Ραπίντ Βιέννης: Μια… «φίλη» από τα παλιά

Γιώργος Μάντζιος28 Ιουλίου 2020

Μπορεί η Μπεσίκτας να «έκλεψε» το εισιτήριο από την Σίβασπορ στην Τουρκία, αλλά κάτι ανάλογο έκανε και η Ραπίντ Βιέννης, εκμεταλλευόμενη τα... λάθη της Λίντσερ. Μπορεί να βρέθηκε αρκετούς βαθμούς πίσω από την τελευταία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά στα πλέι οφ τερμάτισε 5 βαθμούς πάνω από αυτή και πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ανέλπιστα, αλλά δίκαια, αφού κέρδισε μάλιστα την Λίντσερ 2 φορές (μέσα – έξω) μετά τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού. Για την ιστορία της ομάδας, τι να πρωτογράψει κανείς...Είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην χώρα, αλλά το πιο πρόσφατο έρχεται 12 χρόνια πριν. Έκτοτε δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα της χώρας και αρκείται απλά σε εξόδους στην Ευρώπη. Έπαιξε σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ το 1997 και ακολούθησε άλλη μία το 2006. 

Συνήθως αγωνίζεται στο Γιουρόπα Λιγκ, όπως πρόπερσι όταν αποκλείστηκε στην φάση των «32» από τη Μίλαν. Πέρυσι δεν έπαιξε στην Ευρώπη, ενώ το 2014 είχε αποκλείσει στα προκριματικά τον Αστέρα Τρίπολης. Με τον ΠΑΟΚ άλλωστε έχει αναμετρηθεί στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ την σεζόν 2012-2013, χάνοντας 2-1 στην Τούμπα και κερδίζοντας 3-0 στη Βιέννη. Είναι μια ομάδα με αρκετό «νέο αίμα» στη σύνθεση της, με τους περισσότερους παίκτες της γηγενείς και με τον Ταξιάρχη Φούντα να αποτελεί το Α και το Ω στο σκοράρισμα της. Παραμένει άγνωστο αν ο Έλληνας επιθετικός θα παραμείνει στη Βιέννη ή αν θα εξαργυρώσει την εξαιρετική του σεζόν και η ομάδα θα επωφεληθεί από πιθανή πώληση του. Ο κόουτς Κουμπάουερ αρέσκεται να παίζει με τριάδα στην άμυνα, δίνοντας πλάτος στο παιχνίδι της ομάδας του. Φέτος αρκετοί παίκτες της Ραπίντ ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς, ενώ κομβικό ρόλο στο παιχνίδι έχουν οι μέσοι Κνασμούνλερ (11 ασίστ) και Σβαμπ (8 ασίστ – 8 γκολ).


ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

Αλιάντζ Στάντιον


Αποτελεί τη νεόκτιστη έδρα της ομάδας, ένα γήπεδο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2014 και άνοιξε τις πύλες του το 2016. Έχει χωρητικότητα 28.000 και κάτι παραπάνω θέσεις, είναι ένα σύγχρονο στάδιο που προσφέρει όλες τις ανέσεις. Το πρώτο ανεπίσημο παιχνίδι το έδωσε η Ραπίντ στο νέο της στάδιο με την Τσέλσι και ήταν ένα φιλικό προετοιμασίας, ενώ λίγο αργότερα υποδέχθηκε τη Ριντ για το πρωτάθλημα της χώρας.



Το αστέρι

Ταξιάρχης Φούντας



Ένα ελληνόπουλο, μακράν στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του, έβαλε τη σφραγίδα του στην κατάκτηση της 2ης θέσης από την Ραπίντ. Πότε άλλωστε μέχρι σήμερα δεν είχε διψήφιο αριθμό τερμάτων σε μια σεζόν. Ο Ταξιάρχης Φούντας σταμάτησε φέτος στα 19 γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ πρόσθεσε άλλο 1 στο κύπελλο. Ήδη υπάρχουν «σειρήνες» μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων γύρω από το όνομα του, αν και έχει συμβόλαιο για 2 ακόμη χρόνια.




Ο προπονητής

Ντίτμαρ Κουμπάουερ


Ένας δυναμικός μέσος στα… ποδοσφαιρικά του νιάτα, διεθνής και με την Αυστρία, βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από το 2018. Στα 49 του χρόνια, είναι η πρώτη «μεγάλη» ομάδα που αναλαμβάνει στην χώρα του. Πιο πριν εργάστηκε στην ΒΑΚ Πέλετες και στην Σεν Πόλτεν και από τον Οκτώβριο του 2018 κάθεται στον πάγκο της Ραπίντ. Αγαπημένο του σύστημα το 3-4-1-2 που χρησιμοποίησε και φέτος.




Το ρόστερ



ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ρίτσαρντ Στρέμπινγκερ 27 Αυστρία

Τόμπιας Κνόφλας 26 Αυστρία

Πολ Γκάρτλερ 23 Αυστρία



ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Ματέο Μπάρατς 26 Κροατία

Λέο Γκρεμλ 19 Αυστρία

Κρίστοφερ Ντίμπον 29 Αυστρία

Μαξιμιλιάν Χόφμαν 26 Αυστρία

Μάριο Σονλάιτνερ 33 Αυστρία

Μαξιμιλιάν Ούλμαν 24 Αυστρία

Φιλίπ Στοϊκοβιτς 27 Μαυροβούνιο

Στέφαν Άουερ 29 Αυστρία

Αντριάν Χαϊντάρι 20 Σκόπια


ΜΕΣΟΙ

Ντέγιαν Λιούμπισιτς 22 Αυστρία

Σρνταν Γκράχοβατς 27 Βοσνία

Ντάλιμπορ Βελιμίροβιτς 19 Αυστρία

Λίον Σούστερ 19 Αυστρία

Στέφαν Σβαμπ 29 Αυστρία

Ντέγιαν Πέτροβιτς 22 Σλοβενία

Μελίχ Ιμπραϊμογλου 20 Αυστρία

Τόμας Μουργκ 25 Αυστρία

Φιλίπ Σόμπεσμπεγκερ 26 Αυστρία

Κριστόφ Κνασμούνλερ 28 Αυστρία

Νίκολας Βουντς 19 Αυστρία

Θόρστεν Σίκ 30 Αυστρία


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ντραγκόλιουμπ Σάβιτς 19 Σερβία

Κέλβιν Αρασέ 21 Νιγηρία

Ταξιάρχης Φούντας 25 Ελλάδα

Κόγια Κιταγκάβα 24 Ιαπωνία

Ερκάν Κάρα 24 Αυστρία

Γιουσούφ Ντεμίρ 17 Αυστρία

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΟΜΑΔΑ: Ραπίντ Βιέννης

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1899

ΧΡΩΜΑΤΑ: Άσπρο – πράσινο

ΕΔΡΑ: Αλιάντζ Στάντιον (28.345 θέσεις)

ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΦΕΤΟΣ: 2η θέση

ΤΙΤΛΟΙ: 32 Πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.