ΠΑΟΚ: Το ξεκίνημα στην Ευρώπη θυμίζει... 2014

Metrosport Team02 Νοεμβρίου 2021

Επιμέλεια: Κωστής Παναγιώτου

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζει το ευρωπαϊκό του «κοστούμι» και υποδέχεται την Κοπεγχάγη για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Conference League. Το ξεκίνημά του στον όμιλο της νεοσύστατης διοργάνωσης τον έχει φέρει σε θέση οδηγού, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς στις πρώτες αναμετρήσεις.

Δεν είναι, όμως, πρώτη φορά που καταφέρνει ανάλογο ξεκίνημα σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα τη σεζόν 2013/14, για τη φάση των ομίλων του Europa League, θα δούμε πως η συγκομιδή των βαθμών τις τρεις πρώτες αγωνιστικές ήταν ακριβώς η ίδια με τη φετινή και , μάλιστα, είχε τερματίσει αήττητος στον όμιλο.

Σαχτιόρ, Αλκαμάαρ και Μακάμπι Χάιφα είχαν βρεθεί στον δρόμο του


Τη χρονιά εκείνη (2013/14) ο «Δικέφαλος του Βορρά» ξεκίνησε το ταξίδι στην Ευρώπη φιλοξενώντας την Σαχτιόρ, ομάδα από το Καζακστάν, και παρόλο το καρδιοχτύπι, πήρε εν τέλει τους τρεις βαθμούς της νίκης χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς (2-1) στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ολλανδία για να αντιμετωπίσει την Αλκαμάαρ, σε έναν αγώνα που θα έκρινε πολλά για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του ομίλου. Σε ακόμα ένα αγώνα το τέρμα της λύτρωσης ήρθε στον έξτρα χρόνο του 90λέπτου, με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να πετυχαίνει το γκολ της ισοφάρισης (1-1), καθώς στο 82΄οι γηπεδούχοι είχαν άνοιξαν το σκορ.

Τα καρδιοχτύπια για τους φίλους των «ασπρόμαυρων» δεν είχαν σταματημό εκείνη τη σεζόν. Στην 3η αγωνιστική η Μακάμπι Χάιφα ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και στα πρώτα 20 λεπτά του παιχνιδιού πάγωσε την «Τούμπα» σκοράροντας δύο φορές (0-2). Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους οι παίκτες του ΠΑΟΚ έφεραν την αναμέτρηση στα ίσια, με τους Βιτόρ (35΄) και Νίνη (39΄) να σκοράρουν από ένα γκολ αντίστοιχα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο «Σάλπι» ολοκλήρωσε την ολική ανατροπή (67΄).

Στο δεύτερο γύρο του ομίλου οι «ασπρόμαυροι» συγκέντρωσαν δύο βαθμούς λιγότερους σε σχέση με τον πρώτο, με δύο ισοπαλίες και μία νίκη, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να μείνουν αήττητοι και να προκριθούν στην επόμενη φάση, με απολογισμό τερμάτων 10 υπέρ, 6 κατά.

Το έχει ξανά κάνει

Οι ομοιότητες με την προαναφερθείσα σεζόν είναι πολλές, με τη μόνη διαφορά να είναι το ξεκίνημα. Το 2011/12 οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν στον πρώτο όμιλο του Europa League με αντιπάλους την Τότεναμ, τη Σάμροκ Ρόβερς και τη Ρούμπιν Καζάν.

Το όνομα των Άγγλων σίγουρα τρόμαζε στο άκουσμα του, αλλά οι παίκτες του ΠΑΟΚ  στάθηκαν απέναντι στην Τότεναμ ως ίσο, προς ίσο. Το πρώτο παιχνίδι στην «Τούμπα» εναντίον των «σπιρουνιών» έληξε ισόπαλο (0-0). Ο πρώτος γύρος έκλεισε με δύο ισοπαλίες και μια νίκη απέναντι στον αδύναμο του γκρουπ, τη Σάμροκ Ρόβερς.

Στον δεύτερο γύρο οι «ασπρόμαυροι» πήραν μια σπουδαία πρόκριση για τους «32», με τη νίκη στο «White Hart Lane» να μπαίνει με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, καθώς ,πέρα από την επικράτηση στο Λονδίνο, άφησαν εκτός την Τότεναμ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το οξύμωρο των δύο πορειών του ΠΑΟΚ είναι η ίδια συγκομιδή βαθμών (12), τα ίδια τέρματα τόσο υπέρ (10), όσο και κατά, ενώ τερμάτισε αήττητος και στα δύο ευρωπαϊκά του ταξίδια. Μένει να δούμε αν και φέτος θα τα καταφέρει.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.