Παούνης: «Δραματικές στιγμές, η επιχείρηση ίσως λήξει στις 6 Μαρτίου»

Metrosport Team24 Φεβρουαρίου 2022

Ο διεθνολόγος, Νικόλαος Παούνης, μίλησε στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» μιλώντας για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα της Ουκρανίας με την επίθεση της Ρωσίας.

Αναλυτικά

«Αυτό που βλέπουμε ήταν προδιαγεγραμμένο. Είχαν γίνει προβλέψεις αλλά πέσανε έξω γιατί θεωρήσαν πως οι Ρώσοι θα επιτεθούν μόνο εάν οι Ουκρανοί επιτίθονταν στις περιοχές του Λουχάρσκ και του Ντονμπάς. Οι Ρώσοι σχεδόν φτάσανε στο Κίεβο. Ακόμη και οι Τούρκοι είχαν σεβαστεί την πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία, όταν είχαν καταλάβει την Κύπρο. Καταλήφθηκε το αεροδρόμιο. Στον ουρανό του Κιέβου γίνονται αερομαχίες και όσος πληθυσμός δεν κατάφερε να φύγει, βρίσκεται σε καταφύγια. Οι στιγμές ήταν δραματικές στιγμές. Δεν μπορεί η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τον στρατό των Ρώσων.

Η Ρωσία επιδιώκει να ελέγξει τον μετασοβιετικό χώρο. Άρχισαν να τίθενται θέματα ασφάλειας για την Ρωσία γιατί στην Πολωνία είχαν τοποθετηθεί πυραυλικά συστήματα τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να πλήξουν την χώρα. Η Ουκρανία είχε εκφράσει την πρόθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από το 2008 και το 2013-14 είχαν ενταχθεί οι συζητήσεις. Η Ρωσία θεώρησε πως είχαν στενεύσει τα περιθώρια για αυτό το έκανε, για να αποτρέψει να μπει το ΝΑΤΟ εντός των «ρωσικών τειχών».  Αυτή η εξέλιξη ωφελεί τις ΗΠΑ, οι οποίες θα έχουν οικονομικά οφέλη λόγω του φυσικού αερίου. 

Πέρα από αυτό, μετά από αυτό το σοκ-ασφάλειας που υπέστησαν αυτές οι χώρες, θα προμηθευτούν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ. Πιθανόν η επιχείρηση να λήξει περίπου στις 6 Μαρτίου, γιατί μέχρι τώρα είναι κλειστός ο ρωσικός εναέριος χώρος στα ρωσικά αεροδρόμια που βρίσκονται πλησίον στις περιοχές των επιχειρήσεων.

Η Ρωσία θέλει να θέσει θέματα που σχετίζονται με την ασφάλειά της. Η Δύση ξεκίνησε τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην... «γειτονιά» μας με το πρόσχημα μιας γενοκτονίας. Απέσπασε έδαφος από μια κυρίαρχη χώρα και προσπάθησε να κατοχυρώσει αυτή την ενέργειά της».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.