Ποιος θα είναι ο «εκλεκτός» του τελικού;

Γιώργος Μάντζιος16 Μαΐου 2021

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη) αναμένεται να ανακοινωθεί ο διαιτητής που θα διευθύνει τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ το επόμενο Σάββατο. 

Όπως και στους τρεις προηγούμενους τελικούς, έτσι και φέτος, ο διαιτητής αναμένεται να είναι ξένος και πιθανότατα θα ανήκει και στην κατηγορία Elite της UEFA, δηλαδή την κατηγορία των κορυφαίων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. 

Θα αποτελέσει έκπληξη αν ο «εκλεκτός» του Κλάτενμπεργκ είναι από την δεύτερη κατηγορία, για αυτό και η παρακάτω ανάλυση της «Μ» και του metrosport.gr αφορά τους διαιτητές της πρώτης κατηγορίας, 27 τον αριθμό.

Τα φαβορί και οι υποχρεώσεις

Από την παρακάτω λίστα κάποιοι διαιτητές δύσκολα μπορούν να επιλεγούν, όπως ο Τάσος Σιδηρόπουλος, αφού είναι Έλληνας και δεν υπάρχει περίπτωση να διευθύνει τον τελικό. Επίσης με δεδομένο ότι λίγες ημέρες αργότερα διεξάγονται ο τελικός του Γιουρόπα Λιγκ και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι δύσκολο να επιλεχθούν οι διαιτητές των τελικών. 

Άρα εκτός μένουν οι Ματέου Λαόθ (σφυρίζει τον τελικό ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Σίτι) και Κλεμέν Τουρπέν (σφυρίζει τον τελικό ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Βιγιαρεάλ). Κάτι που σίγουρα γνωρίζει ο Κλάτενμπεργκ είναι και οι υποχρεώσεις που πιθανότατα θα έχουν κάποιοι διαιτητές, αφού τα πρωταθλήματα των χωρών τους δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα την επόμενη εβδομάδα διεξάγονται κανονικά παιχνίδια στην Ιταλία, την Ισπανία, την Γερμανία και τη Γαλλία, οπότε πιθανότατα διαιτητές από αυτές τις χώρες να μην είναι διαθέσιμοι. 

Ο Λευκορώσος Κουλμπάκοφ δεν έχει αφήσει καλές αναμνήσεις όταν κλήθηκε να σφυρίξει παιχνίδια των πλέι οφ και δύσκολα θα επιλεγεί για τον τελικό, ενώ και οι δύο συμπατριώτες του Κλάτενμπεργκ Όλιβερ και Τέιλορ δεν έχουν έρθει ποτέ στο παρελθόν και δύσκολα θα επιλεγούν.

Για... ευνόητους λόγους δύσκολα θα επιλεγεί σε τελικό ελληνικού Κυπέλλου και ο Τούρκος Τσακίρ, οπότε ποιοι μένουν; Αν ο Κλάτενμπεργκ επιδιώξει να φέρει διαιτητή με εμπειρίες, με παρουσία σε παιχνίδια επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ και που παράλληλα έχει και κάποια γνώση της ελληνικής πραγματικότητας (δηλαδή έχει κληθεί να διευθύνει ελληνικό ντέρμπι στο παρελθόν), δεν αποκλείεται να κινηθεί ανάμεσα στους δύο Ολλανδούς διαιτητές, τον Μπιόρν Κάιπερς (διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Κλάτενμπεργκ αφού συνυπήρξαν οι δυο τους σε αρκετές διοργανώσεις στο παρελθόν) και τον Μακέλι (ήρθε και πέρυσι στο Άρης – ΑΕΚ για το κύπελλο και φέτος στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ για το πρωτάθλημα). 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο Ολλανδοί δεν θα έχουν και υποχρεώσεις στην χώρα τους την επόμενη εβδομάδα, αφού το πρωτάθλημα της Ολλανδίας ολοκληρώνεται αύριο. Βέβαια ο Κάιπερς είχε σφυρίξει και τον περσινό τελικό, οπότε θα είναι σπάνιο να σφυρίξει και τον φετινό.

Τα αουτσάιντερ και οι 3 προηγούμενοι τελικοί

Υπάρχουν βέβαια στην συγκεκριμένη λίστα και διαιτητές από χώρες που δεν διαθέτουν πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, όπως οι Σλοβένοι Σκόμινα και Βίντσιτς, ο Σλοβάκος Κρούζλιακ, οι Ρουμάνοι Χατεγκάν και Κόβακς, ο Ισραηλινός Γκρίνφιλντ, ο Πολωνός Μαρτσίνιακ και ο Σκωτσέζος Κόλουμ. Σε ελαφρώς καλύτερα πρωταθλήματα όπως το ρωσικό και το πορτογαλικό σφυρίζουν διαιτητές όπως ο Ρώσος Καράσεφ και ο Πορτογάλος Σοάρες Ντίας.

Συμπερασματικά, όποιος τελικά κι αν είναι ο «εκλεκτός» του Άγγλου αρχιδιαιτητή, καλό θα είναι να περάσει απαρατήρητος, όπως συνέβη και στους 3 προηγούμενους τελικούς. Κανείς δεν θυμάται ότι τους διεύθυναν οι Μπορμπαλάν, Τσβάγιερ και Κάιπερς, απλούστατα γιατί και οι 3 πέρασαν απαρατήρητοι, έχοντας μια πολύ καλή διαιτησία στο ενεργητικό τους. Αντίθετα κανείς δεν ξεχνάει τον τελευταίο τελικό με Έλληνα διαιτητή, αυτόν πριν από 4 χρόνια και τον οποίο διεύθυνε ο Γιώργος Κομίνης.

Οι 27 Elite διαιτητές για την σεζόν 2020-21 (σε πλαίσιο ή πινακάκι)

Αλεξέι Κουλμπάκοφ (Λευκορωσία)

Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)

Άντονι Τέιλορ (Αγγλία)

Ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)

Χιλ Μανθάνο (Ισπανία)

Ματέου Λαόθ (Ισπανία)

Μπενουά Μπαστιέν (Γαλλία)

Κλεμέν Τουρπέν (Γαλλία)

Ντενίζ Αϊτεκίν (Γερμανία)

Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)

Τόμπιας Στίλερ (Γερμανία)

Φέλιξ Τσβάγιερ (Γερμανία)

Τάσος Σιδηρόπουλος (Ελλάδα)

Όρελ Γκρίνφιλντ (Ισραήλ)

Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

Ντάνι Μακέλι (Ολλανδία)

Γουίλιαμ Κόλουμ (Σκωτία)

Τσουνεϊτ Τσακίρ (Τουρκία)

Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)

Ιβάν Κρούζλιακ (Σλοβακία)

Οβίντιου Χατεγκάν (Ρουμανία)

Ιβάν Κόβακς (Ρουμανία)

Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)

Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.