Πώς η Γιουνάιτεντ επηρεάζει τις ευρωπαϊκές ελπίδες της Λίβερπουλ

Παναγιώτα Χαλκιά02 Μαΐου 2021

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ θα βρεθούν αντιμέτωπες για 207η φορά. Οι «κόκκινοι διάβολοι» βρίσκονται στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και θα επιδιώξουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς ώστε να εμποδίσουν τη Σίτι να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα. Οι φιλοξενούμενοι βρίσκονται 13 βαθμούς πιο πίσω και θέλουν το διπλό για να έχουν το πάνω χέρι στις θέσεις που οδηγούν στο Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. 

Τα βλέμματα θα στραφούν και εκτός αγωνιστικού χώρου καθώς οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» αναμένεται να βρεθούν έξω από το «Ολντ Τράφορντ» για να διαμαρτυρηθούν για ακόμη μια φορά για την επιλογή της διοίκησης να συμμετέχει στην European Super League 

Παρακάτω επιχειρείται μια τακτική προσέγγιση της αναμέτρησης με τις στρατηγικές και τις πιθανές αδυναμίες των δύο ομάδων.

Το build up της Γιουνάιτεντ και η πίεση της Λίβερπουλ

Μπορεί η Λίβερπουλ να μην ασκεί τόση έντονη πίεση όπως τις προηγούμενες σεζόν αλλά εξακολουθεί να είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη που θέτουν παγίδες και κερδίζουν την μπάλα ψηλά στο γήπεδο δημιουργώντας ευκαιρίες επίθεσης.

Η πίεση αρχίζει από το πρώτο λάκτισμα του αντίπαλου τερματοφύλακα. Ένας παίκτης των «κόκκινων» πάντα θα βρεθεί κοντά του για να δυσκολέψει το έργο του ενώ και άλλοι τρεις βρίσκονται πολύ κοντά ώστε να αναγκάσουν τους αμυντικούς να κάνουν κάποιο λάθος.


Ένας ακόμη τρόπος είναι να αφήσουν ελεύθερο τον πορτιέρο του αντιπάλου και να περιορίσουν τις επιλογές του, κλείνοντας τους παίκτες που εν δυνάμει μπορεί να τροφοδοτήσει. Φυσικά, έχουν φροντίσει να κλείσουν τον παίκτη που θα υποδεχθεί την μπάλα ώστε να κάνει λάθος και να έρθει η μπάλα στην κατοχή τους.


Η Γιουνάιτεντ αρέσκεται στο 2-4-3-1. Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί χωρίζονται με παρόμοιο τρόπο, το δίδυμο στον άξονα τρέχει, ανοίγει χώρους και δοκιμάζει επιλογές ενώ οι μπακ προσφέρουν πλάτος στο παιχνίδι.  Η Λίβερπουλ θα προσπαθήσει να πιέσει τους παίκτες των «κόκκινων διαβόλων». Ο Μίλνερ θα αναλάβει τον Γουάν-Μπισάκα όταν θα δέχεται την μπάλα ενώ ο Βαϊνάλντουμ θα κάνει το ίδιο στην αντίθετη πλευρά. Σαλάχ και Μανέ θα πιέζουν κεντρικά ενώ ο Φιρμίνιο θα προσπαθήσει να κλείσει τον μέσο που θα έχει την μπάλα στα πόδια του.

Πογκμπά και Καβάνι μπαίνουν στην εξίσωση

Ο Πογκμπά θα παίξει σημαντικό ρόλο στο δημιουργικό και επιθετικό κομμάτι της Γιουνάιτεντ. Ο 28χρονος άφησε το αμυντικό βάρος και δείχνει πιο απελευθερωμένος. Συνδυάζεται όμορφα με Φερνάντες και Σο και γίνεται επικίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα κάθε φορά που έχει την μπάλα στα πόδια του.


Η θέση του θα δημιουργήσει προβλήματα στον Αλεξάντερ-Άρνολντ εάν η Γιουνάιτεντ πάρει το χώρο που βρήκε στο ματς με τη Ρόμα. Εδώ ο Καβάνι θα παίξει το δικό του ρόλο. Ο Ουρουγουανός με την κίνηση και την ευφυία του μπορεί να κάνει τη διαφορά απέναντι σε Φαμπίνιο και Κάμπακ.


Πογκμπά, Καβάνι και Φερνάντες έχουν μάθει ο ένας τις κινήσεις του άλλου και θα προκαλέσουν πονοκέφαλο στην οπισθοφυλακή των «κόκκινων».

Το πρόβλημα Φρεντ

Οι Φρεντ και ΜακΤόμινεϊ έχουν γίνει οι επιλογές του Σόλσκιερ στη μεσαία γραμμή για τα μεγάλα παιχνίδια. Και οι δύο παραχωρούν χώρο πίσω τους και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλό αφού δουλειά τους είναι να παραμένουν στη θέση τους και να προστατεύσουν το διάστημα μπροστά από τα στόπερ.

Στο παιχνίδι με τη Λιντς είδαμε τον Μακ Τόμινεϊ να ανεβαίνει ψηλά στο γήπεδο και να δίνει την ευκαιρία στον αντίπαλο να βρει χώρο για αντεπίθεση. Ο Φρεντ έτρεχε να καλύψει το κενό και άφηνε ελεύθερο έναν άλλο παίκτη. Η επιλογή θα μπορούσε να είναι καταστροφική απέναντι σε μια ομάδα όπως η Λίβερπουλ, για την οποία ο χώρος στην επίθεση είναι βούτυρο στο ψωμί της.


Επιπλέον, ο Μακ Τόμινεϊ δυσκολεύεται να κρατήσει μπάλα και να κάνει σωστά περάσματα. Η διατήρηση της κατοχής στον άξονα είναι ζωτικής σημασίας, όπως και μια πάσα που θα βοηθήσει να προχωρήσει το παιχνίδι. Η αδυναμία του αυτή επιβραδύνει το δημιουργικό κομμάτι των Άγγλων. Ο Φρεντ έχει παρόμοια χαρακτηριστικά ενώ είναι και αυτός δυσκολεύεται στο να δίνει την μπάλα μακριά με απλά περάσματα.


Κόντρα σε μια ομάδα που είναι τόσο ικανή να πιέζει όσο η Λίβερπουλ, Μακ Τομινέϊ και Φρεντ θα πρέπει να φτάσουν σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, να μην αφήσουν μπάλες σε επικίνδυνες περιοχές και να προσφέρουν βοήθεια στο χτίσιμο της επίθεσης.

Η συνάντηση των δυο ομάδων αναμένεται να είναι συναρπαστική όπως κάθε φορά. Η Γιουνάιτεντ θα εκμεταλλευτεί την τριπλέτα Πογκμπά – Καβάνι – Φερνάντες για να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί ενώ η Λίβερπουλ με την πίεση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στους γηπεδούχους.

πηγή φωτογραφιών : totalfootball
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.