Πώς ο Αντρέι Σεφτσένκο έδωσε φτερά στην Ουκρανία

Παναγιώτα Χαλκιά01 Ιουλίου 2021

Με κεφαλιά του Αρτέμ Ντόβμπικ στις καθυστερήσεις της παράτασης η Ουκρανία πήρε το εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Euro 2020 νικώντας τη Σουηδία με 2-1.

Οι Ουκρανοί πέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε νοκ άουτ παιχνίδια χάρη στη βαριά ήττα της Σλοβακίας από την Ισπανία. Η ζαριά κόντρα στους Σουηδούς ήταν δική τους και ανενόχλητοι και πιο απελευθερωμένοι συνεχίζουν το δρόμο τους.

Την επιτυχία αυτή την οφείλουν στον άνθρωπο που κάθεται στην άκρη του πάγκου και χθες πανηγύριζε σα μικρό παιδί. Αναμφισβήτητα, ο καλύτερος παίκτης της Ουκρανίας και νυν προπονητής, ο Αντρέι Σεφτσένκο, έχει να μεταφέρει …βαλίτσες με εικόνες στους παίκτες του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Η Ουκρανία έχει αλλάξει και την πρόοδο αυτή την οφείλει σε εκείνον.

Κολλημένος σε ένα σχέδιο

Όταν αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας, ξεκαθάρισε ότι ήθελε να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού. Ήθελε να μετατρέψει τη φυσική αντεπίθεση σε ένα λιγότερο παθητικό και βασισμένο στην κατοχή παιχνίδι. Όντας πέντε χρόνια στο τιμόνι, την οδήγησε στην τελική φάση της διοργάνωσης και μάλιστα, ως αήττητη σε έναν όμιλο με Πορτογαλία και Σερβία.

Της έδωσε τακτικές επιλογές

Το 4-3-3 με έναν πλάγιο μέσο και κατά προτίμηση ανεστραμμένα άκρα είναι η βασική του επιλογή αλλά το αλλάζει. Μπορεί να παίξει με ασύμμετρα άκρα, δηλαδή δύο αριστεροπόδαρους παίκτες. Κάτι που σημαίνει ότι εκείνος που βρίσκεται αριστερά δημιουργεί πλάτος ενώ ο άλλος από τα δεξιά κόβει προς τα μέσα.

Στη μεγάλη νίκη επί της Πορτογαλία στα προκριματικά, είχε χρησιμοποιήσει τον Μάρλο ως ψευτοεννιάρι ενώ κόντρα στα Σκόπια ο Μαλινόφσκι είχε το ρόλο ενός «ψεύτικου» αριστερού εξτρέμ.

Έχει την ικανότητα να παρατάξει την ομάδα του ως 3-5-2, όπως είδαμε και στα παιχνίδια με Γαλλία τον Μάρτιο, με την παρέα του Κριστιάνο στα προκριματικά και στο 1-0 κόντρα στην Ισπανία.

Του αρέσει να μπαίνει στην προπόνηση

Ο Ουκρανός εξακολουθεί να είναι αρκετά ικανός και πρόθυμος να συμμετάσχει σε κάθε άσκηση και να δείξει ο ίδιος στους παίκτες του μια τακτική. Κάτι που τον βοηθά να δει πως κινούνται οι παίκτες του, εάν ψάχνουν για κενό στον αντίπαλο, πως δημιουργούν χώρους και εάν μπορούν να βρουν λύσεις. Δείχνει ακριβώς τι ζητά από εκείνους. Οι βοηθοί του έχουν ενεργό ρόλο σε όλο αυτό και έτσι έχει μια εικόνα 360 μοιρών για κάθε μέλος της ομάδας του.

Νέες ιδέες καθοδήγησης

Ο Σεφτσένκο είναι παιδί της φημισμένης Σχολής της Ντιναμό αλλά έχει απορροφήσει και νέες ιδέες ως προπονητής. Από τη στιγμή που ανέλαβε, οι προπονήσεις έγινε πιο έντονες, πιο σχολαστικές, οργανωμένες και επικεντρωμένες στη λεπτομέρεια.

Έκανε προσπάθεια να αυξήσει την απόδοση με σύμμαχο την τεχνολογία. Έφερε drones, GPS, σύστημα παρακολούθησης καρδιακών παλμών και εφαρμογές με πολλά πολλά στατιστικά. Με αυτόν τον τρόπο, οι αναλυτές του έχουν ένα φάκελο για κάθε παίκτη.

Επιπλέον, μιλάει είτε αυτός είτε ο βοηθός του στον καθένα ξεχωριστά. Συζητούν για τη θέση και τις απαιτήσεις της καθώς και για τις κινήσεις και το πως πρέπει να ανταποκρίνονται όταν έχουν ή χάσουν την μπάλα.

Καλό κλίμα

Τόσο οι παίκτες που βρίσκονται τώρα στη εθνική ομάδα όσο και εκείνοι που είναι εκτός παραδέχονται ότι δεν είχαν συναντήσει ποτέ άλλοτε μια τόσο καλή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Ο Ουκρανός προσπαθεί συνεχώς να κρατά ένα ήρεμο και καλό κλίμα ενότητας στην ομάδα του. Φροντίζει οι παίκτες που έρχονται από το εγχώριο πρωτάθλημα και αντίπαλες ομάδες να μην σχηματίζουν φατριές ενώ οι νεοφερμένοι τραγουδούν μαζί με τους παλιούς πριν από την πρώτη τους προπόνηση.

Επίσης, τα κινητά απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των γευμάτων. Όλοι τρώνε μαζί, συζητούν και λύνουν κάθε παρεξήγηση.

Ο Σεφτσένκο αντιμετωπίζει την ομάδα ως μια δεύτερη οικογένεια και προσπαθεί όλα της τα μέλη να είναι ικανοποιημένα και χαρούμενα ώστε να μπορούν να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.