγωγού, εκτιμάται ότι δύσκολα ο Ιούλιος δεν θα κλείσει με νέο «ιστορικό υψηλό» στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος πανευρωπαϊκά.

Από τον παραπάνω κανόνα δεν εξαιρείται ούτε η ελληνική αγορά ρεύματος, η μεσοσταθμική τιμή της οποίας μέχρι τις 15 Ιουλίου άγγιζε τα 316,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ένα νούμερο αισθητά υψηλότερο από το αρνητικό ρεκόρ της εγχώριας αγοράς Επόμενης Ημέρας, που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο – όταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον προηγούμενο μήνα, είχε εκτινάξει τη μέση μηνιαία τιμή στα 272,68 ευρώ ανά MWh.


«Στο κόκκινο» οι αγορές πανευρωπαϊκά

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και τα 316,47 ευρώ ανά Μεγαβατώρα καταδεικνύουν ότι «τα χειρότερα δεν βρίσκονται πίσω» ούτε για την εγχώρια αγορά, αρκετά ευρωπαϊκά κράτη διανύουν τον Ιούλιο με ακόμη υψηλότερες τιμές. Ως συνέπεια, με βάση τις μέσες τιμές μέχρι τις 15 Ιουλίου, η Ελλάδα έχει τη 8η ακριβότερη χονδρεμπορική στην Ε.Ε.

Τα πρωτεία κατέχει η Ιταλία, η αγορά της οποίας μέχρι τα μέσα του μήνα «έτρεχε» με 402,63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ακολουθεί η Μάλτα (395,20 ευρώ ανά MWh), η Γαλλία (356,81 ευρώ ανά MWh), η Κροατία (331,40 ευρώ ανά MWh), και η Σλοβενία (329,77 ευρώ ανά MWh). Πάνω από τη χώρα μας κινούνται επίσης η Ουγγαρία (321,03 €/MWh), η Σλοβακία (319,21 €/MWh), και η Ρουμανία (317,08 €/MWh).

Αν και οι παραπάνω τιμές προδιαγράφουν ακόμη μεγαλύτερη «φωτιά» στις εθνικές οικονομίες και τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη, όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να συγκριθούν με τον απόλυτο εκτροχιασμό που θα προκαλέσει οποιοσδήποτε μεγαλύτερος περιορισμός των ρωσικών εισαγωγών, ή η πλήρης διακοπή τους, από τις 21 Ιουλίου.

Εφιαλτική οποιαδήποτε εμπλοκή με τον Nord Stream 1

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, εξάλλου, στην περίπτωση ενός καθολικού «στοπ» από τη Μόσχα, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη «Γηραιά Ήπειρο» να εκτιναχθούν στα 500 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε εφιαλτικές συνέπειες σε όλα τα κράτη – «αγγίζοντας» και τη χώρα μας, ακόμη κι αν συνεχίζει να λειτουργεί αδιάλειπτα ο Turk Stream και, κατά συνέπεια, δεν διακοπούν οι ρωσικές εισαγωγές αερίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς εκτιμάται ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας (όπως και οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας) δεν θα επιτρέψουν την ανάσχεση στον απαιτούμενο βαθμό των ανατιμήσεων στο αέριο και το ρεύμα, οι οποίες θα «περάσουν» στην κατανάλωση.

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, με τη σειρά της, θα «αγγίξει» όλη την κοινωνία και την εθνική οικονομία, με απτές, άμεσες και δραματικές συνέπειες. Ως αποτέλεσμα, θα εκτιναχθούν οι λογαριασμοί των νοικοκυριών, ενώ θα αυξηθούν οι τιμές σχεδόν όλων των αγαθών και υπηρεσιών.

Πηγή: insider

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.