Premier League: Η μαύρη τρύπα των 880 εκ. λιρών

Metrosport Team05 Μαΐου 2020

Ισχυρό οικονομικό πλήγμα θα δεχθούν οι ομάδες της Premier League μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Τα αγγλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μαύρη τρύπα 880 εκ. λιρών, που θα δημιουργηθεί αν οι κορυφαίοι σύλλογοι παίξουν χωρίς κόσμο την επόμενη σεζόν, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αντιμετωπίζει την πιο σημαντική απώλεια, σύνολο 140 εκ. λιρών, ενώ η Άρσεναλ θα χάσει σχεδόν το 1/4 των εσόδων της. Οι φίλαθλοι των «κανονιέρηδων» που έκλεισαν θέση στο «Emirates Stadium» μέχρι τον επόμενο Μάιο θα της κοστίσουν περίπου 122 εκ. λίρες!

Αυτή την στιγμή είναι βέβαιο, αν και οι εμπλεκόμενοι θα έχουν ξανά τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα, ότι αν δεν βρεθεί άμεσα εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, η επόμενη χρονιά θα κυλήσει χωρίς θεατές. Οι ομάδες, λοιπόν, ετοιμάζονται να μετρήσουν τεράστιες ζημιές, εφόσον αυτή η εξέλιξη επιβεβαιωθεί. Ο συνολικός αντίκτυπος και στα 20 κλαμπ της Premier League θα είναι κολοσσιαίος. Σύμφωνα με έρευνα εκτιμάται ότι θα χάσουν 878,21 εκ. λίρες, αν όλη η επόμενη αγωνιστική περίοδο παιχτεί πίσω από κλειστές θύρες.

Εάν επιτραπεί οι φίλαθλοι να επιστρέψουν στις κερκίδες τον Δεκέμβριο, η ζημιά θα μειωνόταν σε 416,77 εκ. λίρες και αν γυρίσουν στις αρχές της επόμενης σεζόν, θα χάνονταν περίπου 126,3 εκ. λίρες. Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι αντίπαλοι του Βόρειου Λονδίνου, η Άρσεναλ και η Τότεναμ, θα είναι από τις πιο εκτεθειμένες ομάδες, εάν η πανδημία του κορωνοϊού κλείσει τα γήπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και για τους εναπομείναντες αγώνες της φετινής Premier League, που θα διεξαχθούν χωρίς κόσμο, θα υπάρξουν απώλειες ύψους 17,2 εκ. λιρών. Στην Τότεναμ, όπου τα έσοδα από τους αγώνες αντιστοιχούν στο 17,7% των συνολικών εσόδων της, εάν αποφασιστεί, τελικά, ότι όλα τα ματς της επόμενης σεζόν θα γίνουν χωρίς κόσμο, θα υπάρξει ζημιά 106,5 εκ. λιρών.

* Η Τότεναμ θα χάσει το ποσό των 106,5 εκ. λιρών αν το υπέροχο γήπεδο της που κόστισε 1 δισεκατομμύριο παραμείνει άδειο την επόμενη σεζόν

Η Λίβερπουλ, που το 15% του συνολικού εισοδήματός εξαρτάται από τους αγώνες, θα χάσει 105 εκ. λίρες, αν την επόμενη σεζόν το Άνφιλντ δεν υποδέχεται φιλάθλους. Η Τσέλσι και η Νιουκάστλ παίρνουν σχεδόν το 1/4 των ετήσιων εσόδων τους από τα παιχνίδια, με το «μπλε» να χάνουν περίπου 81,5 εκ. λίρες μέχρι το φινάλε της επόμενης χρονιάς. Η Μάντσεστερ Σίτι θα χάσει κοντά στις 74 εκ. λίρες.

Οι σύλλογοι με μικρότερα γήπεδα, όπως η Μπόρνμουθ και η Μπέρνλι, θα χάσουν λιγότερα χρήματα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους εξαρτάται από τις προσοδοφόρες τηλεοπτικές προσφορές της Premier League. Η Μπόρνμουθ, συγκεκριμένα, θα χάσει 6,7 εκ. λίρες και η Μπέρνλι 8,4 εκ. λίρες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.