Λουτσέσκου vs Λουτσέσκου

Χρύσανθος Δοβλέτογλου10 Νοεμβρίου 2022

Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου «μιλάνε» τα αποτελέσματα. Είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ και είναι φυσιολογικό πολλοί να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θητείας του Ρουμάνου κόουτς. Ήρθε για πρώτη φορά στην Τούμπα το καλοκαίρι του 2017 και οι πρώτες εβδομάδες δεν ήταν ιδανικές, μέχρι να βάλει το... τρένο στις ράγες. Οι πρώτοι τριγμοί ήταν μετά τον αποκλεισμό από την Έστερσουντ, αλλά στηρίχθηκε και από εκεί και πέρα άρχισαν και οι επιτυχίες.

Στο πρώτο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ μέτρησε 47 νίκες πρωταθλήματος, 16 Κυπέλλου και πέντε ευρωπαϊκές. Συνολικά κατέγραψε 68 επιτυχίες, 12 ισοπαλίες και 13 ήττες, οδηγώντας τους ασπρόμαυρους στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων (2018, 2019), ενός νταμπλ, που συνδυάστηκε με αήττητο στην Super League, και ενός πρωταθλήματος (2018) που το κέρδισε εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά, τελικά, το έχασε στις δικαστικές αίθουσες, ενώ έσπασε μία σειρά από ρεκόρ.

Η μοναδική ομάδα που το κατέκτησε αήττητη από το 1964

Με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στην άκρη του πάγκου ο ΠΑΟΚ έφτασε σε μία μοναδική επίδοση. Κατέκτησε αήττητος την Super League για πρώτη φορά από το 1979-80, που θεσπίστηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Στην ιστορία της Α' Εθνικής (από το 1959-60), η μοναδική ομάδα που είχε καταφέρει να το σηκώσει χωρίς να χάσει ήταν ο Παναθηναϊκός του 1964, που τελείωσε τη χρονιά με 24 νίκες και έξι ισοπαλίες. Ο Δικέφαλος την ολοκλήρωσε με 26 νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

Ο ΠΑΟΚ επί ημερών Λουτσέσκου άρχισε να χτίζει το μεγαλύτερο αήττητο σερί του στο πρωτάθλημα, το οποίο διατηρήθηκε και με προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 και την ήττα στο «Κλ. Βικελίδης». Πιο συγκεκριμένα, έμεινε αήττητος για 51 ματς, με απολογισμό 43 νίκες και οκτώ ισοπαλίες, ενώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι κατάφερε να μην χάσει ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Ολυμπιακού 46 χρόνια μετά.

Μόνο πέρσι έκανε περισσότερες ήττες απ' ότι τις δύο πρώτες του σεζόν

Η δεύτερη παρουσία, ωστόσο, του πολύπειρου προπονητή στην άκρη του «ασπρόμαυρου» πάγκου δεν θυμίζει σε τίποτα την πρώτη. Σε αντίθεση με τότε, τώρα ο ΠΑΟΚ δεν συγκαταλέγεται στους άμεσους διεκδικητές του πρωταθλήματος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρσι μέτρησε 16 ήττες, δηλαδή, τρεις περισσότερες από τις δύο πρώτες σεζόν του Ρουμάνου στον Δικέφαλο!

Επίσης, μόλις μετά τη νίκη στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» έφτασε τις 33 στη δεύτερη θητεία του στην Τούμπα και ξεπέρασε κατα μία τις επιτυχίες (32) που είχε μόνο την πρώτη του αγωνιστική περίοδο στους «ασπρόμαυρους». Με την διαφορά, όμως, ότι τότε η χρονιά ολοκληρώθηκε με 41 ματς και η περασμένη με 59... Ακόμη, συνολικά στο πρώτο πέρασμά του είχε γνωρίσει 13 ήττες, ενώ, μέχρι στιγμής, από πέρσι το καλοκαίρι έχει χάσει 19 φορές.

Το «παράσημό» του με την πορεία μέχρι τους «8» του Κόνφερενς

Βέβαια, την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο πιστώνεται στον κόουτς του ΠΑΟΚ το γεγονός ότι οδήγησε την ομάδα στην καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία της ιστορίας της. Σε έναν «μαραθώνιο» 16 ευρωπαϊκών ματς, μέτρησε οκτώ νίκες, τρεις ισοπαλίες και πέντε ήττες και βρέθηκε στους «8» του Κόνφερενς Λιγκ, την πρώτη χρονιά διεξαγωγής της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Αφού ξεπέρασε το εμπόδιο της Μποέμιανς και της Ριέκα στα προκριματικά, προκρίθηκε ως 2ος από όμιλο με Κοπεγχάγη, Σλόβαν Μπρατισλάβας και Λίνκολν, στη συνέχεια απέκλεισε στις νοκ άουτ φάσεις την Μίντιλαντ, στα πέναλτι, (ήττα 1-0, νίκη 2-1) και την Γάνδη (νίκες με 1-0 και 1-2) και έπειτα έπεσε πάνω στην Μαρσέιγ. Το πρώτο παιχνίδι έληξε με το ρευστό 2-1, στη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ τα έδωσε όλα, σπατάλησε σπουδαίες ευκαιρίες, αλλά, τελικά, ηττήθηκε με 0-1 και αποχαιρέτησε το όνειρο των ημιτελικών.

Οι αριθμοί του Λουτσέσκου ανά σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις:

Σεζόν Νίκες Ισοπαλίες Ήττες

2017-18 32 4 5

2018-19 36 8 8

2021-22 29 14 16

2022-23 5 5 3

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.