Ποδόσφαιρο: Ιταλική και γερμανική επέλαση στην Ευρώπη

Δημήτρης Μπασμπαρέλας19 Απριλίου 2024

Ιταλογερμανική επέλαση στις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και συνάμα υποχώρηση Άγγλων και Ισπανών. Πώς σχηματίζεται ο «χάρτης»; Οι τρεις από τις 12 ομάδες είναι ιταλικές και άλλες τόσες είναι γερμανικές, αν μπορεί κανείς να το δει σε εθνικό επίπεδο και να κάνει συνειρμούς. Άλλοι δύο; Από τη Γαλλία.

Μάλιστα, θα πρέπει να καταγραφεί ότι η Ιταλία είχε πολύ καλή συγκομιδή βαθμών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς έφτασε πλέον τους 19.428 βαθμούς μετά από τις προκρίσεις των Ρόμα και Αταλάντα στα ημιτελικά του Europa League, αλλά και της Φιορεντίνα στους «4» του Conference league.

Κάτι που, αυτόματα σημαίνει και ότι η γειτονική μας χώρα θα έχει πέντε εκπροσώπους στο Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, έναν περισσότερο σε σχέση με φέτος δηλαδή! Από εκεί και πέρα, οι Ισπανοί θα έχουν φέτος μόνο τη Ρεάλ Μαδρίτης και οι Άγγλοι μόνο την Άστον Βίλα! Από την άλλη; Ολλανδοί ούτε για δείγμα. Δεν έχουν ομάδα σε καμία από τις τρεις διοργανώσεις.

Οι Ιταλοί, μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεχίζουν την εντυπωσιακή τους παράδοση, αφού πέρσι είχαν 5 εκπροσώπους (Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους, Ρόμα και Φιορεντίνα) στα ημιτελικά των τριών διοργανώσεων. Ρόμα και Φιορεντίνα είναι μάλιστα ξανά... Και πέρσι και φέτος.

Όσο για τους Γερμανούς; Πέρσι είχαν μόνο τη Λεβερκούζεν στα ημιτελικά του Europa. Είναι και φέτος, απλά σε αντίθεση με πέρσι, φέτος έχουν δύο συλλόγους στα ημιτελικά του Champions League. Τόσο την Μπάγερν Μονάχου, όσο και τη Ντόρτμουντ.

Από εκεί και πέρα συμπληρώνουν τη φετινή 12άδα εκπρόσωποι από Βέλγιο και Ελλάδα.

Champions League 

Δύο γερμανικές ομάδες (Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ), μία εκπρόσωπος από την Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης) και μία από τη Γαλλία (Παρί Σεν Ζερμέν). 

Τα ζευγάρια-Οι πρώτες αναμετρήσεις

Μπάγερν-Ρεάλ Μαδρίτης (30/4)

Ντόρτμουντ-Παρί Σεν Ζερμέν (1/5)

Europa League

Δύο ιταλικές ομάδες έχουν φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τις Μίλαν και Αταλάντα να έχουν πάρει θέση, αλλά και μία ομάδα από τη Γερμανία, η νέα πρωταθλήτρια (Μπάγερ Λεβερκούζεν), καθώς και μία από τη Γαλλία (Μαρσέιγ).

Τα ζευγάρια-Οι πρώτες αναμετρήσεις

Ρόμα-Λεβερκούζεν (2/5)

Μαρσέιγ-Αταλάντα (2/5)

Είναι χαρακτηριστικό όσον αφορά τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις ότι για πρώτη φορά μετά από το 2014-15 η Αγγλία δεν έχει καμία απολύτως εκπρόσωπο. Βρετανική υποχώρηση...

Ιδιαίτερα συνεπής ως σύλλογος αποδεικνύεται η Ρόμα με τα ευρωπαϊκά της ραντεβού. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια δηλώνει ανελλιπώς «παρών» στην ημιτελική φάση. Εξ ου και το ιστορικό στοιχείο από τον Opta.

Conference League

Διαφορετική είναι η κατάσταση στο Conference, όπου εκπρόσωποι από τέσσερις διαφορετικές χώρες, δίνουν παρών με μία ακόμη από την Ιταλία (Φιορεντίνα), μία από Βέλγιο (Κλαμπ Μπριζ), μία από την Αγγλία (Άστον Βίλα), που είναι μάλιστα και η μοναδική για τη χώρα, αλλά φυσικά και μία ελληνική μετά από την τεράστια πρόκριση του Ολυμπιακού στην Τουρκία επί της Φενέρ.

Μάλιστα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η Άστον Βίλα θα βρεθεί σε ημιτελική φάση διοργάνωσης μετά από 42 ολόκληρα χρόνια. Ιστορία...

Τα ζευγάρια-Οι πρώτες αναμετρήσεις

Φιορεντίνα-Κλαμπ Μπριζ (2/5)

Άστον Βίλα-Ολυμπιακός (2/5)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.