Παρά το μεγάλο προσόν του Λουτσέσκου ο θίασος χρειάζεται και άλλες αλλαγές

Στέλιος Γρηγοριάδης30 Αυγούστου 2021

Aγαπητή Metrosport

Aυτό που όλοι ξέραμε για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, από την προηγούμενη θητεία του στον ΠΑΟΚ, δεν αργήσαμε να το επιβεβαιώσουμε. Ο άνθρωπος είναι εξπέρ στο να “κατασκευάζει” ομάδα. Να δημιουργεί ένα σύνολο το οποίο υπηρετούν όλοι παίκτες, στριμώχνοντας το “εγώ” κάτω από το “εμείς”. Κι από τον καθένα ξεχωριστά βγάζει το 101% των δυνατοτήτων του. Τεράστιο προσόν κι αυτό.

Φαίνεται ότι και φέτος, όπως και τη “χρυσή” διετία των νταμπλ, το κεντρικό πρόσωπο στον ΠΑΟΚ θα είναι ο Ρουμάνος. Ο οποίος, για μια ακόμη φορά, καλείται να οδηγήσει την ομάδα σε θετικά αποτελέσματα αντιστρόφως ανάλογα της ποιότητας του ρόστερ της. Και, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα καταφέρνει. Οχι γιατί κατόρθωσε ο ΠΑΟΚ να αποκλείσει με δυσκολία δύο υποδεέστρες ομάδες στα προκριματικά του Conference League, ούτε γιατί ενθουσίασε κανέναν με τις εμφανίσεις του, αλλά γιατί επανέρχονται σταδιακά και σταθερά στην αγωνιστική ταυτότητά του στοιχεία που είχαν λείψει τα τελευταία δύο χρόνια: Απόλυτη προσήλωση στη στρατηγική, απόλυτη εφαρμογή του ομαδικού πνεύματος, απόλυτη ηρεμία στο παιχνίδι, απόλυτη σοβαρότητα και, βέβαια, πίστη στην ομάδα και στην επίτευξη των στόχων της. Αυτό που ο ίδιος επαναλαμβάνει συνεχώς με μία από τις αγαπημένες λέξεις του: Αυτοπεποίθηση.

Από την άλλη, είναι σίγουρα μικρό το δείγμα των τεσσάρων μόνο επίσημων αγώνων, αλλά φαίνεται και κάτι άλλο. Οτι ο Λουτσέσκου κερδίζει τα στοιχήματα που έβαλε με τον εαυτό του για ορισμένους παίκτες στους οποίου ελάχιστοι άλλοι είχαν μείνει να πιστεύουν. Ενώ οι εννιά στους δέκα απορούσαν (απορούσαμε...) γιατί ο ΠΑΟΚ έσπευσε να ανανεώσει το συμβόλαιο του Ελ Καντουρί, βλέπουμε μέχρι σήμερα έναν Μαροκινό να αποτελεί ισχυρό όπλο για την ομάδα. Κρίμα που τραυματίστηκε και θα λείψει για έναν μήνα. Είναι σοβαρό πλήγμα. Βλέπουμε επίσης έναν Ντιέγκο Μπίσεσβαρ να θυμίζει τον παλιό καλό εαυτό του, ενώ οι εννιά στους δέκα στραβομουτσούνιασαν (στραβομουτσουνιάσαμε...) όταν επανήλθε, από την άποψη ότι θα μπορούσε κάλλιστα να αποκτηθεί ένας άλλος παίκτης, πιο χρήσιμος και πιο... φρέσκος. Αν ο Λουτσέσκου καταφέρει να “αναστήσει” και τον Καγκάβα, ο ΠΑΟΚ θα έχει κάνει τρεις σπουδαίες σιωπηλές μεταγραφές, τις οποίες οι εννιά στους δέκα δεν υπολογίζαμε.

Εννοείται ότι ακόμη δεν έχουμε δει τον πραγματικό φετινό ΠΑΟΚ. Θα τον δούμε όταν ολοκληρωθούν οι μεταγραφικές κινήσεις και όταν οι νεοαποκτηθέντες προσαρμοστούν και αφομοιωθούν πλήρως στην ομάδα. Τότε θα φανεί στην πράξη αν όντως ενισχύθηκε ποιοτικά, ή θα πρέπει να συνεχίσει ο Λουτσέσκου τα “μαγικά” ώστε το τελικό ρόστερ του ΠΑΟΚ να υλοποιήσει στόχους που, λογικά, δεν μπορεί να υποσχεθεί.

Επί τη ευκαιρία, καλό είναι να θυμίσω ότι ο ΠΑΟΚ έχει ήδη κάνει πέντε μεταγραφές, επανέφερε Μπίσεσβαρ και Εσίτι και πάει για όγδοη προσθήκη με την απόκτηση ενός επιτελικού χαφ. Κι αν λάβουμε υπ' όψιν την πρόσφατη δήλωση του Λουτσέσκου “μακάρι να γίνουν κι άλλες μεταγραφές”, δεν αποκλείεται να φτάσουμε σε μια ολόκληρη ενδεκάδα. Τελικά, δηλαδή, θα γίνει αυτό που ορισμένοι αιθεροβάμονες χαρακτήρισαν υπερβολικό όταν το είχα προβλέψει. Ηταν βέβαιο ότι ο Λουτσέσκου δεν θα μείνει στην αρχική δήλωση του περί “δύο-τριών μεταγραφών” και ότι θα ζητήσει κι άλλες όταν νιώσει για τα καλά ποια είναι η δυναμική του ρόστερ που παρέλαβε και πόσες είναι οι τεράστιες τρύπες του. Είπαμε, είναι ικανότατος στο να βελτιώνει κάθε παίκτη αλλά δεν είναι και μάγος. Κι από την άλλη, λέτε να θέλει να έχει μαζί του παίκτες που θα τους αποκλείει από τους ευωπαικούς αγώνες και θα τους χρησιμοποιεί ελάχιστα στο Πρωτάθλημα; Προφανώς, όχι. Αρα το ξεσκαρτάρισμα είναι σε εξέλιξη και η αλλαγή του θιάσου δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ευτυχώς, γιατί χρειάζεται και άλλο νέο αίμα.

ΥΓ. Με τον χαφ, θα γίνουν οκτώ. Με μια σπέσιαλ περίπτωση που θα επιδιωχθεί να προκύψει τον Σεπτέμβριο, εννιά. Και με έναν τερματοφύλακα και έναν δεξιό μπακ, που συμφωνώ με όλο τον κόσμο ότι θα έπρεπε να αποκτηθούν, να 11 ολοκαίνουργιοι παίκτες σε σχέση με το περσινό ρόστερ. Και λίγοι θα είναι... Αλλωστε ποιος μπορεί να μας πει αν και πόσες θα αποδειχθούν πετυχημένες από τις φετινές μεταγραφές; Ηδη με τον Λούκας έχει έρθει η πρώτη απογοήτευση...

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.