Πείτε μου για Wonderkids, να σας μιλήσω για τον Αλκαράθ

Metrosport Team18 Μαΐου 2022

Εδώ και πολλά χρόνια, στα κορτ κυριαρχούσε η κουβέντα για το ποιος θα μπορέσει να διαδεχθεί την μυθική τριπλέτα Τζόκοβιτς-Φέντερερ-Ναδάλ. Υπήρξαν αρκετοί υποψήφιοι και επίδοξοι αστέρες, άλλοι απέτυχαν, άλλοι πλησίασαν αρκετά, μα φαίνεται πλέον πως ήρθε η ώρα που οι τρεις σπουδαίοι τενίστες, παραδίδουν τα σκήπτρα τους στο διάδιχό τους. Τον Κάρλος Αλκαράθ.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Ο Ισπανός, ο οποίος έκλεισε τα 19 την περασμένη εβδομάδα, συνέχισε την ταχεία άνοδό του κερδίζοντας το Open Madrid την Κυριακή . Ήταν το δεύτερο Masters 1000 και ο τέταρτος γενικός τίτλος του αυτή τη σεζόν από μόλις επτά τουρνουά που έπαιξε. Ως αποτέλεσμα, ο Αλκαράθ έχει σκαρφαλώσει στο νούμερο 6 στην κατάταξη.

Ωστόσο, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο, ήταν ο τρόπος που ο Αλκαράθ κατάφερε να κατατροπώσει τους αντιπάλους του. Έχοντας νικήσει δύο φορές τον Τσιτσιπά στο δρόμο για τους τίτλους του Μαϊάμι και της Μπαρτσελόνα, ο Αλκαράθ έγραψε ιστορία στη Μαδρίτη νικώντας τους Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Ζβέρεφ σε διαδοχικούς γύρους, και έγινε μόνο ο δεύτερος και νεότερος παίκτης που κέρδισε τρεις παίκτες της πρώτης πεντάδας σε ένα Masters, ενώ είναι επίσης ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του Open Madrid.

«Αυτή τη στιγμή είσαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο», είπε ο Ζβέρεφ στον Αλκαράθ κατά τη διάρκεια της τελετής για το τρόπαιο της Μαδρίτης Open, δήλωση η οποία αποτυπώνει πλήρως τις προσδοκίες του παγκόσμιου τένις στο πρόσωπο του 19χρονου Ισπανού.

Γεννήθηκε σε οικογένεια... τένις

Ο Αλκαράθ γεννήθηκε σε μια οικογένεια τένις στο Ελ Παλμάρ, ένα προάστιο της Μούρθια, περίπου μία ώρα οδικώς από τη Βιλένα. Ο παππούς του Αλκαράθ, ονόματι επίσης Κάρλος, βοήθησε να μετατραπεί ένας κυνηγετικός σύλλογος στο Ελ Παλμάρ σε κλαμπ με γήπεδα τένις και πισίνα. Ο πατέρας του Αλκαράθ, ονόματι επίσης Κάρλος, έμαθε να παίζει τένις, έχοντας εμπνευστεί από τα επιτεύγματα του Μανουέλ Σαντάνα, του πρώτου πρωταθλητή της Ισπανίας στο Wimbledon ανδρών.

Όμως, παρά το γεγονός ότι έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ισπανία, ο πατέρας του Αλκαράθ δεν είχε τα χρήματα για να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα για πολύ. Σταμάτησε σε ηλικία 20 ετών και έγινε προπονητής τένις και διαχειριστής στο κλαμπ.

Ο 19χρονος Ισπανός τενίστας ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα επαγγελματικού τένις πολύ νωρίς. Αν και μπορεί να φαίνεται απίστευτο, ο Ισπανός βγήκε για πρώτη φορά σε τουρνουά ITF το 2018, πριν τα 15α γενέθλιά του!

Ο Αλκαράθ περνά τις καθημερινές στην ακαδημία και επιστρέφει στο Ελ Παλμάρ τα Σαββατοκύριακα. Ο Αλκαράθ πέρασε μεγάλο μέρος αυτής της εκτός σεζόν με τον ίδιο τρόπο που πέρασε μεγάλο μέρος της προηγούμενης εκτός σεζόν: κάνοντας δουλειά ενδυνάμωσης και προετοιμασίας για να προετοιμαστεί για το τένις των πέντε σετ και ένα φορτωμένο πρόγραμμα.

«Νομίζω ότι αν θα είχα μείνει στη Μούρθια, θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να ανέβω. Στη Μούρθια, υπάρχουν περισσότεροι πειρασμοί. Πολλοί φίλοι. Έξοδος τα βράδια. Εδώ στην ακαδημία δεν το έχω αυτό», είχε πει ο Αλκαράθ, δείχνοντας πως τίποτα δεν είναι ικανό να του αποσπάσει την προσοχή, από τον μεγάλο του στόχο. Να γίνει το νο.1 του τένις.

Η σύγκριση με τον Ναδάλ

Πολλές φορές τον συγκρίνουν με τον συμπατριώτη του, τον Ράφα Ναδάλ, αν και είναι κάτι το οποίο ο ίδιος το αποφεύγει. Θέλει να δημιουργήσει τον δικό του «θρύλο» και πέραν αυτού, τα στυλ παιχνιδιών των δύο αθλητών διαφέρουν. Ο Κάρλος παρουσιάζει έναν συνδυασμό δεξιοτήτων των πιο διάσημων Ισπανών συναδέλφων του. Έχει μια ομοιότητα με τον Αλμάργκο στην ακμή του, ο οποίος ήταν γνωστός για ένα δημιουργικό, επιθετικό στυλ παιχνιδιού και αποδεικνύει εξαιρετικές αμυντικές ικανότητες, όπως ο Πάμπλο Μπούστα.

Ο Αλκαράθ οφείλει την πρώιμη επιτυχία του όχι μόνο στο ταλέντο του, αλλά και στον Χουάν Κάρλος Φερέρο, ο οποίος διαχειρίζεται προσεκτικά την καριέρα αυτού του εξαιρετικά προικισμένου παίκτη. Σε αυτή την ηλικία, σίγουρα παίζει ζωτικό ρόλο. Δεν είναι ο πρώτος που άνοιξε το δρόμο προς την κορυφή, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Ωστόσο, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να παραμείνεις κορυφή, από το να φτάσεις.

Η ερώτηση πλέον είναι, ο Αλκαράθ είναι καλύτερος αυτή τη στιγμή από τον Φέντερερ, τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ; Η απάντηση είναι υποκειμενική και οι απόψεις διίστανται. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως στα 19 του, είναι σίγουρα πιο ολοκληρωμένος, απ' ότι ήταν οι 3 προαναφερθέντες σε αυτή την ηλικία.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.