Πρωταθλητές από την ανάποδη

Κυριάκος Θωμαϊδης27 Μαρτίου 2022

Μια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για την τροπολογία που πέρασε άγρια μεσάνυχτα στη Βουλή η κυβέρνηση ώστε να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου.

Ανατρέξαμε σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της ελευθεροτυπίας. Χαρακτηρίζει τον Τύπο «σκύλο και δημόσιο φύλακα της Δημοκρατίας».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο Τύπος προφυλάσσει τη Δημοκρατία με εκκωφαντικό και – ορισμένες φορές – υπερβολικό τρόπο. Μάλιστα αναγνωρίζει ένα περιθώριο υπερβολής και προκλητικότητας στους δημοσιογράφους ώστε να επιτελέσουν το έργο τους χωρίς παρεμβάσεις.

Η ελευθερία του Τύπου και της δημοσιογραφίας είναι βασικός προστατευτικός πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος και της ίδιας της ελευθερίας. Ενημερώνει τους πολίτες, μεταδίδει πληροφορίες και ιδέες και ελέγχει την εξουσία. Ουσιαστικά μετουσιώνει τη Δημοκρατία σε πράξη.

Δυστυχώς η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε απλώς τον προβληματισμό της για την κυβερνητική τροπολογία. Δεν έκανε απολύτως τίποτε ως συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων ώστε να αποτρέψει τους βουλευτές να ψηφίσουν μία ρύθμιση που φιμώνει τον Τύπο.

Για να καταλάβει και ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, ουσιαστικά καταργείται μέσω προστίμων η ελευθερία στην ενημέρωση των πολιτών και η ελευθερία της έκφρασης. Παρέχεται η δυνατότητα στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να επιβάλει πρόστιμα, τη στιγμή που το ΕΣΡ θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με τη ραδιοτηλεόραση και όχι με τα έντυπα ή στις ιστοσελίδες (το μαρτυρά και η επωνυμία του).

Παράλληλα η κυβερνητική τροπολογία καταργεί το νομικό καθεστώς που ισχύει για της ανώνυμες εταιρίες, αλλά μόνο για όσες εκδίδουν εφημερίδα, ταυτίζοντας το εταιρικό προφίλ με τα φυσικά πρόσωπα.

Η ψήφιση της τροπολογίας είναι η αρχή του τέλους για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Η χώρα μας ήδη βρίσκεται στην 24η θέση στο αγώνισμα της ελευθεροτυπίας μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσονούπω θα γίνουμε πρωταθλητές από την ανάποδη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.