ΠΑΟΚ VS Ολυμπιακός: Η καλύτερη επίθεση, οι άμυνες και οι παίκτες – κλειδιά

Παναγιώτα Χαλκιά30 Ιανουαρίου 2022

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο γήπεδο της Τούμπας για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ο Δικέφαλος θα επιδιώξει να πάρει το πολυπόθητο τρίποντο ώστε να μειώσει τη διαφορά στους έξι και να έχουμε ξανά… πρωτάθλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» θα προσπαθήσουν να φύγουν με κάτι θετικό ώστε να μην μπουν σε περιπέτειες.

Οι «ασπρόμαυροι» βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Έχουν βελτιωθεί σε αρκετούς τομείς και είναι η ομάδα με τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα. Φέτος, μετρούν απώλειες εντός έδρας καθώς σε εννέα παιχνίδια έχουν απωλέσει οχτώ βαθμούς έχοντας δύο ήττες και μια ισοπαλία.

Οι Πειραιώτες δεν μπήκαν με το πόδι πατημένο στο γκάζι στη νέα χρονιά. Ήδη έχουν απωλέσει τέσσερις βαθμούς και δείχνουν να μην πατάνε καλά στο χορτάρι. Η απόδοση τους έχει σκαμπανεβάσματα και οι αλχημείες του Μαρτίνς μπλοκάρουν σε ένα βαθμό το σύνολο.

Το παιχνίδι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η καλύτερη άμυνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την καλύτερη επίθεση. Και οι δύο διαθέτουν ποιοτικούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ποιος θα υπερισχύσει;

Ασπρόμαυρη η καλύτερη επίθεση

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Έχει φιλοδωρήσει τους αντιπάλους του με 40 τέρματα και μετρά 16 διαφορετικούς σκόρερ. Οι «ασπρόμαυροι» δεν έχουν πάρει γκολ μόνο από τους επιθετικούς τους αλλά από παίκτες και των άλλων δύο γραμμών.

Πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι ο Γιασμίν Κούρτιτς. Ο Σλοβένος μέσος έχει αποδειχθεί λίρα 100 για τον Ραζβάν Λουτσέσκου και μέχρι στιγμής έχει χαρίσει βαθμούς στην ομάδα και οδηγεί την κούρσα και του πρωταθλήματος με 13 γκολ.

Ο δεύτερος είναι αρκετά πίσω αλλά η συμβολή του είναι εξίσου σημαντική. Ο Τσούμπα Άκπομ έπεται με πέντε γκολ ενώ ο φευγάτος Σφιντέρσκι με τέσσερα. Οι αμυντικοί του έχουν προσθέσει άλλα έξι.

….10 γκολ πιο πίσω βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν σκοράρει 30 φορές. Παρουσιάζουν μια δυσκολία στη δημιουργία φάσεων και στην επίτευξη τέρματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα δύο πρώτα ματς του πρωταθλήματος τη νέα χρονιά έμειναν στο μηδέν.

Μετρά εννέα διαφορετικούς σκόρερ. Στην κορυφή της λίστας δεν θα μπορούσε να βρεθεί άλλος από τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός επιθετικός μπορεί να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αλλά δεν έχει ξεχάσει πως παραβιάζεται η αντίπαλη εστία. Έχει βρει δίχτυα εννέα φορές.

Ακολουθεί ο έτερος επιθετικός, Τικίνιο, με πέντε ενώ έπονται οι Μασούρας, Αγκιμπού και Σισέ με τέσσερα. Από ένα έχουν σημειώσει οι Βαλμπουενά, Μπουχαλάκης, Λόπεθ, Βρουσάι.

Ερυθρόλευκη η καλύτερη άμυνα

Αμυντικά ο Δικέφαλος χωλαίνει. Δίνει την ευκαιρία στους αντιπάλους του να δημιουργήσουν ευκαιρίες και να βρεθούν μπροστά από την εστία του. Ωστόσο, δείχνει να βελτιώνεται αφού στα τρία παιχνίδια που έχει παίξει στο πρωτάθλημα στη νέα χρονιά δεν έχει δεχθεί γκολ.

Συνολικά έχει δεχθεί 20 τέρματα. Οι αντίπαλοι του χρειάζονται 7,5 τελικές για να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, έχουν επιχειρήσει 56 σουτ εντός περιοχής και 52 εκτός ενώ έχουν πάρει κα 39 κεφαλιές.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος. Είναι η μόνη ομάδα με μονοψήφιο αριθμό τερμάτων παθητικό. Φαίνεται πως έχει βρει τη ρότα του, αν και κάποιες φορές παρουσιάζει αστάθεια. Οι αντίπαλοι του έχουν κάνει 118 τελικές και βρίσκουν δίχτυα κάθε 13 προσπάθειες. Έχουν επιχειρήσει 46 σουτ εντός περιοχής και 50 εκτός ενώ έχουν πάρει και 18 κεφαλιές.

Πρόσωπα – κλειδιά

Ίνγκι Ίνγκασον

Ο Ισλανδός αμυντικός πέτυχε γκολ στο παιχνίδι με το Βόλο μετά 322 ημέρες και το τέρμα στην Τούμπα κόντρα στον Άρη. Ο Ρουμάνος τεχνικός του έδωσε φανέλα βασικού και δείχνει να τον εμπιστεύεται περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Ο Δικέφαλος μπορεί να στηρίξει πάνω του την ισορροπία της αμυντικής γραμμής καθώς είναι ένας παίκτης που εμπνέει εμπιστοσύνη, έχει σωστές τοποθετήσεις και καίριες επεμβάσεις. Επιπλέον, μπορεί να κάνει και παιχνίδι από πίσω και σκοράρει.

Γιασμίν Κούρτιτς

Ο Σλοβένος μέσος προσθέτει ποιοτικά στοιχεία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ο Λουτσέσκου μπορεί να στηριχθεί πάνω του καθώς του προσφέρει βοήθειες τόσο στο ανασταλτικό αλλά και στο επιθετικό κομμάτι.

Τα 13 γκολ που έχει πετύχει συνολικά τη φετινή σεζόν, τα έξι εκ των οποίων στα τελευταία έξι παιχνίδια τον καθιστούν πρώτο σκόρερ της ομάδας και μια επικίνδυνη απειλή για κάθε αντίπαλο. Εξάλλου, σκοράρει κάθε δύο τελικές προσπάθειες, τη στιγμή που ο Ελ Αραμπί χρειάζεται τρεις και ο Φαν Βεερτ 3,7.

Αντρίγια Ζίβκοβιτς

Μια σταθερή αξία για τα άκρα της ομάδας. Ο Σέρβος επιθετικός βγάζει με κάθε ευκαιρία την ποιότητα του στο χορτάρι. Τρέχει, δημιουργεί και απειλεί. Έχει μοιράσει πέντε ασίστ και μοιράζεται τη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα του πρωταθλήματος με τον Αϊας Αοσμαν του Ιωνικού. Είναι τρίτος στα εύστοχα γεμίσματα με 33 ενώ έχει σκοράρει και δύο φορές.

Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Ο Μαροκινός έχει αποδειχθεί λίρα 100 για τον Ολυμπιακό. Διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του και μπορεί να μην σκοράρει όσο συχνά το έκανε πέρυσι αλλά δεν παύει να είναι μια μόνιμη απειλή για κάθε αντίπαλη άμυνα. Μπορεί να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο. Φέτος, μετρά εννέα γκολ και χρειάζεται τρεις τελικές για να βρει δίχτυα.

Γιαν Εμβιλά

Μια σταθερή αξία στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης που μαρκάρει, κόβει, δημιουργεί και η απουσία του είναι αισθητή. Στα τελευταία παιχνίδια κάνει κάποιες λανθασμένες μεταβιβάσεις, περισσότερες από ό,τι, έκανε, και κακές επιλογές επιθετικά. Είναι πρώτος στη λίστα με τις σωστές πάσες στο πρωτάθλημα, μετρώντας 155.

Γιώργος Μασούρας

Ο Έλληνας εξτρέμ επέστρεψε στα γκολ στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 4ο λεπτό της αναμέτρησης. Είναι ένας παίκτης που ταράζει τις ισορροπίες στην αντίπαλη άμυνα, τρέχει, δημιουργεί και απειλεί. Φέτος, έχει βρει δίχτυα επτά φορές και έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.