Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλαστό βίντεο του Ζελένσκι λέει στους Ουκρανούς να «κατεβάσουν τα όπλα»

Metrosport Team17 Μαρτίου 2022

Ένα πλαστό βίντεο (deepfake) με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει στον κόσμο να παραδοθεί, διακινείται στο διαδίκτυο.

Το βίντεο δείχνει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να στέκεται πίσω από το βήμα και να λέει: «Αποδείχθηκε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να είσαι πρόεδρος». Στη συνέχεια δηλώνει ότι «αποφάσισε να επιστρέψει το Ντονμπάς» στην ανατολική Ουκρανία στη Ρωσία και ότι οι προσπάθειες του στρατού του στον πόλεμο «απέτυχαν».

Το σύντομο μήνυμα καταλήγει ως εξής: «Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει την ευκαιρία να κάνει μια συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας: Η συμβουλή μου προς εσάς είναι να καταθέσετε τα όπλα και να επιστρέψετε στις οικογένειές σας. Δεν αξίζει τον κόπο να πεθάνετε σε αυτόν τον πόλεμο. Η συμβουλή μου προς εσάς είναι να ζήσετε. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ».

Όμως το βίντεο είναι ένα deepfake και είναι εύκολο να το εντοπίσει κανείς. Όπως αναφέρει το skynews, ένα deepfake συνήθως περιλαμβάνει μια εικόνα ή ένα βίντεο στο οποίο ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο χειραγωγείται οπτικά ή ακουστικά για να πει και να κάνει κάτι που είναι κατασκευασμένο. Στο κλιπ που διαμοιράστηκε στο διαδίκτυο, το κεφάλι του προέδρου Ζελένσκι είναι πολύ μεγάλο για το σώμα στο οποίο έχει συνδεθεί ψηφιακά, ενώ είναι διαφορετικά φωτισμένο και κάθεται σε περίεργη γωνία.

«Κατέβηκε» το βίντεο από Facebook και YouTube

Στελέχη του Facebook και του You Tube δήλωσαν ότι το βίντεο απομακρύνθηκε από τις πλατφόρμες, σύμφωνα με το CNN. Τα deepfake είναι πλαστά βίντεο που δημιουργούνται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και εμφανίζουν τους εικονιζόμενους να κάνουν ή να λένε πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ.

Η Νίνα Σικ, συγγραφέας του βιβλίου Deepfakes, περιέγραψε το τελευταίο βίντεο ως «ένα εντελώς απαίσιο facewap», αναφερόμενη σε μια από τις απλούστερες τεχνικές deepfake, στην οποία το πρόσωπο προστίθεται σε ξένο σώμα. Το βίντεο δείχνει να συνδέεται με την υποτιθέμενη δήλωση συνθηκολόγησης του Ζελένσκι που εμφανίστηκε για λίγο ως κυλιόμενο κείμενο στη μετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού Ukraine24, ο οποίος απέδωσε το περιστατικό σε χάκερ.

Το ίδιο το βίντεο εμφανίστηκε για λίγο στον ιστότοπο του καναλιού, το οποίο έσπευσε να διευκρινίσει στο Facebook πως η ανάρτηση είναι «fake» και έργο «χάκερ του εχθρού».

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανάρτησε από την πλευρά του βίντεο του πραγματικού Ζελένσκι που έκανε λόγο για «παιδιάστική προβοκάτσια».

Πριν από δύο εβδομάδες, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας προειδοποίησε για τους κινδύνους των deepfake, υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο στο πλαίσιο εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.