«Ποταμός» ο Λουτσέσκου: Για rotation, Αϊντραχτ, Σάστρε και Βιεϊρίνια

Κώστας Πετρωτός04 Οκτωβρίου 2023

Μετά τον Αντρέ Βιεϊρίνια που μίλησε νωρίτερα, δίνοντας το σύνθημα για την ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, ήρθε η σειρά του προπονητή του Δικεφάλου, Ραζβάν Λουτσέσκου, να παραθέσει τις σκέψεις του αναφορικά με την αναμέτρηση των «ασπρόμαυρων» με αντίπαλο την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Conference League. και όχι μόνο.

Ο Ρουμάνος τεχνικός μεταξύ των όσων αναφέρθηκε έκανε ειδική μνεία στον Αντρέ Βιεϊρίνια, την ένταση που προκλήθηκε με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τις δηλώσεις που έκανε , σημειώνοντας πως έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του, ενώ αναφέρθηκε και στην διαχείριση του ρόστερ αλλά και των παικτών που αγωνίζονται στο δεξί άκρο της άμυνας. 

Αναλυτικά όσα είπε στην συνέντευξη Τυπου ο Ραζβάν Λουτσέσκου ενόψει του αγώνα με την Αϊντράχτ :

Για το σερί των αγώνων με ένταση που υπάρχει και το αν αισθάνεται μετά το ντέρμπι ότι το έχει αφήσει πίσω η ομάδα : «Δεν ξέρω αν το έχει αφήσει πίσω ή όχι. Κάθε παιχνίδι αυτή την περίοδο έχει τον δικό του ενθουσιασμό, το δικό του κίνητρο και είμαι σίγουρος για την ομάδα. Βλέπω πολύ καλό κλίμα στην ομάδα, χθες κάναμε μια εξαιρετική προπόνηση. Είχαμε τον χρόνο για λίγο να κάνουμε όλοι μαζί δουλειά στην προπόνηση. Είμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν και βλέπω μια μόνιμη κίνηση προς τα μπρος, μια βελτίωση σε όλους τους τομείς. Υπάρχει αυτοπεποίθηση στην ομάδα και θέληση από όλους για να παίξουν».

Για το παιχνίδι με την Αϊντράχτ και πως πρέπει να το προσεγγίσει ο ΠΑΟΚ : «Ο σεβασμός για τον αντίπαλο είναι σε όλα τα παιχνίδια, δεν έχει σημασία ποιον έχουμε απέναντι μας και σε ποια βαθμολογική θέση βρίσκεται. Στο ποδόσφαιρο αν δεν σέβεσαι τον αντίπαλο, είναι το πρώτο βήμα προς την αποτυχία. Πρέπει να μπούμε με αυτοπεποίθηση στο γήπεδο, να έχουμε αυτοπεποίθηση και ως ομάδα και ως ο κάθε παίκτης ξεχωριστά για την δουλειά που έχει γίνει. Οι παίκτες μας γνωρίζουν καλά ποια είναι η Αιντραχτ, τι αντιπροσωπεύει, από ποιο πρωτάθλημα προέρχεται και πριν λίγο διάστημα πήραν το Europa League. Είναι μια καλή ομάδα, έχει ποιότητα και ενθουσιασμό. Ίσως αυτή την περίοδο να μην βρίσκεται σε τόσο καλό διάστημα λόγω των πολλών νεαρών παικτών που έχει, αλλά είναι μια ποιοτική ομάδα. Δεν κερδίζουν εύκολα αυτή την περίοδο λόγω λαθών που κάνουν οι νεαροί τους παίκτες αλλά βρίσκονται ψηλά στην βαθμολογία στο γερμανικό πρωτάθλημα. Είμαστε ακόμα στην αρχή της σεζόν, πολλά παιχνίδια μπροστά και θα βελτιωθεί σίγουρα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα άθλημα που δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα, εξαρτάται από πολλές λεπτομέρειες. Το πιο σημαντικό που πρέπει να έχει ο ΠΑΟΚ για να πάρει το ματς αύριο είναι η σωστή νοοτροπία, να παλέψουμε συνεχώς, να τρέξουμε πολύ και να παίξουμε το παιχνίδι μας. Να κυριαρχήσουμε, να αντιδράσουμε όταν χάσουμε την μπάλα».

Για την διαχείριση των παικτών και το πως θα πράξει με την Αιντραχτ: «Θέλω να πω ότι δεν κάνω rotation γιατί έχω ένα γκρουπ παικτών που παίρνω το καλύτερο από τον καθένα, σκεπτόμενος το κάθε παιχνίδι ξεχωριστό. Καταλαβαίνω αυτό που λέτε για αυτή την έννοια , εγώ δεν θέλω να το εκφράζω έτσι, αλλά το ότι τους χρησιμοποιώ όλους τους παίκτες.

Από το ένα παιχνίδι στο άλλο ειναι καλό να έχουμε πνευματική φρεσκάδα, δεν είναι μόνο σωματική η φρεσκάδα αλλά στο μυαλό. Όταν έχεις δύσκολα παιχνίδια και τα δίνεις όλα στο γήπεδο, με συναισθήματα, με πίεση, με ένταση είναι λογικό στην συνέχεια να μην έχουν όλοι την πνευματική φρεσκάδα που κάνουν τους παίκτες να έχουν καθυστέρηση στην πάσα, στην αντίδραση και στην τοποθέτηση εντός αγωνιστικού χώρου. Είναι πολλές οι πληροφορίες που πρέπει να επεξεργαστούν οι παίκτες. Είναι ένα κομμάτι επιστημονικό αυτό, δεν είναι κάτι που λέω εγώ. Είναι σημαντικό να υπολογίζουμε σε όλους τους παίκτες που έχουμε. Από εκεί και πέρα πρέπει ο καθένας πρέπει να καταλάβει για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι αλλαγές, γιατί αν δεν καταλάβει τότε θα έχει θέσει τον εαυτό του εκτός.

Το τρίτο στοιχείο είναι η ποιότητα κάθε παίκτη, τα χαρακτηριστικά του. Ο Αντρέ για μένα είναι ο κορυφαίος των κορυφαίων, αλλά δεν μπορεί να παίζει συνέχεια. Είναι κορυφαίος σε ποιότητα αλλά θα πρέπει να διαλέξουμε τα παιχνίδια που θα παίξει και τα ματς που θα εκμεταλλευτούμε την ποιότητα του.

Το ποδόσφαιρο μετά τον κόβιντ έχει αλλάξει. Ο νέος κανονισμός με τις πέντε αλλαγές έχει αλλάξει το άθλημα, πραγματικά έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Όταν μπορείς να βάλεις πέντε παίκτες στο γήπεδο για να δώσεις φρέσκο αέρα στην ομάδα, μπορεί να αλλάξει ένα παιχνίδι, μπορεί να αλλάξει μια ομάδα. Γενικότερα οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι πρόβλημα να μένουν στον πάγκο. Πρέπει να κατανοήσουν την χρησιμότητα του να έρχονται από τον πάγκο και να καταλάβουν ότι μπορεί να βοηθήσουν».

Για το ότι η Αιντραχτ είναι η καλύτερη άμυνα και η χειρότερη επίθεση στην Γερμανία και για το αν είναι στόχος η πρώτη θέση που στέλνει με την μια στην φάση των 16 : «Μακάρι το ποδόσφαιρο να ήταν τόσο εύκολο να βλέπεις τα στατιστικά και λες το τι μπορεί να γίνει. Η γερμανική λίγκα είναι από τις πιο δύσκολες στον κόσμο και θα πρέπει να το υπολογίζουμε αυτό. Το ελληνικό πρωτάθλημα όμως είναι ένα σκληρό πρωτάθλημα αν και δεν το υπολογίζουν πολύ στην Ευρώπη. Υπάρχουν πέντε μεγάλες ομάδες με ποιοτικούς παίκτες, οι άλλες ομάδες έχουν η καθεμία το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η Λαμία, ο ΟΦΗ, ο ΠΑΣ Γιάννενα, ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος έχουν στοιχεία που μπορούν να σε εκπλήξουν. Πρέπει να μπούμε στο ματς σκεπτόμενοι μόνο αυτό το ματς και όχι το πόσα γκολ έβαλε ή δέχτηκε η Αιντραχτ στην Γερμανία. Το να μπαίνεις σε διαδικασία και να παίζεις ανα 3 μερες και με αυτές τις ομάδες δεν είναι εύκολο. Εμείς πρέπει να αναλύσουμε τον αντίπαλο και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει ένα πλάνο που πρέπει να φέρουμε εις πέρας».

Για την ενσωμάτωση των νέων παικτών και το αν πάει καλά ή όχι : «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Αλλά για να ειμαι ειλικρινής, τους πιέζουμε για να μπουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα όσα θέλουμε. Αυτός είναι ο δρόμος, να πιέσουμε και να μπουν να παίξουν και να ενσωματωθούν στην ομάδα. Είμαστε σε μια περίοδο που παίζουμε ανά τρεις μέρες, έχουμε προπονήσεις που όσοι παιζουν Κυριακη κανουν αποφόρτιση και οι προπονήσεις γενικά είναι διαφορετικές και μένουμε με 11-12 παίκτες για Δευτέρα - Τρίτη. ΕΙναι λογικό να μην υπάρχει μεγάλη ένταση στις προπονήσεις. Είναι πολύ δύσκολο για έναν παίκτη να μπει μέσα στην ομάδα μέσα σε ένα τέτοιο διάστημα. Ακομα και στα ματς της Πέμπτης, η προπόνηση της Παρασκευής είναι πάλι χαλαρή και εκεί έχουμε ακόμα λιγότερο χρόνο εφόσον παίζουμε ξανά Κυριακή. Είναι πολύ διαφορετικό όλο αυτό από το να παίζαμε ένα ματς την εβδομάδα.

Επίσης παίζει ρόλο από το πρωτάθλημα που έρχεται ο κάθε παίκτης. Εδώ στην Ελλάδα όπως είπα πριν υπάρχουν πέντε μεγάλες ομάδες και άλλες που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα, σε άλλα πρωταθλήματα μπορεί να υπάρχει μια ομάδα ή δυο που κυριαρχούν. Το θεμιτό είναι να έρχονται οι παίκτες στην αρχή της προετοιμασίας. Είναι πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να υπολογίζουμε για τους παίκτες. Ο Ντεσπόντοφ μας έδωσε την νίκη στο Ελσίνκι και δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλή φάση προσαρμογή, όλοι ξέρετε πότε ήρθε και πως είναι το βουλγαρικό πρωτάθλημα.

Αν με ρωτάτε πότε θα ειμαστε ΟΚ με τους νέους παίκτες και την ενσωμάτωση τους στην ομάδα, σας λέω ότι τον Γενάρη θα είμαστε καλά. Όταν μιλάω για τον Γενάρη μιλάω για συνολικό ενσωμάτωση των παικτών και μεταξύ τους ως σύνολο. Ο Μειτε έκανε ένα διαφορετικό καλοκαίρι που έκανε προπονήσεις μόνος του, ο Ντεσπόντοφ είχε και αυτός ένα δύσκολο καλοκαίρι που πίεζε για να φύγει και ήρθε για να πάει με την μια στην εθνική ομάδα. Το θέμα είναι οι παίκτες να καταλάβουν και να εφαρμόσουν αυτό που ζητάμε». 

Για την θέση - διαχείριση στο δεξι μπακ και την ανάρτηση του Σάστρε : «Το λάθος του ήταν που έκανε αυτή την ανάρτηση, αλλά το συζητήσαμε και το διορθώσαμε. Μπορεί να είχε κάποια συναισθήματα, όπως και εγώ είχα κάποια συναισθηματία μετά το ματς του τελικού στον Βόλο. Είναι ένας παίκτης με την δική του ποιότητα και μπορεί να προσφέρει. Ίσως να παίξει με τον Ατρόμητο, ίσως να παίξει κάποιος άλλος αλλά το πιο σημαντικό ματς είναι να έχουμε σωστή νοοτροπία. Έχει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, είναι επαγγελματίας και ο Ζοάν είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.