Υποστολή σημαίας: Περπάτησαν και άλλοι το μονοπάτι του Βιεϊρίνια

Παναγιώτα Χαλκιά11 Οκτωβρίου 2020

Η αποχώρηση του Αντελίνο Βιεϊρίνια είναι το θέμα των ημερών. Το πώς και το γιατί ήρθε με τέτοιον τρόπο, θα το κρίνουμε όταν μάθουμε και τις δύο όψεις του νομίσματος. Η στενάχωρη και γεμάτη πίκρα ανάρτηση του Πορτογάλου στο Instagram θα βρίσκεται στο μυαλό των «ασπρόμαυρων» φιλάθλων για αρκετό καιρό και αυτό γιατί δεν έγινε το αυτονόητο, ο Αντρέ να κρεμάσει τα παπούτσια του στην Τούμπα, σε ένα γήπεδο που αγάπησε και αγαπήθηκε.

Το κεφάλαιο Βιεϊρίνια κλείνει για τον ΠΑΟΚ αλλά η τελευταία του σελίδα είχε πολλά ερωτηματικά. Ο Αντρέ δεν ήταν απλά ένας ακόμη παίκτης. Ήταν ένα παιδί που σε πείσμα του Σάντος πήρε χρόνο συμμετοχής, εξελίχθηκε, κέρδισε νέες εμπειρίες, ωρίμασε και έγινε πρότυπο ηγέτη. Το σύμβολο μιας νέας εποχής για το Δικέφαλο που συνδυάστηκε με δάκρυα χαράς και το πολυπόθητο τρόπαιο του πρωταθλητή.

Αν μη τι άλλο, το όνομα του θα συνοδεύεται με τη φράση «υπήρξε σημαία...» Αυτό ήταν. Η αρχή και το τέλος μιας ομάδας που είδε να την αδικούν, όμως, έβαλα το κεφάλι κάτω και σε πείσμα όλων πανηγύρισε το πρώτο της νταμπλ. Η δύναμη, η ένταση, το πάθος και οι συμβουλές του Αντρέ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο που η πλειονότητα των παικτών τον θεωρεί δάσκαλο και πατέρα.

Ο Αντελίνο δεν είναι ο πρώτος. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, υπήρχαν αρκετοί αθλητές που πρόσφεραν τα πάντα, έγιναν ένα με το σύλλογο, αγαπήθηκαν όσο λίγοι και στο τέλος είτε έφυγαν χωρίς να ακούσουν ένα «ευχαριστώ» είτε από την πίσω πόρτα.

Μίμης Δομάζος

Ο Μίμης Δομάζος αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό την περίοδο 1977-1978. Το δημοσίευμα «οι 50 κορυφαίοι» της «Αθλητικής Ηχούς», ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και οι Αντωνιάδης και Δομάζος, υποστήριζε ότι οι δύο άσοι ξενυχτούσαν. Ο ίδιος χαρακτήρισε την υπόθεση πλεκτάνη και η ΠΑΕ έκανε μήνυση στην εφημερίδα και έβαλε τους αθλητές ως μάρτυρες.

Όταν ορίστηκε η δίκη, το «τριφύλλι» έδινε ένα κρίσιμο παιχνίδι απέναντι στην Μπριζ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Οι παίκτες άργησαν να πάνε στο ξενοδοχείο λόγω της δίκης και ο Γκόρσκι τους άφησε εκτός ενδεκάδας. Στη διάρκεια του παιχνιδιού ο κόσμος φώναζε να μπουν μέσα Αντωνιάδης και Δομάζος αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε. Την επόμενη ημέρα έξω από τα αποδυτήρια υπήρχε χαρτί που έλεγε ότι δεν επιτρέπεται να μπουν. Τότε ο Δομάζος φαίνεται πως είπε: «Με διώχνουν από το σπίτι μου».

Δημήτρης Σαραβάκος

Πέρασε μια δεκαετία με την πράσινη φανέλα όταν αποφάσισε να φύγει για την ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Σαραβάκος άλλαξε ποδοσφαιρική στέγη εξαιτίας, όπως λένε οι φήμες της εποχής, μιας παρεξήγησης με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Οι συζητήσεις έγιναν σε λάθος χρονική στιγμή όπως παραδέχθηκαν αργότερα και οι δύο. Ο άσος του «τριφυλλιού» έφυγε για την ΑΕΚ αλλά τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε και έκλεισε την καριέρα του στη Λεωφόρο.

Αντώνης Νικοπολίδης

Έμεινε μια 15ετία στον Παναθηναϊκό και έπειτα αποφάσισε να αγωνισθεί για το αντίπαλο δέος, τον Ολυμπιακό. Ένα μήνα πριν την αποχώρηση του είχε δημιουργήσει μεγάλο θέμα για την ανανέωση του συμβολαίου του αλλά το «τριφύλλι» δεν ήταν διατεθειμένο να του προσφέρει αυτά που ζητούσε. Στη φιέστα για την κατάκτηση του νταμπλ αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο.

Γιώργος Δεληκάρης

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες μετακομίσεις. Ο Γιώργος Δεληκάρης αποφάσισε να αφήσει τον Ολυμπιακό και να μεταβεί στον αιώνιο αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Το κλίμα για τον ίδιο στον Πειραιά δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο. Η λογομαχία του με τον Κώστα Αϊδινίου και τα πειθαρχικά του παραπτώματα, του αφαίρεσαν το περιβραχιόνιο και τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου.

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Αγαπήθηκε από τον κόσμο της ομάδας. Το 2006 όταν ήρθε η ώρα των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση του συμβολαίου οι γνώμες διίσταντο. Άλλοι ήθελαν να παραμείνει και άλλοι απειλούσαν ότι δεν θα πάρουν διαρκείας. Ο Παπαδόπουλος έγινε «κόκκινο πανί» για τους φιλάθλους λόγω της φιλίας του με τον Αντώνη Νικοπολίδη, που έπαιζε στον Ολυμπιακό, και του χαμένου πέναλτι στο ματς με τους «ερυθρόλευκους».

Γιάννης Γκούμας

Γαλουχήθηκε στην Παιανία. Τίμησε τη φανέλα με τον καλύτερο τρόπο αλλά ο Χεν Τεν Κάτε δεν τον υπολόγιζε και οι φίλαθλοι τον κατηγόρησαν ότι είναι παίκτης άλλης εποχής. Η αποχώρηση του καθόλου τιμητική για την προσφορά του.

Άγγελος Μπασινάς

Υπήρξε βασικό γρανάζι της ομάδας στα τέλη του ΄90 και στις αρχές του νέου αιώνα. Έζησε τη Ριζούπολη, πανηγύρισε το νταμπλ το 2004 και στο επόμενο πρωτάθλημα που χάθηκε έπεσαν όλοι πάνω του. Δέχθηκαν κατηγορίες, υπήρξε ο υπαίτιος και το «πάλι ο Μπασινάς φταίει» κυριαρχούσε στην ατμόσφαιρα. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2005 και έκτοτε αναφέρεται σπάνια στην πράσινη πορεία του.

Γιώργος Καραγκούνης

Την αποχώρηση του από τον Παναθηναϊκό ανακοίνωσε το 2012 ο Γιώργος Καραγκούνης με πίκρα. Κάποια πράγματα δεν συμβάδιζαν με τον προπονητή, όπως είχε τονίσει και ο ίδιος με δάκρυα στα μάτια ολοκλήρωσε την πράσινη πορεία του.

Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα Ριβάλντο

Ήταν 12 Μαϊου του 2007 όταν έγινε αυτή η περιβόητη συνέντευξη τύπου, όπου ο Ριβάλντο έχοντας στο πλάι τη γυναίκα και το μικρό Ριβαλντίνιο ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό. Με δάκρυα στα μάτια ο Ρίμπο αναφέρθηκε στο συμβόλαιο του, στην προφορική συμφωνία που δεν τήρησε ο Σωκράτης Κόκκαλης και τα χρήματα που του χρωστούσε ο σύλλογος. Λίγους μήνες αργότερα, ο Βραζιλιάνος υπέγραψε με την ΑΕΚ και φρόντισε να πάρει εκδίκηση από τους Πειραιώτες βοηθώντας την Ένωση να φτάσει στην ευρεία νίκη με 4-0.

Νίκος Λυμπερόπουλος

Την περίοδο 2020-2003 ο Νίκος Λυμπερόπουλος αγγίζει τον τίτλο του πρωταθλητή. Κάνει ένα απογοητευτικό ξεκίνημα, χάνει τη θέση του βασικού με απόφαση Φερνάντο Σάντος και επανέρχεται δριμύτερος όταν στον πάγκο κάθεται ο Σέρχι Μαρκαριάν. Υπό τις οδηγίες του κάνει μια εξαιρετική σεζόν και κερδίσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Ο τίτλος όμως δεν έρχεται. Έπαιξε στο ματς της Ριζούπολης και είδε τον τίτλο να κατηφορίζει προς τον Πειραιά. Θεωρήθηκε από πολλούς ένας από τους υπεύθυνους, το συμβόλαιο του δεν ανανεώνεται με απόφαση της διοίκησης και ο «Λύμπε» αποχαιρετά την Παιανία. 

Ούγκο Αλμέιδα

Ο Πορτογάλος δεν βρισκόταν στα πλάνα του Μανόλο Χιμένεθ και του ζητήθηκε να βρει τον επόμενο σταθμό. Το συμβόλαιο του δεν ανανεώθηκε ποτέ και ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του τονίζοντας ότι δεν του άρεσε καθόλου ο τρόπος που αποχώρησε από το σύλλογο.

Θα μπορούσαν να μπουν πολλές ακόμα περιπτώσεις. Ο Λάκης Παπαιωάννου, ο Πάμπλο Γκαρσία, ο Γιώργος Φοιρός και άλλοι πολλοί...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.