Πρωτιά στην Ελλάδα και διάκριση στην Ευρώπη δεν γίνεται χωρίς μεταγραφές που θα γεμίσουν το ρόστερ ποιότητα

Κώστας Πετρωτός25 Οκτωβρίου 2021

Εχει αναλυθεί επαρκώς από χθες το βράδυ το γιατί ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι, νικώντας στα σημεία τον ΠΑΟΚ. Η αδυναμία του Εσίτι με την μπάλα στα πόδια στην οποία στόχευσαν οι «ερυθρόλευκοι» όπως αποκάλυψε στις δηλώσεις του και ο Αγκιμπού Καμαρά, σημειώνοντας ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του είχαν εντολή από τον προπονητή τους να πιέζουν τον Νιγηριανό του ΠΑΟΚ, εξελίχθηκε σε αχίλλειο πτέρνα για τον Δικέφαλο όσο κι αν έγινε προσπάθεια στο β΄ μέρος να αλλάξει η τελική έκβαση του ματς.

Θα ήταν λάθος να επικεντρώσουμε όλα τα βέλη της κριτικής στον θηριώδη χαφ του ΠΑΟΚ και να μην του αναγνωρίσουμε το φιλότιμο και την διάθεση να προσφέρει, όμως, ο πρωταθλητισμός είναι σκληρός και αν δεν μπορείς να πιάνεις των πήχη των απαιτήσεων, μοιάζεις ως αδύναμος κρίκος της αλυσίδας.

Επειδή εκ των υστέρων η κριτική είναι εύκολη, προφανώς πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Λουτσέσκου ότι δεν είχε διαθέσιμες λύσεις από την στιγμή που ο Ελ Καντουρί ήταν ανέτοιμος να παίξει 90 λεπτά και ο Κούρτιτς απουσίαζε από την αποστολή. Ωστόσο, υπήρχε μία εναλλακτική που πριν αρχίσει ο αγώνας θα φαινόταν πολύ επιθετικογενής για τα δεδομένα του ματς: Εξω ο Εσίτι, πίσω σε ρόλο παρτενέρ του Σβαμπ, ο Ντόουγκλας, μεταφορά στον άξονα του Μπίσεσβαρ και χρησιμοποίηση ενός εκ των Μιτρίτσα, Μουργκ στην ενδεκάδα. Καθαρό 4-2-3-1, όπως και στο Πάρκεν Στάντιον, με στόχο να αναδειχθούν οι επιθετικές αρετές του και οι αμυντικές αδυναμίες του Ολυμπιακού. Χθες, από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ έχασε την μάχη του κέντρου, ο Ροντρίγκο ήταν ακίνδυνος στις πλαγιοκοπήσεις από τα δεξιά και ο Ακπομ αδυνατούσε να βάλει δύσκολα στους Παπασταθόπουλο-Σισέ, ήταν μάλλον αναμενόμενο ότι ο Μαρτίνς θα έριχνε το βάρος στο να μπλοκάρει τους χώρους σε Μπίσεσβαρ και Αντρίγια. Μία φορά ξέφυγαν και με τον Σβαμπ σε ρόλο εκτελεστή παραλίγο να την κάνουν την ζημιά. Ίσως, όμως, το επιθετικογενές σχήμα να είχε άλλες απαιτήσεις σε τρεξίματα που είναι άγνωστο αν μπορούσαν ορισμένοι από τους παίκτες του ΠΑΟΚ να τα επαναλάβουν λίγες μέρες μετά την μάχη με την Κοπεγχάγη.

Ο δύσκολος δρόμος της διπλής διάκρισης

Ο ΠΑΟΚ, βέβαια, αυτή την σεζόν επιλέγει να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό και την διάκριση στην Ευρώπη και, ως γνωστόν, τα δύο καρπούζια δεν είναι εύκολο να κρατιούνται στην ίδια μασχάλη. Ο Λουτσέσκου έχει μπει σε μία διαδικασία ροτέισιον που δεν μας είχε συνηθίσει στην προηγούμενη θητεία του (θυμηθείτε πόσο πειραματικές ήταν οι ενδεκάδες του ΠΑΟΚ στο Europa League τη σεζόν 2018-19, αφού ήταν ξεκάθαρο ότι το βάρος είχε πέσει στον τίτλο) γιατί πλέον ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να βάλει σε δεύτερη μοίρα το Conference. Ενιωσε τα δύο προηγούμενα χρόνια την ζημιά του να μην προχωράει μακριά σε μία διοργάνωση και φέτος έχει βάλει μίνιμουμ στόχο την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Ακριβώς αυτή η απαίτηση για παράλληλη διάκριση σε Ελλάδα και Ευρώπη βάζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες στον ΠΑΟΚ. Ο 52χρονος προπονητής του μίλησε στην συνέντευξη Τύπου για την πνευματική ανετοιμότητα των παικτών του που δεν υπήρχε από την πλευρά του Ολυμπιακού και το εκμεταλλεύτηκε. Δεν είναι εύκολη διαδικασία το Πέμπτη-Κυριακή, το γνωρίζουν όλοι και φαίνεται στην πράξη. Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει χάσει βαθμούς σε δύο χρονικές περιόδους: μετά από διακοπή λόγω εθνικών ομάδων (ΠΑΣ και Βόλος) και σε φάση αγώνων Πέμπτη-Κυριακή. Μετά την νίκη επί της ΑΕΚ γκέλαρε με την Σλόβαν, ενώ η χθεσινή ήττα από τον Ολυμπιακό ήρθε μετά το διπλό στην Κοπεγχάγη.

Όταν υπάρχει ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα αγώνων, τότε μία ομάδα μετρά το βάθος του ρόστερ της και πόσες πραγματικά ποιοτικές λύσεις έχει διαθέσιμες. Ο ΠΑΟΚ χθες είχε τον Σβαμπ, τον Μπίσεσβαρ και τον Αντρίγια να κινούνται σε πιο χαμηλές στροφές σε σχέση με το ματς στο Πάρκεν στάντιον και δεν υπήρχαν άλλοι να βγάλουν το κάρο από την λάσπη και, όπως έχουμε σημειώσει και άλλες φορές, υπάρχουν παίκτες που ποιοτικά δεν είναι στο επίπεδο που έχει ανάγκη ο ΠΑΟΚ. Ο Εσίτι είναι απλά ένας ρολίστας, παίκτης ειδικών συνθηκών και δεν μπορεί, σε ματς τόσο υψηλών απαιτήσεων, να σταθεί επαρκώς, όπως θα έκανε ο Κούρτιτς. Ο Ροντρίγκο, έχει αποδειχθεί, εδώ και καιρό, ότι είναι απλά μία καλή εναλλακτική λύση για μπακ, όχι βασικός. Ο Ντόουγκλας, σχετικά ανεβασμένος τελευταία, δεν είναι παίκτης που ο προπονητής μπορεί να σχεδιάσει με σιγουριά πάνω του, καθώς παίζει με τα «φεγγάριά» του. Φέρνω παραδείγματα μόνο από το χθεσινό ματς, γιατί αν ανοίξουμε την κουβέντα μπορούμε να πούμε πολλά ακόμα. Ο ΠΑΟΚ στέλνει πολλά μηνύματα ότι δεν θα αντέξει με αυτό το υλικό στην κούρσα πρωταθλητισμού και το κακό είναι ότι τώρα διανύει την πιο απαιτητική περίοδο, αφού έχει τα ματς των ομίλων του Conference League. Θυμίζω απλά ότι μετά το εντός έδρας ματς με την Κοπεγχάγη παίζει με τον Παναθηναϊκό και μετά την νέα διακοπή, αφού πρώτα παίξει με τον Ατρόμητο εκτός, έχει ταξίδι στην Μπρατισλάβα για το δεύτερο ματς με την Σλόβαν. Ο Λουτσέσκου θα πρέπει να προσεύχεται να μην έχει τραυματισμούς βασικών παικτών και απουσίες συνολικά εκείνο το διάστημα, γιατί αλλιώς ο ΠΑΟΚ θα κινδυνέψει να έχει σχήματα με εμφανείς αδυναμίες.

Μεταγραφές και, μέχρι να έρθουν, σκανάρισμα και σε Τσιγγάρα

Πλέον οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν δραστικά μόνο στην μεταγραφική περίοδο, αλλά για να συμβεί αυτό η ευστοχία στις επιλογές θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό απαιτείται καλή προεργασία. Το πόσο καθοριστικές είναι οι ποιοτικές μονάδες το είδαμε και χθες, αφού ο Γκάρι Ροντρίγκες που αποκτήθηκε την περίοδο των ελεύθερων, ήταν από τις μονάδες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των «ερυθρολεύκων». Υπάρχει, όμως, και μία περίπτωση πιθανής εσωτερικής μεταγραφής. Ο λόγος για τον Χάρη Τσιγγάρα που πέρυσι είχε πάρει ενεργό ρόλο και φέτος μένει παροπλισμένος (βέβαια αυτήν την περίοδο είναι σε καραντίνα λόγω κορονοϊού). Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί να μην παίζει, όταν βλέπει τον Εσίτι σε κατάσταση όπως η χθεσινή, και δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει παράλογη την σκέψη του. Προφανώς, ο Λουτσέσκου κάνει τις επιλογές και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλύσει και το σκεπτικό του για τον νεαρό. Το γεγονός ότι οι συνεντεύξεις Τύπου που υπάρχουν είναι επικεντρωμένες στα ματς που έρχονται ή έχουν γίνει, δεν βοηθά, αλλά πλέον χρειάζεται μία δημόσια τοποθέτηση του Ρουμάνου τεχνικού για τον νεαρό μέσο.

Κοντολογίς, ο ΠΑΟΚ δεν έχει βγει από τον δρόμο του πρωταθλητισμού, διανύει όμως μία κομβική περίοδο που άπαντες πρέπει να δείξουν το πόσο πολύ «ζητάνε» αυτό τον τίτλο. Ο Ιβάν Σαββίδης και η διοίκηση του ΠΑΟΚ με τις μεταγραφές και ο κόσμος με την παρουσία του στις κερκίδες. Το άνοιγμα της θύρας 4 μοιάζει να είναι άκρως απαραίτητο από εδώ και στο εξής.

Υ.Γ. Η μεταγραφή του Αγκιμπού Καμάρά από τον Ολυμπιακό είναι δείγμα καλής μεταγραφικής προεργασίας και δικτύωσης σε άλλες χώρες και αυτό πρέπει να το κυνηγά κάθε ομάδα κορυφής στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.