Πάτρα: Το ΑΠΘ επιβεβαιώνει - «Ο θάνατος της Τζωρτζίνας επήλθε από μεγάλη δόση κεταμίνης»

Metrosport Team10 Ιουνίου 2022

Τη θανατηφόρα, όπως αποδείχθηκε, ποσότητα κεταμίνης κατέδειξε και η δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη από την Πάτρα.

Η εκπομπή «Live News» στο Mega φέρνει στο φως την έκθεση των τοξικολόγων που οδήγησε στη φυλακή τη μητέρα της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου, ως κατηγορούμενη για την δολοφονία της. Σε αυτήν αναφέρονται αναλυτικά οι χρόνοι δράσης της κεταμίνης ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης της ουσίας.

«Η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (σε δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, σε 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, σε 5-10 λεπτά ενδορινικά και σε 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Επίσης αναφέρεται ότι εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια (σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί, ψευδαισθήσεις κτλ», αναφέρει το εργαστήριο της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής στη Θεσσαλονίκη.

Το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης της κεταμίνης, ενισχύεται επιστημονικά, καθώς το κοριτσάκι έχασε την αναπνοή του μόλις μέσα λίγα λεπτά και η καρδούλα του σταμάτησε.

Η αναπνευστική καταστολή ύστερα από ενδομυϊκή χορήγηση κεταμίνης είναι πιο σπάνια και παροδική και συνήθως δε χρήζει υποστήριξη της αναπνοής του ασθενούς σε αντίθεση με την ενδοφλέβια χορήγηση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ιατροδικαστή και τοξικολόγου, Νίκου Ράικου, η δόση των 6,5 μικρογκραμ ανα ml αίματος που εντοπίστηκε στην 9χρονη ήταν θανατηφόρα, πέραν πάσης αμφιβολίας. Με μια ελάχιστη μεγαλύτερη ποσότητα, έχει πεθάνει ένας ενήλικας άνδρας.

«Ο θάνατος επήλθε σε λίγα μόλις λεπτά»

«Σε θανατηφόρο περιστατικό, με αίτια θανάτου οξεία δηλητηρίαση από κεταμίνη, νεαρού άνδρα βρέθηκε η ουσία στο καρδιακό αίμα σε συγκέντρωση 6,9 μg/ml (ίδια τάξη μεγέθους με την ανευρεθείσα στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας) και από τα υπόλοιπα ευρήματα της σκηνής του θανάτου προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε ταχέως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση. Επισημαίνεται ότι στο περιστατικό αυτό δεν ανιχνεύθηκε άλλο φάρμακο ή ουσία».

Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της Αθήνας, αφού οι τοξικολόγοι να ανίχνευσαν την ίδια ποσότητα κεταμίνης στο αίμα και τα ούρα της Τζωρτζίνας. Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, είναι κατηγορηματικός ότι τα 6,5 μικρογκραμ ανα ml αίματος που εντοπίστηκαν στην 9χρονη προκάλεσαν τον θάνατο της.

«Το αποτέλεσμα της νεκροτομής ήταν “απροσδιόριστη αιτία θανάτου”. Απεστάλησαν μεταξύ άλλων, αίμα και ούρα της Τζωρτζίνας στο τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Διαπιστώθηκε η παρουσία της φαρμακευτικής ουσίας “ketamine”. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δεν έχει χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα και την τελευταία νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Δείγμα αίματος και ούρων εστάλησαν και στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., όπου και εκεί διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη της ουσίας “ketamine” σε συγκέντρωση 6,5 μg/ml. Η συγκέντρωση αυτή είναι τοξική – θανατηφόρα, γιατί είναι πάρα πολύ υψηλή», αναφέρει ο ιατροδικαστής για την Τζωρτζίνα.

Επιπλέον, ο κ. Μπουζιάνης είναι κατηγορηματικός και στην επίσημη έκθεσή του αναφέρει ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας, επήλθε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Ο ακριβής χρόνος δράσης της κεταμίνης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης.

«Όσον αφορά τον χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης, στη περίπτωση της Τζωρτζίνας, επήλθε ταχέως, εντός ολίγων λεπτών, μετά τη χορήγηση της».

Η μητέρα της 9χρονης, που ήταν μόνη της στο δωμάτιο όταν η Τζωρτζίνα εμφάνισε το θανατηφόρο επεισόδιο, αρνείται κατηγορηματικά ότι χορήγησε τη θανατηφόρα δόση της κεταμίνης και ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για τη δολοφονία της.

Νέα μαρτυρία νοσηλευτή

Μια νέα μαρτυρία ενός νοσηλευτή του νοσοκομείου έρχεται να ρίξει φως στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η 33χρονη τον ρώτησε αν το νοσοκομείο έχει κάμερες και αυτός της έδωσε αρνητική απάντηση.

Μάλιστα, αυτό του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς σε όσα χρόνια εργαζόταν στο Νοσοκομείο Παίδων κανείς δεν του είχε κάνει τέτοια ερώτηση.

«Στις 12.00 το μεσημέρι πήγα στον θάλαμο της Τζωρτζίνας για να της πάρω την πίεση. Ήταν η πρώτη φορά που την έβλεπα και η πρώτη φοράς που έμπαινα στον θάλαμό της. Μαζί της ήταν η μαμά της. Της μέτρησα την πίεση και μόλις τελείωσα με ρώτησε η μαμά της: “Επειδή άκουσα τη μητέρα ότι ζήτησε να κλειδώσετε τον θάλαμο τώρα που έφυγε για εξετάσεις, δεν υπάρχουν κάμερες μέσα στο νοσοκομείο;” Της απάντησα ότι είναι δημόσιο νοσοκομείο και δεν υπάρχουν κάμερες. Δεν με ρώτησε κάτι άλλο και έφυγα από τον θάλαμο. Η ερώτηση που μου έκανε δε σας κρύβω ότι μου έκανε εντύπωση γιατί ήταν η πρώτη φορά που συνοδός με ρώτησε αν έχει κάμερες το νοσοκομείο αλλά και γιατί μου φάνηκε περίεργο που ένας γονιός με ρωτούσε αν υπάρχουν κάμερες τη στιγμή που μέσα στους θαλάμους που νοσηλεύονται τα ίδια τους τα παιδιά γίνονται διάφορες ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις που καλύπτονται από το ιατρικό απόρρητο. Κάποια στιγμή γύρω στις 14:30 βγήκε η μαμά της Γεωργίας και είπε “Ελάτε λίγο στον θάλαμο γιατί το παιδί κάνει επεισόδιο”» είπε ο νοσηλευτής.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.