Πάρντιου: Ο χορός στο Γουέμπλεϊ και η χειραψία με τον Τζέραρντ

Κωστής Παναγιώτου15 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Άρης πέρασε και επίσημα στην εποχή του Άλαν Πάρντιου. Ο 61χρονος Άγγλος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του καριέρας στα γήπεδα της Αγγλίας, έχοντας 318 παιχνίδια στην Premier League, με πολλές ιστορίες να τον ακολουθούν.

Μάλιστα, ο Πάρντιου έχει καταφέρει να φτάσει και μέχρι τον τελικό του FA Cup, όχι μια, αλλά δύο φορές, με ομάδες αουτσάιντερ, καθώς ποτέ δεν είχε αναλάβει ομάδα φαβορί για την κατάκτηση κάποιου τίτλου.

Δυστυχώς για τον ίδιο και τις δύο φορές έπεσε πάνω σε μεγαθήρια του Νησιού και δεν γεύτηκε τη χαρά της νίκης. Στο βιογραφικό του έχει έναν τρόπαιο με τη Σαουθάμπτον, κερδίζοντας στον τελικό του League Trophy (Κύπελλο ανάμεσα σε ομάδες της League One και της League Two) την Καρλάιλ.

Οι δύο τελικοί FA Cup στην καριέρα του έχουν χαραχθεί για πάντα στη μνήμη του νυν προπονητή του Άρη. Μπορεί να ηττήθηκε και τις δύο φορές, αλλά σίγουρα νιώθει υπερήφανος που οι ομάδες κοίταξαν στα μάτια τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η χειραψία που θα θυμάται για πάντα

Οι εξαιρετικές χρονιές στο τιμόνι της Ρέντινγκ του δίνουν την ευκαιρία να κάτσει στον πάγκο της Γουέστ Χαμ, επιστρέφοντας την ομάδα του Λονδίνου ξανά στην Premier League. Αυτή ήταν η πρώτη σεζόν (2005/6) του Πάρντιου στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας το στίγμα του από νωρίς, με τα "σφυριά" να τερματίζουν στην 9η θέση, νικώντας μεταξύ άλλων τις Τότεναμ, Σίτι και Άρσεναλ.

Βέβαια, η μεγάλη στιγμή εκείνη της χρονιάς ήταν η συμμετοχή στον τελικό του FA Cup απέναντι στη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ και του Στίβεν Τζέραρντ. Ο αγώνας από τα πρώτα λεπτά ήταν συγκλονιστικός και η Γουέστ Χαμ με ένα αυτογκόλ του Κάραγκερ (21΄) και ένα λάθος του Ρέινα που εκμεταλλεύθηκε ο Άστον (28΄) παίρνει προβάδισμα δύο γκολ, πριν τη συμπλήρωση του 30λέπτου.

Οι Σισέ (32΄) και Τζέραρντ (54΄) φέρνουν την αναμέτρηση πάλι στα ίσια. Δέκα λεπτά μετά την ισοφάριση το αριστερό μπακ των "σφυριών", Πολ Κοντσέσκι, επιχειρεί μια σέντρα από τα αριστερά, αλλά η μπάλα παίρνει περίεργη τροχιά και καταλήγει στα δίχτυα του Ρέινα, κάνοντας το (2-3).

Την ώρα όμως που ακούγονται τα λεπτά των καθυστερήσεων από τα μεγάφωνα ο Τζέραρντ με ένα εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή στέλνει την αναμέτρηση στα πέναλτι. Εκεί η τύχη χαμογέλασε στη Λίβερπουλ και στον Ρέινα, οποίος αποκρούει τρία πέναλτι και δίνει το τρόπαιο στην ομάδα του, με τους συμπαίκτες να τρέχουν πάνω του. Αλλά ο αρχηγός του δεν έτρεξε προς μέρος του, κατευθύνθηκε προς τον Πάρντιου, δίνοντας του το χέρι και συγχαρητήριά του για την απόδοση της ομάδας του.

«Ήταν πολύ ταπεινός μαζί μου μετά το παιχνίδι. Ήξερε ότι είχαμε φτάσει τόσο κοντά. Ήρθε κοντά μου και δεν ήταν γεμάτος υπεροψία. Τίποτα σαν και αυτό. Απλώς είπε: "ήταν η μέρα μας και λυπάμαι για εσάς". Πάντα τον σεβόμουν γι' αυτό. Χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερος άνθρωπος για να το κάνεις αυτό. Υπήρχαν μόνο δύο λέξεις που μπορούσα να πω, σε ευχαριστώ. Μετά του είπα: "πήγαινε και απόλαυσε τη στιγμή"», είχε πει ο Άγγλος τεχνικός για εκείνη την πικρή αλλά και σημαδιακή μέρα για τον ίδιο.

Ο χορός που θέλει να ξεχάσει

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να φτάσει ξανά ο Πάρντιου στον τελικό του FA Cup, αλλά η κατάληξη ήταν πάλι η ίδια για εκείνον και την ομάδα του. Τότε καθόταν στο πάγκο της Κρίσταλ Πάλας και απέναντι του είχε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Λουίς φαν Χάαλ.

Στο 78ο λεπτό ο Τζέισον Πάντσεον πετυχαίνει ένα πανέμορφο τέρμα, εκτελώντας το Ντε Χέα από πλάγια θέση, αναγκάζοντας τον προπονητή του να δείξει τις χορευτικές του ικανότητες στο τηλεοπτικό φακό, μια στιγμή που μετά από χρόνια δεν θέλει να θυμάται.

Η χαρά του Πάρντιου και των φίλων της Πάλας δεν κράτησαν για πολύ, καθώς τρία λεπτά αργότερα ο Χουάν Μάτα ισοφάρισε σε 1-1 και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση. Στο 110΄ο Λίνγκαρντ πιάνει ένα μονοκόμματο σουτ στα όρια της μεγάλη περιοχής και το τρόπαιο γλιστράει για ακόμα μια φορά μέσα από τα χέρι του 61χρονου τεχνικού.

Χρόνια αργότερα ο Πάρντιου μίλησε για εκείνο το παιχνίδι και όταν ρωτήθηκε για το χορό του στο γκολ του Πάντσεον, φάνηκε μετανιωμένος.

«Αυτή η διαδρομή στον τελικό του κυπέλλου ήταν φανταστική, αλλά λυπάμαι για τον χορό μου. Η κόρη μου είχε πει: "υπάρχει αυτός ο νέος χορός", και αυτό πρέπει να ήταν στο μυαλό μου! Δεν έπρεπε ποτέ να το είχα κάνει, ο κόσμος το θυμάται, δυστυχώς, αλλά ήταν μια εξαιρετική στιγμή για τον Πάντσεον και τον ένιωθα».

Πλέον ο πολύπειρος τεχνικός βρίσκεται στη χώρας μας για λογαριασμό του Άρη και την Κυριακή (18/9) αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο στον "κίτρινο" πάγκο απέναντι στον Ολυμπιακό, στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.