Ο Παπαδόπουλος για τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα ενός τεχνικού διευθυντή

Metrosport Team20 Νοεμβρίου 2021

Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Δημήτρης Παπαδόπουλος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» στο Metropolis 95,5 και μίλησε για MIP (Master for International Players) της UEFA, στο οποίο συμμετείχε εκείνος παλιότερα και τώρα στη θέση του βρίσκονται ο Χρήστος Καρυπίδης του ΠΑΟΚ και ο Παναγιώτης Κονέ της ΑΕΚ.

Αναλυτικά όσα είπε

Τι είναι η σχολή MIP: «Αυτή η σχολή είχε ξεκινήσει από το 2015, εγώ μπήκα στη δεύτερη φουρνιά, από το 2017 μέχρι το 2019. Και αυτή τη στιγμή τρέχει η τρίτη, η οποία είναι 2019-2021 και μετά ξεκινάει η τέταρτη 2021-2023. Η σχολή διαρκεί δύο χρόνια. 

Πραγματοποιείται σε τέσσερις πόλεις σε όλη την Ευρώπη, οι έξι εβδομάδες είναι στην Ευρώπη και μια στη Νέα Υόρκη. Διοργανώνεται από την UEFA σε συνεργασία με δύο πανεπιστήμια, το ένα της Λιμόζ στη Γαλλία και το άλλο του Λονδίνου, τα οποία έχουν να κάνουν με sport managment. Τα δίδακτρα πληρώνονται από αυτόν που θέλει να παρακολουθήσει τη σχολή. Αν κάποιος εργάζεται σε ομάδα ή σε ομοσπονδία μπορεί να τα πληρώσουν εκείνες».

Για τους όρους που πρέπει να πληροί κάποιος: «Πρέπει να είσαι διεθνής, να έχεις αγωνιστεί σε διαφορετικές χώρες, να έχεις ένα προφίλ ελίτ, όπως το ονομάζουν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που άνθρωποι από την Ελλάδα συμμετέχουν. Παλιότερα ήταν ο Νίκος Νταμπίζας, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Ταυλαρίδης (στην τρίτη γενιά) και τώρα ο Καρυπίδης και ο Κονέ».

Τι περιλαμβάνει η σχολή: «Αυτό το Master της UEFA θέλει να εντάξει τους ποδοσφαιριστές σε διοικητικά πόστα είτε σε συλλόγους, είτε σε ομοσπονδίες. Θέλει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία των ποδοσφαιριστών και να τους διδάξει τη διοίκηση ενός ποδοσφαιρικού τμήματος, κατά κύριο λόγο είναι ο τεχνικός διευθυντής.

Περιλαμβάνει το πως φτιάχνεται ένα πρότζεκτ, ένα στρατηγικό πλάνο είτε σε ομάδα, είτε σε ομοσπονδία. Στο τέλος πρέπει να παρουσιάσεις ένα πρότζεκτ που εσύ έχεις αποφασίσει. Εγώ είχα πρότζεκτ για την ανάπτυξη του youth development στην Ελλάδα, για την ομοσπονδία».

Για το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που του έμεινε αυτή τη διετία: «Να διαχειρίζομαι πρώτα τον εαυτό μου και προτού πάρω αποφάσεις να αξιολογώ σωστά και να προετοιμάζομαι για να πάρω τις σωστές αποφάσεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος, όταν υπάρχει κρίση, να πάρεις τη σωστή απόφαση». 

Αν με αυτό το πτυχίο βρήκε δουλειά στην Ελλάδα: «Ακόμα δεν είναι ώριμες οι σκέψεις των διοικούντων στην Ελλάδα για να καταλάβουν και να δώσουν αρμοδιότητες. Το βασικό θέμα των ομάδων είναι οι αρμοδιότητες που ζητάει αυτή η θέση του τεχνικού διευθυντή, να είναι ξεκάθαρες και να έχει τις αρμοδιότητες που οφείλει να έχει ώστε να τις υλοποιήσει. 

Υπάρχουν άτομα που έχουν γνώση. Πρέπει να πείσουμε τις διοικήσεις των ομάδων να αλλάξουν και να βελτιώσουν τη λειτουργία της ομάδας τους. Είναι σημαντικό ότι ο Καρυπίδης και ο Κονέ βρίσκονται ήδη σε ομάδα και θα τους βοηθήσει η σχολή να βελτιωθούν και να περάσουν πράγματα στις ομάδες τους».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.