Ράφα Σοάρες: «Θέλω να κρατήσω το επίπεδο του Βιεϊρίνια και του Λίνο»

Metrosport Team09 Ιουλίου 2022

Αποστολή στην Ολλανδία: Γιώργος Ζαϊρης - Κώστας Πετρωτός 

Ο ΠΑΟΚ επέλεξε να κινηθεί σε λάτιν ρυθμούς σε ό,τι αφορά στην επιλογή του για αριστερό μπακ και επέλεξε έναν ακόμη Πορτογάλο, τον Ράφα Σοάρες. 

Ο 27χρονος, ύψους 1,77μ., φουλ μπακ, ήρθε με φόρα στον Δικέφαλο από την Γκιμαράες, με ρεκόρ ασίστ (8), που προέρχονται από το εξαιρετικό αριστερό πόδι του. 

Ο Πορτογάλος δίνει σήμερα την πρώτη μεγάλη συνέντευξή του στην Ελλάδα, αποκλειστικά στην «Μ»  και είναι και ενδιαφέροντα αυτά τα οποία λέει. Από τους προσωπικούς στόχους τους και τους τίτλους που θέλει να κατακτήσει με τον ΠΑΟΚ, μέχρι και την παράδοση των σπουδαίων λάτιν αριστερών μπακ που πρέπει να ακολουθήσει στον Δικέφαλο.

Θέλουμε αρχικά να σε ρωτήσουμε πώς πήρες την απόφαση να έρθεις στον ΠΑΟΚ; Γνωρίζουμε ότι δύο φορές στο παρελθόν είχε αναφερθεί το όνομά σου στο ρεπορτάζ…

«Ημουν πολύ κοντά στον ΠΑΟΚ δυο χρόνια πριν, αλλά η Γκιμαράες δεν ήθελε να διευκολύνει τα πράγματα. Προτίμησε να με δώσει στην Έιμπαρ ως δανεικό, γιατί έτσι δεν θα με έχανε. Προτίμησε να με στείλει εκεί και όχι να με δώσει στον ΠΑΟΚ με αγορά, ενώ στην Ισπανία πήγα δανεικός. 

Τώρα όμως είμαι εδώ και η απόφαση ήταν εύκολη γιατί ο ΠΑΟΚ μου προσφέρει εξαιρετικές συνθήκες, τρία χρόνια συμβολαίου που είναι καλά, από τα 27 ως τα 30. Το ελληνικό Πρωτάθλημα είναι δυνατό όπως και το πορτογαλικό, ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που παλεύει για τίτλους, για το Κύπελλο κάθε χρόνο, θα παίξουμε στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσα να ζητήσω παραπάνω».

Και με μεγάλο στόχο να πάτε στο Τσάμπιονς Λιγκ για την νέα σεζόν…

«Ο μεγάλος στόχος μας πάντοτε είναι να πάρουμε τον τίτλο και να πάμε στο Champions League, όμως, έχεις δίκιο, φέτος η πρώτη δυάδα δίνει θέση στο Champions League. Γι’ αυτό θα τα δώσουμε όλα, το Champions League είναι στόχος, όπως και το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο».

Υπάρχει μία παράδοση στους αριστερούς μπακ στον ΠΑΟΚ, ειδικά με παίκτες που έρχονται από την Πόρτο. Παλιότερα ο Λίνο, στην δεύτερη θητεία του ο αρχηγός σας, ο Βιεϊρίνια. Είναι αυτό ένα επιπλέον κίνητρο για σένα;

«Ναι, φυσικά. Θέλω να κρατήσω το επίπεδό τους, να δείξω ότι είμαι επίσης καλός και μπορώ να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ. Ότι είμαι ένας ακόμη παίκτης που θα βοηθήσει, είναι όντως ένας έξτρα κίνητρο να είμαι σε φόρμα να βοηθήσω την ομάδα και να έχω καλά στατιστικά αυτή την σεζόν».

Μίλησες με κάποιον που να ξέρει καλά τον ΠΑΟΚ πριν πάρεις την απόφαση να έρθεις;

«Μίλησα με τον Βιεϊρίνια και τον Νέλσον (σ.σ. Ολιβέιρα) πριν έρθω εδώ. Δεν μίλησα με τον Σέρτζιο (σ. σ. Ολιβέιρα), αλλά μέσω τρίτων προσώπων, γνωρίζω ότι του άρεσαν αυτά που έζησε στον ΠΑΟΚ για έξι μήνες. Το ξέρω ότι το απόλαυσε. Οι ατζέντηδές μου γνωρίζουν την πραγματικότητα εδώ, όλες οι γνώμες που συγκέντρωσα ήταν θετικές και έτσι, όπως είπα και πριν, ήταν εύκολη η απόφαση που πήρα».

Σου είπαν κάτι ιδιαίτερο ο Αντρέ και ο Νέλσον;

«Ότι είναι ένας κορυφαίος σύλλογος για να παίξεις ποδόσφαιρο, μου μίλησαν για την ατμόσφαιρα στο γήπεδο, για τους οπαδούς. Επίσης, ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία ωραία πόλη να ζει κανείς, ειδικά αν έχει οικογένεια. Το γεγονός ότι η ομάδα πάντα παλεύει για τίτλους και σε κάθε ματς πάει για την νίκη είναι ο κύριος λόγος που είμαι εδώ».

«Θα δώσουμε παραστάσεις ωραίου ποδοσφαίρου στην Τούμπα φέτος»

Εχει καλό προαίσθημα για την φετινή σεζόν ο Ράφα Σοάρες σε σχέση με την ποιότητα ποδοσφαίρου που θα παίξει ο ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος έχει ήδη αντιληφθεί ότι ο ΠΑΟΚ έχει μάθει και θέλει να παίζει μονίμως κυριαρχικά και όταν μάθει τις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, όπως σημειώνει, τότε θα ξεδιπλώσει όλη την ποιότητά του.

Τι έχεις εισπράξει ως πρώτη εντύπωση από την δουλειά μέχρι σήμερα για το αγωνιστικό στυλ του ΠΑΟΚ; Ότι είναι μία ομάδα που θέλει να κυριαρχεί; Ότι σου ταιριάζει αυτό το στυλ, μιας και πέρυσι είχες ρεκόρ σε ασίστ στην Γκιμαράες;

«Είδα από την πρώτη μέρα την αγωνιστική ιδέα που ήθελε να εφαρμόσει ο κόουτς. Θέλουν να παίζουμε από πίσω με υπομονή, την μπάλα κάτω. Πάντα είχα τέτοιους κόουτς, έτσι για μένα είναι μία καλή επιλογή. Θα δώσουμε ορισμένες καλές παραστάσεις στην Τούμπα, ξεκινώντας από πίσω, με την μπάλα κάτω κάνοντας «ένα-δύο, συνδυασμούς, σέντρες, γκολ, θα είναι καλή σεζόν».

Πόσο καιρό χρειάζεσαι για να πεις ότι «πλέον παίζω το 100% των δυνατοτήτων μου;»

«Στην προετοιμασία, προσπαθώ να ξέρω όλες τις ιδέες, όλες τις λεπτομέρειες, γιατί σε δύο εβδομάδες δεν μπορούμε να τα έχουμε μάθει όλα. Στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο, όλα είναι οι λεπτομέρειες. Γιατί τα βασικά τα γνωρίζεις ήδη, αυτό που κάνει την διαφορά από προπονητή σε προπονητή, είναι οι λεπτομέρειες. Νομίζω ότι πάω καλά, προσπαθώ να εφαρμόζω ό,τι μου ζητάει, νομίζω ότι στο πρώτο επίσημο ματς, εγώ και οι υπόλοιποι νεοαποκτηθέντες θα έχουμε «κολλήσει» στην ομάδα».

Δεν σε ρώτησα ως τώρα με τον Ζοσέ Μπότο, γιατί αυτός έκανε την μεταγραφή σου. Σου είπε κάτι που σε οδήγησε να επιλέξεις τον ΠΑΟΚ; Είχες προτάσεις από άλλες ομάδες;

«Πριν υπογράψω, δεν είχα μιλήσει μαζί του, μόνο μετά. Είχαμε μία καλή συζήτηση για την νέα πρόκληση στην καριέρα μου. Μου έδωσε συμβουλές όπως ο Βιεϊρίνια, ο Νέλσον αλλά και ο Φιλίπε. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να με βοηθήσουν. Οι παίκτες περισσότερο εντός και ο Μπότο εκτός γηπέδου. Ως τώρα όλα είναι τέλεια».

«Αυτός είναι ο ιδανικός μπακ»

Ποιος είναι ιδανικός αριστερός μπακ για σένα;

«Στις μέρες μας, ένα μοντέρνο μπακ πρέπει να είναι ταχύ, να αμύνεται πρώτα απ΄ όλα σωστά, επίσης να βοηθά στην επίθεση με σέντρες, ένα-δύο, να είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης»

Πες μου ένα όνομα, ποιος σου αρέσει από τους κορυφαίους;

Μου αρέσει ο Κανσέλο, αν και είναι δεξί μπακ, στην Σίτι παίζει τα περισσότερα ματς αριστερά. Είναι σταρ, πολύ γρήγορος, με καλές σέντρες, καλά σουτ. Τα έχει όλα».

Η ατυχία στην Αγγλία και γιατί δεν έμεινε στην Ειμπαρ

Ο Ράφα μας εξιστόρησε τι συνέβη σε κάθε κεφάλαιο στην μέχρι τώρα καριέρα του.

Θέλω να σε ρωτήσω για κάθε κεφάλαιο στην καριέρα σου. Πρώτα απ’ όλα, πώς αξιολογείς την καριέρα σου στην Πορτογαλία, Θεωρείς ότι η περσινή σεζόν σου στην Γκμαράρες ήταν η καλύτερη της καριέρας σου;

«Ναι, νομίζω αυτή η σεζόν και εκείνη που ήμουν στην Ρίο Αβε, 4-5 χρόνια πριν ήταν οι καλύτερες. Στην Πορτογαλία πέτυχα ό,τι μπορούσα να πετύχω. Δεν πήρα το Πρωτάθλημα, δεν είχα την τύχη να το ζήσω, αλλά από πλευράς χρόνου συμμετοχής, παιχνιδιών, ασίστ, παρουσιών, έκανα ό,τι χρειαζόταν να κάνω και μου άρεσε να έχω μία πρόκληση εκτός Πορτογαλίας, γιατί είμαι πολίτης του κόσμου. Είμαι χαρούμενος ου βρίσκομαι εδώ».

Στην Ειμπαρ, στην Ισπανία πώς ήταν;

«Ήταν επίσης ωραία. Πήγα δανεικός με οψιόν αγοράς, έπρεπε να κάνω ένα συγκεκριμένο αριθμό αγώνων για να με αγοράσει η ομάδα μου. Και τον έπιασα. Αλλά είχαμε υποβιβαστεί και έτσι δεν ενεργοποιήθηκε η οψιόν. Αν είχαμε σωθεί θα με αγόραζαν, δεν έγινε όμως αυτό και γύρισα πίσω στην Γκιμαράες. Η αρχική ιδέα ήταν να μείνω στην Ισπανία, αλλά στην πρώτη κατηγορία φυσικά. Και αφού δεν τα καταφέραμε και υποβιβαστήκαμε επέστρεψα στην Πορτογαλία. Ηταν καλή περίοδος για μένα»

Στην Αγγλία τι έγινε;

«Ήταν επίσης καλή εμπειρία. Πέντε μέρες πριν πάω είχα έναν τραυματισμό και στην Πόρτο δεν είχαμε αντιληφθεί πόσο σοβαρός ήταν. Όταν πέρασα από εξετάσεις στη Αγγλία διαπιστώθηκε ο τραυματισμός μου στον αστράγαλο και οι γιατροί εκεί μου είπαν «Ράφα, πρέπει να μείνεις 6 με 8 εβδομάδες εκτός». Δεν το πίστευα, αλλά είχαν δίκιο. Με κράτησαν στην Φούλαμ, στο Λονδίνο, αλλά μπήκαν στις προπονήσεις μόλις τον Νοέμβριο. Το τρένο είχε χαθεί ήδη. Τον Ιανουάριο δεν έπαιζα όπως θα ήθελα και έτσι επέστρεψα στην Πορτογαλία. Ήταν μία δύσκολ η εμπειρία».


«Θέλω να γίνω πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ»

Βάζει ψηλά τον πήχη και δείχνει να αντιλαμβάνεται σε ποια ομάδα έχει έρθει ο Ράφα Σοάρες. Ο 27χρονος Πορτογάλος έχει ενταχθεί στον Δικέφαλο με πολύ συγκεκριμένη στόχευση και βλέπει ότι η νέα του ομάδα μπορεί να την υποστηρίξει.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί στόχοι σου με τον ΠΑΟΚ; Νιώθεις ότι ήσουν σ’ ένα συγκεκριμένο επίπεδο και τώρα μπορείς να πας πιο πάνω; Να ανέβεις επίπεδο;

«Ο στόχος μου είναι να ανεβάσω επίπεδο, να κάνω καλύτερες επιδόσεις, καλύτερες εμφανίσεις και αν είναι δυνατό να κερδίσω τίτλους. Θέλω να γίνω πρωταθλητής».

Σε ό,τι αφορά στην ομάδα; Πριν λίγες μέρες ακούσαμε τον κόουτς να μιλάει ξεκάθαρα για τους στόχους της ομάδας φέτος…

«Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να πετύχουμε ό,τι και πέρυσι τουλάχιστον. Δεν χωρά συζήτηση σε αυτόν. Ομως πιστεύω ότι φτιάχνουμε μία καλή ομάδα, πάνω απ’ όλα ένα καλό γκρουπ, μια οικογένεια να πετύχει περισσότερα με πέρυσι».

«Καλός αρχηγός  ο Βιεϊρίνια»

Με τον Βϊερίνια, επειδή παίζετε στην ίδια θέση, αν προσπαθεί να σε συμβουλεύσει.

«Εχουμε μιλήσει γι’ αυτό, Ο Αντρέ επέστρεψε πριν από λίγες μέρες στις προπονήσεις με την ομάδα, παρόλα αυτά πρόλαβε να με καθοδηγήσει, το ίδιο και ο Νέλσον με τον οποίο είμαστε συγκάτοικοι στο δωμάτιο. Μιλάμε περισσότερο, γιατί είμαστε περισσότερες ώρες μαζί. Με βοηθάνε από την αρχή. Όταν πήγα να υπογράψω στα γραφεία της Τούμπας, ο Βιεϊρίνια ήρθε εκεί για να με καλωσορίσει. Μιλήσαμε για τα πάντα, με βοηθά να ενσωματωθώ στον σύλλογο και στην πόλη. Μου έδωσε συμβουλές σημαντικές, είναι αρχηγός, καλός αρχηγός».

«Ο Λουτσέσκου μου δείχνει ότι έχει καλή καρδιά»

Ποια είναι η άποψή σου για τον κόουτς Λουτσέσκου ως τώρα; Τι είδους προπονητής είναι;

«Καλή ερώτηση. Είναι καλός κόουτς και το σημαντικότερο, καλός άνθρωπος. Γιατί μερικές φορές, μπορεί ένας προπονητής να είναι καλός στην ιδέες, στην τακτική στην στρατηγική, αλλά ως χαρακτήρα εξαρτάται, Στον Λουτσέσκου βλέπω ότι έχει καλή καρδιά, είναι καλός άνθρωπος και νομίζω ότι έχει και την ποιότητα ως προπονητής. Μέσα στο γήπεδο, στην στρατηγική του, είναι πολύ καλός. Είχα πολλούς προπονητές, στην εθνική ομάδες, παντού και μπορώ να συγκρίνω».

Σου έχει δώσει κάποια συμβουλή;

«Στην θέση μου μού είπε δύο, τρεις λεπτομέρειες που πρέπει να κάνω σε σχέση με πέρυσι. Η αγωνιστική ιδέα είναι ίδια, να χτίζουμε το παιχνίδι από πίσω, αλλά στην Πορτογαλία, το «χτίσιμο» ήταν διαφορετικό. Ξέρω τι θέλει, τι περιμένει από μένα και προσπαθώ να ανταποκριθώ».

«Εχω δει βίντεο, μου είπαν και τα άλλα παιδιά, ανυπομονώ να κάνω το ντεμπούτο μου στην Τούμπα»

Δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε τον Ράφα Σοάρες για την Τούμπα και το αν έχει φροντίσει να πάρει μία γεύση από αυτό θα ζήσει και ο ίδιος σύντομα. Ο Πορτογάλος έδειξε ότι έχει κάνει μία βαθιά μελέτη της μοναδικής ατμόσφαιρας που κυριαρχεί στην έδρα της ομάδας του και δεν βλέπει την ώρα να έρθει το ντεμπούτο του.

Μίλησες πριν για την Τούμπα, για τους οπαδούς. Λαχταράς να αγωνιστείς σε ένα παιχνίδι με κόσμο εκεί;

«Είμαι ενθουσιασμένος με την ιδέα να παίξω εκεί. Είδα κάποια βίντεο και όλα τα παιδιά μου είπαν για την ατμόσφαιρα εκεί. Το πώς ζούνε την ατμόσφαιρα εκεί είναι φοβερό. Ανυπομονώ να κάνω το ντεμπούτο μου εκεί. Εχω δει βίντεο με το γήπεδο να καίγεται, τα καπνογόνα, τα βεγγαλικά, ο κόσμος να τραγουδά».

«Με ωρίμασε η εμπειρία του εξωτερικού»

Οι εμπειρίες που έζησες μακριά από την χώρα σου σε ωρίμασαν πιστεύεις; Σε έκαναν πιο δυνατό, κυρίως, πνευματικά;

«Ναι, έγινα πιο δυνατός πνευματικά, χωρίς αμφιβολία. Το να φεύγεις έξω από την πατρίδα σου σε κάνει να είναι ψυχικά πιο έτοιμος για πολλά πράγματα που δεν συναντάς στην χώρα σου. Γιατί όταν ζεις στην χώρα σου είσαι στην ζώνη της άνεσής σου και όταν φεύγεις από αυτή ωριμάζεις».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.