Ποιοι θα μείνουν -οικονομικά- ζωντανοί για να... δουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ;

Δημήτρης Κανελλάκης23 Οκτωβρίου 2020

Είναι γνωστές, πλέον, οι επιπτώσεις του πρώτου κύματος της πανδημίας για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Οι συγκρίσεις ανάμεσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 με το αντίστοιχο του 2019, όπως αποτυπώνονται σε έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, δείχνουν κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, οριζόντιες μειώσεις 10% στους μισθούς, ρευστά ωράρια και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, “μετακίνηση” μεγάλου αριθμού εργαζόμενων στη ζώνη της “οικονομικής ανέχειας”, μείωση της κατανάλωσης κατά 3,8 δις ευρώ, λόγω πτώσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ο κορωνοϊός αφήνει, ήδη, βαρύ αποτύπωμα και επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία απώλεσε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 το 7,9% του ΑΕΠ, επιχειρήσεις κλονίστηκαν (άλλες χρεοκόπησαν), δημιουργούνται συνθήκες μακροχρόνιας στασιμότητας.

Καθώς βιώνουμε το τελευταίο διάστημα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

Οι πολίτες ανησυχούν, αφενός, για την υγεία τους, αφετέρου, αισθάνονται τρομοκρατημένοι στην σκέψη ότι στην οικονομία τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.

Λένε κάποιοι ότι η κατάσταση για την Ελλάδα δεν είναι τόσο δραματική, ότι τα προβλήματα γεννούν ευκαιρίες, ότι αν εκμεταλλευτούμε σωστά τα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ γρήγορα θα ξεφύγουμε από τις οδυνηρές συνέπειες που ζούμε και η ανάκαμψή μας θα είναι εντυπωσιακή.

Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά, όμως, στην πράξη σίγουρα δεν είναι, ακριβώς, έτσι. Αυτό που ζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες είναι ο φόβος. Η ανασφάλεια κυριαρχεί στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι το θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα τους γονατίσει.

Πώς μπορείς να ελπίζεις ότι θα μείνεις -οικονομικά- ζωντανός, όταν τα lockdown είναι αναπόφευκτα; Εστω κι αν δεν θα είναι γενικά, έστω κι αν θα είναι μόνο για δύο εβδομάδες. Πώς θα διορθωθούν οι ζημιές που θα προκληθούν όσο θα διαρκούν αυτά τα lockdown.

Κι ύστερα: ποιος θα αντέξει μέχρι το φθινόπωρο, τα τέλη, ίσως, του 2021, όταν και αναμένεται να πέσουν στην ελληνική αγορά τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης (αν δεν πάει και πιο πίσω, καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενεργοποίησή του θα γίνει περί τα τέλη Μαρτίου του 2021 αντί για την 1-1-2021), του νέου ΕΣΠΑ, τα 2,5 δις ευρώ του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”;

Οι πολίτες δεν κάνουν τίποτε άλλο αυτή την περίοδο από το να μετακυλίουν υποχρεώσεις. Ομως, οι διευκολύνσεις που τους παρέχει η κυβέρνηση δεν συνιστούν απαλλαγή χρέους.

Οι φορολογικές, οι ασφαλιστικές, οι δανειακές υποχρεώσεις, θα καταστούν κάποια στιγμή απαιτητές. Οταν συμβεί, όμως, αυτό πόσοι θα έχουν δουλειά, πόσοι θα εισπράττουν χρήματα, πόσοι θα μπορούν να ανταποκριθούν;

Τα ερωτήματα είναι πραγματικά και... βασανιστικά. Και για την κυβέρνηση μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια αυτή που χρειάζεται να καταβάλλει προκειμένου να δώσει πειστικές απαντήσεις...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.