Πώς είναι να βάζεις το γκολ της ζωής σου

Χάρης Εμμανουηλίδης11 Φεβρουαρίου 2022

Ο χρόνος σταμάτησε. Τα δευτερόλεπτα έγιναν λεπτά. Τα λεπτά έγιναν ώρες και περνούσαν αργά, αργά μέχρι το ζεστό απόγευμα του καλοκαιριού, ο Κριστιάν Έρικσεν να δείξει ένα σημάδι ζωής, ένα σημάδι ότι ''είμαι εδώ''. Και το έδωσε! Βγήκε νικητής και έβαλε το πιο ωραίο γκολ της ζωής του, το γκολ της ίδιας της ζωής του.

Το ημερολόγια έδειχνε 12 Ιουνίου του 2021 όταν λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης της Δανίας με αντίπαλο τη Φινλανδία, ο Κριστιάν Έρικσεν πάγωσε όλο το ποδοσφαιρικό κοινό και όχι μόνο. Στιγμές που δεν μπορείς να περιγράψεις, στιγμές που ακόμα και οι πιο πλούσιες λέξεις μοιάζουν φτωχές για να εξηγήσουν πως ένας άνθρωπος την μία στιγμή αγωνίζεται και την άλλη στιγμή βρίσκεται νεκρός επί 5 λεπτά με τους συμπαίκτες του ιπποτικά να σχηματίζουν ένα ανθρώπινο τοίχος μπροστά του για να μην δει ο κόσμος τον ηγέτη τους στο έδαφος. 

Ο Σιμόν Κιάερ αρχηγός της Εθνικής Δανίας ήταν ο πρώτος που έτρεξε πάνω του και ύστερα ήταν μαζί με τη γυναίκα του που βρισκόταν στην κερκίδα για να την ηρεμήσει και να της εξηγήσει τι συνέβη. Ο ποδοσφαιριστής της Μίλαν συνέβαλε τα μέγιστα στο να είναι ''εδώ'' ο Κριστιάν σήμερα, καθώς ήταν ο πρώτος που του έκανε τη διαδικασία ανάνηψης. Όλη του αυτή η στάση, που δικαιώνει τον τίτλο του αρχηγού μίας ομάδας έκανε τον Δανό να βραβευτεί ως ποδοσφαιριστής της χρονιάς από το Βρετανικό Gurdian. Τον ίδιο, τους γιατρούς της ομάδας, τους συμπαίκτες του και τους φιλάθλους δεν θα τους ξεχάσει ποτέ ο Έρικσεν.


«Ήταν παράξενο, γιατί δεν περίμενα να μου στέλνουν λουλούδια επειδή είχα πεθάνει για 5 λεπτά. Συμπαίκτες και γιατρούς τους έχω ευχαριστήσει προσωπικά. Αλλά όλους τους φιλάθλους που μου έχουν γράψει χιλιάδες γράμματα και email ή που μου μίλησαν στον δρόμο, τόσο στην Ιταλία όσο και στη Δανία, τους ευχαριστώ πολύ σε όλον τον κόσμο. Με βοήθησαν πολύ να ξεπεράσω όλο αυτό», δηλώνει ο ίδιος αργότερα και δείχνει πως είναι ένας πραγματικός μαχητής που ακόμα και αν δεν μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιταλία εξαιτίας του εμφυτεύματος που του τοποθετήθηκε στην καρδιά, δεν τα παρατάει.

«Θέλω να αποδείξω ότι αυτό έγινε μόνο για μια φορά και ότι δε θα ξανασυμβεί. Θέλω να αποδείξω ότι το ξεπέρασα, προχώρησα και να παίξω στην εθνική ομάδα ξανά. Το Κατάρ είναι ένας στόχος. Ένα όνειρο. Το αν θα με επιλέξουν είναι άλλη συζήτηση. Αλλά είναι όνειρό μου να επιστρέψω. Η καρδιά μου δεν είναι πια εμπόδιο». 

Το ταξίδι τότε ξεκινούσε. Πρώτα η Κιάσο, ομάδα τρίτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της Ελβετίας που ο Δανός ξεκίνησε να κάνει προπονήσεις για να βρει τον εαυτό του, έπειτα ο Άγιαξ και τέλος η μεγαλύτερη μεταγραφή.

«Όταν ξύπνησα ήμουν ξαπλωμένος ανάσκελα. Ένιωσα κάποιους να με πιέζουν στο στήθος. Έκανα προσπάθεια για να πάρω ανάσα. Στο βάθος άκουγα φωνές, όχι δυνατές, αν και λογικά όλοι ήταν από πάνω μου. Άκουσα τους γιατρούς από πάνω μου. Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να είμαι ξαπλωμένος στον αγωνιστικό χώρο. Η πρώτη σκέψη μου ήταν ότι είχα κάποιο πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, πως κάτι είχε σπάσει. Αναρωτήθηκα αν μπορούσα να κουνήσω τα πόδια μου. Προσπάθησα στην αρχή να κουνήσω τα δάχτυλα των ποδιών. Θυμάμαι τα πάντα από την μεταφορά μου και μετά, αλλά όχι εκείνα τα λεπτά που ήμουν στον αγωνιστικό χώρο, εκείνα τα λεπτά που είπαν ότι πέθανα». Ο Έρικσεν περιγράφει λεπτό προς λεπτό τα όσα του συνέβησαν αλλά τον έκαναν πιο δυνατό από ποτέ. Έτοιμο να επιστρέψει ακόμα και αν στη θέση του πολλοί θα απολάμβαναν στιγμές χαλάρωσης στο Μίντελφαρτ της Δανίας, όπου γεννήθηκε, ο ίδιος είναι έτοιμος να μπει ξανά στο γήπεδο.

Ο Έρικσεν πλέον θα αγωνίζεται στην Premier League με τη φανέλα της Μπρέντφορντ, με τον προπονητή της ομάδας, Τόμας Φρανκ, να δηλώνει πως ο ίδιος αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταγραφή του αγγλικού συλλόγου, «Εξασφαλίσαμε την υπογραφή του στο τέλος των μεταγραφών κι αυτό. Είναι η καλύτερη μεταγραφή όλων των εποχών για τον σύλλογο. Τον έχετε δει να αποδίδει και να είναι απ’ τους καλύτερους στην Premier League και αυτό που του συνέβη τον Ιούνιο ήταν τρελό και σοκ για εμάς. Η μέρα που θα επιστρέψει θα είναι συγκινητική»

Και αυτό είναι μόνο η αρχή για τον Δανό που πλέον περιμένει τη στιγμή του, καθώς η FIFA του επιτρέπει να αγωνιστεί με την Εθνική του στο Μουντιάλ του Κατάρ, αφού πρώτα όμως περάσει τον απαραίτητο έλεγχο, «Όταν πρόκειται για αγώνες της FIFA, όλοι οι παίκτες πρέπει να υποβληθούν σε καρδιολογικό έλεγχο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχουν πλήρη επίγνωση για οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους».

Ο Έρικσεν είναι εδώ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.