Playmobil-3η έκθεση συλλεκτών: Εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους (pics)

Χρήστος Νάσκας15 Απριλίου 2024

Γράφει ο Χρήστος Νάσκας

Γίνεται σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ να...ταξιδέψεις και να χαρείς με Σπαρτιάτες, πειρατές, Γάλλους, Άγγλους, Ισπανούς στρατιώτες, Βόρειους και Νότιους από τον Αμερικανικό εμφύλιο αλλά και με ένα ορυχείο στην Άγρια Δύση;

Αν υπάρχουν playmobil, φαντασία, μεράκι, χρώμα και διάθεση φυσικά και γίνεται. Αυτό ακριβώς που έζησαν όσοι πέρασαν μια βόλτα από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιήθηκε η 3η έκθεση συλλεκτών Playmobil (Μία διοργάνωση του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκηδόνας) με εκπληκτικά εκθέματα και μια θεματολογία που σε «ανάγκαζε» να σταματάς κάθε λίγο για να βλέπεις τις φιγούρες των playmobil που ήταν στα τραπέζια. Και να ρωτάς...


Αρένα μονομάχων, φυλές της γης, Αμερικάνικος εμφύλιος, εκθέματα για κορίτσια όπως οι καλαλαίσθητες πριγκίπισσες.

Επίσης, αρματοδρομίες, πυρπόληση Τουρκικού δίκροτου, ο πύργος του χρυσού, η φάρμα στο λιβάδι, Back to the future, ορυχείο της Δύσης, εθνικό αστεροσκοπείο, ήταν μεταξύ των εκθεμάτων που απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι.

Μια διοργάνωση που έγινε θεσμός και αγαπήθηκε από τον κόσμο

Όλοι ήθελαν να αποτυπώσουν αυτό που έβλεπαν σε φωτογραφία ή βίντεο ενώ οι συντελεστές της έκθεσης εξυπηρετικοί έλυναν κάθε απορία εξηγώντας στα μικρά αλλά και στα...μεγάλα παιδιά αυτό που έβλεπαν. Το πως έγινε και την ιστορία που το συνοδεύει.


Όλοι κάποια στιγμή κρατήσαμε μια φιγούρα playmobil στα χέρια μας και δώσαμε τις «μάχες» μας, «τρέξαμε» με τα αυτοκίνητα, δημιουργήσαμε δάση και ζούγκλες, θαυμάσαμε τα κουκλόσπιτα των κοριτσιών και τόσες άλλες περιπέτειες. Ανεξάντλητη η θεματολογία… 

Έτσι δημιουργήθηκε «η δημοκρατία των πειρατών»

Ο Γιώργος Αγγελίδης, συντονιστής των συλλεκτών της έκθεσης playmobil που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης μίλησε στο metrosport.gr.


Έκανε τον δικό του απολογισμό για το διήμερο 13 και 14 Απριλίου αλλά μας μίλησε και για τη «Δημοκρατία των πειρατών» το δικό του δημιούργημα που μαγνήτισε τα βλέμματα όλων.

«Η έκθεση πήγε πολύ καλά αφού χιλιάδες κόσμου πέρασαν από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Χαλκηδόνας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και εμείς και ο σύλλογος από την επιτυχία της έκθεσης».

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η διοργάνωση αυτή τείνει να γίνει θεσμός αφού έχει μπει στις καρδιές των φίλων των playmobil που δίνουν κάθε χρόνο ραντεβού στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

«Ναι, είναι πρωτόγνωρο και πρωτότυπο για την περιοχή» μας λέει αρχικά ο Γιώργος Αγγελίδης και συνεχίζει:

«Είμαστε ευχαριστημένοι όλοι και δώσαμε ήδη ραντεβού για του χρόνου. Όλα πήγαν μια χαρά».


Ο Γιώργος Αγγελίδης, όπως προαναφέραμε δημιούργησε τη «Δημοκρατία των πειρατών», μια δημιουργία με εκπληκτική λεπτομέρεια «φορτωμένη» ιστοριών με κουρσάρους, Άγγλους, Γάλλους και Ισπανούς.

Οι Μπαχάμες, ο Άγγλος διοικητής και οι ναυμαχίες

Για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να την ολοκληρώσει πήρε άδεια από τη δουλειά του και ξεκίνησε να τη φτιάχνει Κυριακή για να την τελειώσει την Πέμπτη, δυο ημέρες πριν την έναρξη της έκθεσης.

Όπως λέει ο ίδιος στο metrosport.gr:«Το έκανα σε χώρο 4 επί 2. Είναι μια πραγματική ιστορία, εξελίσσεται στο 1700 περίπου στις Μπαχάμες στην Καραϊβική. Ένας κουρσάρος φτάνει στο λιμάνι της Νασάου, με τις Μπαχάμες να είναι υπό Αγγλική κατοχή. Αφήνει το πλοίο του, που είναι γεμάτο χρυσό, αλλά έχει και βαρέλια δυναμίτη και ελεφαντόδοντο και όλα αυτά τα χαρίζει στον Άγγλο διοικητή.

Γιατί το κάνει αυτό; Στην ουσία θέλει να τους δωροδοκήσει έτσι ώστε να έχει την εύνοιά τους και να κάνουν στις Μπαχάμες ότι θέλουν.

Έφτιαξα τις Μπαχάμες, που είναι ένα σύμπλεγμα νησιών, έβαλα τους πειρατές να κάνουν αυτά που συνήθιζαν να κάνουν, να κουρσεύουν, να ψάχνουν για θησαυρούς, να γλεντάνε, να πίνουν, να μοιράζονται τα λάφυρα τους».

Ο Γιώργος Αγγελίδης στη «Δημοκρατία των πειρατών» αποτύπωσε ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια δίνοντας μια γλαφυρή εικόνα στο διόραμα του.

Από τον χώρο του Άγγλου διοικητή, το φρούριο και τα επιπλωμένα σπιτάκια, το θησαυροφυλάκιο, τη θάλασσα, τα αντικείμενα πειρατών και στρατιωτών μέχρι και το φυσικό περιβάλλον της εποχής. Ακόμη και τη στιγμή που πειρατές πριόνιζαν τα κάγκελα φυλακής κοντά στη θάλασσα για να απελευθερώσουν τον σύντροφό τους.

Στο διόραμα μικροί και μεγάλοι είδαν τον κουρσάρο να ανεβαίνει τη σκάλα για να πάει να μιλήσει με τον Άγγλο διοικητή και έναν υπηρέτη να κρατάει μια ομπρέλα για να μην χτυπήσει ο ήλιος τον Άγγλο διοικητή».

Όπως λέει με αφορμή αυτή την εικόνα: «Μου παρουσιάστηκε όταν έψαχνα πληροφορίες για την ιστορία. Κάποιος το είχε ζωγραφίσει αυτό και θεώρησα σωστό να το βάλω μέσα στο διόραμα και να το δείξω. Ήταν ωραία λεπτομέρεια».

Ο Γιώργος Αγγελίδης συνεχίζει αναφερόμενος στο τι άλλο παρουσίασε στη «Δημοκρατία των πειρατών»: «Γίνεται μια συμμαχία Γάλλων και Ισπανών που πάνε και αυτοί στις Μπαχάμες. Αρχίζουν οι ναυμαχίες αν και πρέπει να επισημάνω πως αφού πήραν το οκ των Άγγλων ξεκινάει η δημοκρατία των πειρατών στην Καραϊβική. Αρχίζουν λοιπόν οι ναυμαχίες όλοι εναντίον όλων».

Αυτές τις ναυμαχίες αποτύπωσε στο διόραμα του ο Γιώργος Αγγελίδης με πανέμορφα καράβια στα οποία έβαλε τα πανιά που ήθελε θέλοντας παράλληλα να δείξει στον κόσμο πως πολεμούσαν τότε, πως γινόταν οι ναυμαχίες.

Ακόμη και μια βαρκούλα με πειρατές που πηγαίνει προς ένα πλοίο των Ισπανών. «Μια εικόνα με κίνηση και δυναμική» επισημαίνει στο metrosport.gr

«Είναι απίστευτο, είναι σαν να βλέπεις μια ταινία» του έλεγε ο κόσμος που βρέθηκε στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Χαλκηδόνας.

Ο ίδιος εξηγούσε με υπομονή και σαφήνεια την ιστορία σε μικρούς και μεγάλους ενώ όπως τονίζει: «Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν όλοι να μάθουν πολλά. Τα έδειχνα και τα εξηγούσα στα παιδιά για να καταλάβουν τι μπορούν να φτιάξουν με αυτά που έχουν. Έλεγα επίσης στα παιδιά, επιλέξτε σύμφωνα με τη συλλογή που έχετε και ένα ιστορικό θέμα. 

Προσπαθήστε αυτό να το μεταφέρεται σε ένα διόραμα. Εξηγούσα την ιστορία στον κόσμο και τότε καταλάβαιναν τι έβλεπαν ακριβώς. Ήμουν εκεί, όπως και οι υπόλοιποι και εξηγούσαμε στον κόσμο. Έδενε όλο μετά και έλεγε ο κόσμος,να,για αυτό είναι αυτό εκεί και το άλλο εδώ στο διόραμα».

15 σιλικόνες και μισή μέρα χρειάστηκε για να φτιάξει τη θάλασσα στη «Δημοκρατία των πειρατών».

Στη δημιουργία της θάλασσας τον βοήθησε ο Παναγιώτης Στράντζαλης από τα Γιαννιτσά αφού μαζί ήταν μισή μέρα μέσα στο γήπεδο προκειμένου να ολοκληρώσουν το πανέμορφο κομμάτι της θάλασσας.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας με τον συντονιστή των συλλεκτών της 3ης έκθεσης playmobil στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης τόνισε το ανεβασμένο επίπεδο της φετινής έκθεσης αλλά και την καλύτερη οργάνωση που υπήρξε, όπως είπαν και οι επισκέπτες.

Τέλος, ο Γιώργος Αγγελίδης, μέσω του metrosport.gr ευχαριστεί θερμά, εκ μέρους των συλλεκτών, τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό σύλλογο Χαλκηδόνας για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σε αυτή την εκδήλωση.

Επίσης, υπήρξε και μια γωνία για τα πιτσιρίκια που έστησαν τα δικά τους θέματα, κάτι που το χάρηκαν και όπως λέει του χρόνου θα βρεθεί χώρος και για άλλη μια γωνίτσα για να τοποθετηθούν περισσότερα playmobil από τα πιτσιρίκια.

* Εκτός από τον ίδιο που είναι συλλέκτης, στην έκθεση πήραν μέρος συλλέκτες από την Αθήνα, δυο αδέρφια από την Κοζάνη, τρεις από τη Χαλκηδόνα αλλά από τα Γιαννιτσά και τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, στήθηκε και ένα διαδραστικό παιχνίδι με playmobil από τον Νίκο Δαλαμπύρα με Ρωμαίους και αρματοδρομίες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.