Πειράματα της UEFA με τον Φάμπρι, που στην Ιταλία συνεχώς τιμωρείται με αποκλεισμούς!

Γιώργος Στράντζαλης30 Ιουλίου 2021

Το παιχνίδι του Αρη με την Αστάνα και ο οδυνηρός αποκλεισμός των Κιτρινόμαυρων από την Ευρώπη κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Μία από αυτές τις λεπτομέρειες είναι και ο παράγοντας της διαιτησίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα και στο ποια ομάδα πήρε την πρόκριση.

Οργή, θυμός και αγανάκτηση. Αυτά τα συναισθήματα κυριαρχούν στον Αρη από χθες το βράδυ και προκλήθηκαν από έναν άνθρωπο. Τον Μίκαελ Φάμπρι.

Δικαιολογημένα 100% τα έντονα παράπονα προς τον Ιταλό διαιτητή, ο οποίος εξάντλησε την αυστηρότητά του με τον Ματέο Γκαρσία και έδωσε τα... κουκούτσια στην Αστάνα. Φάνηκε (και) στο ανάποδο σφύριγμα φάουλ που έδωσε στους Καζάκους στο 120’ και πέτυχαν το χρυσό γκολ. 

Φάνηκε ασφαλώς και στο κραυγαλέο πέναλτι που δεν έδωσε στον Μπερτόγλιο, στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας. Εκεί έκλεισε τα μάτια και ανάγκασε ένα γήπεδο να στραφεί εναντίον του και τον Θόδωρο Καρυπίδη να κατεβεί στον αγωνιστικό χώρο να διαμαρτυρηθεί, για να προστατεύσει ασφαλώς την ομάδα και την επένδυσή του.

Ποιος όμως είναι ο κύριος Μίκαελ Φάμπρι που έστειλε η UEFA στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και τα έκανε... μαντάρα;

Είναι ο Ιταλός που είχε να διευθύνει Ευρωπαϊκό παιχνίδι από τον Νοέμβριο του 2020 και τον οποίο η Επιτροπή διαιτησίας της χώρας του τον "υποβίβασε" στην Serie B.

Γεννημένος το 1983 στη Ραβένα της Ιταλίας, μπήκε στο χώρο της διαιτησίας τη σεζόν 2009/10 σφυρίζοντας αγώνες μικρών κατηγοριών. Σταδιακά άρχισε να ανεβαίνει. Πήρε προαγωγή και συμμετείχε σε αγώνα της Serie A για πρώτη φορά το 2013 (Κάλιαρι-Πάρμα). 

Την επόμενη σεζόν πάλι είχε μόλις ένα παιχνίδι (Κάλιαρι-Σασσουόλο) και το 2014/15 αυξήθηκαν στα τρία όλη τη σεζόν. Από την επόμενη χρονιά (2015/16) άρχισε σταδιακά η καθιέρωσή του στη μεγάλη κατηγορία και πήρε ορισμένα ευρωπαϊκά παιχνίδια σε Εθνικές U19 και U21.

Έγινε διεθνής το 2019, είναι β’ κατηγορίας, και η UEFA βάσει αριθμού συμμετοχών δεν φαίνεται ότι τον εμπιστεύεται. Τον όρισε διαιτητή σε δύο μόλις αγώνες Europa League (προκριματικά), στο Ντομζντάλε-Μάλμε για τον β’ προκριματικό και στο Pyunik Yerevan-Wolves για τον γ' προκριματικό. Τα... ίχνη του χάθηκαν από τους αγώνες play off και μετά. Μέχρι που ξανά βρέθηκαν στον αγώνα Ερυθρός Αστέρας- Γάνδη, για τη φάση των ομίλων του Europa League, τον Νοέμβριο 2020. Η μία και μοναδική δηλαδή ευρωπαϊκή συμμετοχή που είχε στη σεζόν, μέχρι το χθεσινό του ρεσιτάλ στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

Σχεδόν κάθε χρόνο τιμωρείται

Ουσιαστικά, η UEFA... ξετρύπωσε έναν Ιταλό διαιτητή οκτώ μήνες μετά το τελευταίο του παιχνίδι στην Ευρώπη, έχοντας μόλις τρία όλα κι όλα στην καριέρα του, ενώ είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάιο και η τιμωρία του από την αντίστοιχη ΚΕΔ της Ιταλίας, η οποία τον "έστειλε" στην Serie B.

Για την ακρίβεια, μετά από τον αγώνα Νάπολι-Κάλιαρι (1-1) και το ακυρωθέν γκολ του Osimhen (για το 2-0), το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ήταν για μέρες στο επίκεντρο, ο Φάμπρι υποβιβάστηκε στην Serie B για δύο αγωνιστικές.

Δείτε εδώ το γκολ που ακυρώθηκε 

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά!

Τον Απρίλιο του 2019, μετά τη διαιτησία του στο ντέρμπι Γιουβέντους-Μίλαν. Τότε, είχε αναγκάσει με την απόδοσή του σε έκτακτη σύσκεψη τους ιθύνοντες της διαιτησίας, οι οποίοι αποφάσισαν: 1) τον αποκλεισμό του από τους πίνακες για έναν μήνα και 2) να μην ξανά σφυρίξει στο υπόλοιπο της της σεζόν αγώνες της Μίλαν.

Τον Ιούλιο του 2020 βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για λανθασμένη του απόφαση. Στο παιχνίδι Ρόμα-Πάρμα σφύριξε ένα απίθανο πέναλτι υπέρ των φιλοξενούμενων στο 9ο λεπτό, παρά τη χρήση VAR.  Αποφαση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους επικεφαλής διαιτησίας που αρχικά σκεφτόταν να τον αφήσουν εκτός πινάκων μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά τελικά τον απέκλεισαν για δύο αγωνιστικές.

Από το 2015 που που προβιβάστηκε στην Serie A θεωρείται στην Ιταλία ένας διαιτητής με πολλά σκαμπανεβάσματα. Η UEFA με τη σειρά της, απ' ότι φαίνεται, ακόμα πειραματίζεται μαζί του.…

Εντελώς άπειρος και ο 4ος διαιτητής

Ο τέταρτος διαιτητής, Juan Luca Sacchi, έκανε χθες ντεμπούτο σε ευρωπαϊκό παιχνίδι! Δηλαδή, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία όρισε ένα εντελώς άπειρο διαιτητή για να είναι 4ος στο παιχνίδι του Αρη με την Αστάνα. Το μοναδικό βήμα στην καριέρα του μέχρι χθες ήταν ότι προβιβάστηκε πέρυσι στην Serie A και έκανε συνολικά 20 εμφανίσεις. Σε διεθνές επίπεδο διαιτήτευσε μόνο έναν αγώνα. Κι αυτός στο (μακρινό) παρελθόν, το 2014 για Εθνικές U19!

Η απειρία του χθες έβγαζε μάτια. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ποτέ τις ιδιαίτερες συνθήκες, ενώ σε μία από τις αλλαγές του Αρη -χωρίς να έχει γίνει γνωστό το γιατί- αναγκάστηκε να σηκώσει τον φωτεινό πίνακα ο γενικός αρχηγός.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.