ΠΑΟΚ: Πόσο τον άλλαξε ο Λουτσέσκου σε 14 μέρες

Κώστας Πετρωτός26 Ιουλίου 2021

Η ώρα της επιστροφής στην βάση έφτασε για τους παίκτες του ΠΑΟΚ, τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τους συνεργάτες του. Μετά από ένα διήμερο αποφόρτισης, θα βρεθούν και πάλι στο γήπεδο την Τετάρτη για να μπουν πλέον σε στοχευμένη προετοιμασία για τα πρώτα επίσημα παιχνίδια, έχοντας μάθει από σήμερα το απόγευμα και το πρόγραμμα στο Πρωτάθλημα.

Μιλάμε για τον ίδιο ΠΑΟΚ που πριν 14 μέρες έπαιρνε το αεροπλάνο για να πάει στην Ολλανδία ή μία άλλη ομάδα; Προφανώς δεν είναι εφικτό μέσα σε μισό μήνα μία ομάδα να μεταμορφωθεί στην κυριολεξία, ωστόσο, υπάρχουν σαφείς αλλαγές και στο αγωνιστικό στυλ της και στα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κύριο ρόλο να το υπηρετήσουν.

Ας επιχειρήσουμε να καταγράψουμε το τι ακριβώς πέτυχαν ο Λουτσέσκου και οι συνεργάτες του μέσα σε αυτό το διάστημα:

  • Επαναφορά του 4-2-3-1 και της ιδέας για ποδόσφαιρο κατοχής μπάλας: Μετά από μία διετία που, ελέω Φερέιρα κυρίως, ο ΠΑΟΚ είχε μάθει να παίζει με τρεις στόπερ και να επιλέγει το ποδόσφαιρο των άμεσων, λίγων δευτερολέπτων, επιθέσεων, ο Λουτσέσκου τον επανέφερε από την πρώτη μέρα της δεύτερης θητείας του στο 4-2-3-1. Στην δική του θεώρηση, μόνο με ποδόσφαιρο κατοχής μπάλας μπορεί ο ΠΑΟΚ να επανέλθει στους τίτλους και με αυτό το μότο έχει κάνει και τις μεταγραφικές εισηγήσεις του. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχει συντελεστεί πλήρως αυτή η μετάβαση, υπήρξαν φιλικά παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ είχε δεύτερο ρόλο, αλλά από την άλλη σε αρκετά διαστήματα ο Δικέφαλος έδωσε δείγμα γραφής της νέας εποχής.
  • Σκανάρισμα του υλικού: Στα τέσσερα φιλικά παιχνίδια επί ολλανδικού εδάφους δεν αγωνίστηκαν μόνο οι νεαροί τερματοφύλακες Ταλιχμανίδης και Μπαλωμένος, καθώς και οι τραυματίες Ινγκασον και Αουγκούστο. Σε όλους τους άλλους, λιγότερο ή περισσότερο, δόθηκαν ευκαιρίες και στο κλείσιμο της περιόδου Απελντοορν, έχει ήδη αρχίσει να ξεχωρίσει ποιοι θα έχουν θέση και ποιοι όχι στον νέο ΠΑΟΚ. Υπάρχουν ορισμένοι που αποφάσισαν μόνοι τους να κόψουν τους εαυτούς τους από την ομάδα, όπως ο Ουάρντα που ήδη ψάχνει (όπως και ο ΠΑΟΚ) την νέα ομάδα του, κάποιοι άλλοι που πήραν τις ευκαιρίες τους αλλά έμειναν πίσω στις επιλογές του Λουτσέσκου (για παράδειγμα ο Λάμπρου που δεν αγωνίστηκε στο τελευταίο παιχνίδι και με την επιστροφή και του Μπίσεσβαρ μειώνονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες για εκείνον να παίζει) και εκείνοι που είναι δύσκολο να έχουν πλέον τον αγωνιστικό χρόνο που πήραν στα φιλικά των δύο ενδεκάδων, όπως ο Περέιρα, ο Λύρατζης, ο Νινούα, ο Βρακάς (μεγάλο ερωτηματικό ο Τσιγγάρας).
  • Αλλαγές σε ρόλους και ενεργοποίηση «ξεγραμμένων»: Ο Λουτσέσκου έδειξε διάθεση, από την πρώτη μέρα της παρουσίας του, να αναπροσαρμόσει τους ρόλους ορισμένων παικτών. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Ομάρ Ελ Καντουρί, Παρότι στο πρώτο φιλικό παιχνίδι τον δοκίμασε στην θέση «8», στην συνέχεια τον… έστειλε εκεί που ο ίδιος τον είχε τοποθετήσει στην πρώτη θητεία του στην ομάδα, στο αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής. Ακόμη, «κάρφωσε» τον Καγκάβα στη θέση «10», θεωρώντας ότι μπορεί να του δώσει τις λύσεις που ψάχνει στην τελική πάσα. Δοκίμασε και τον Βρακά στον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά φάνηκε από τις αντιδράσεις του στα παιχνίδια (και ειδικά στο τελευταίο ματς με την Φέγενορντ) ότι δεν πήρε αυτά που περιμένει. Υπάρχει και κάτι ακόμη που πρέπει να υπογραμμιστεί. Η... ενεργοποίηση του Εσίτι. Με βάση την εικόνα που είχαμε όλοι μας για τον Νιγηριανό, η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι επιστρέφει στον ΠΑΟΚ για λίγο μέχρι να βρει την επόμενη ομάδα της καριέρας του. Ο Λουτσέσκου... διέψευσε τις προβλέψεις και την δεδομένη χρονική στιγμή, μαζί με τον Σβαμπ, αποτελούν το βασικό δίδυμο μέσων του ΠΑΟΚ. Η πλήρης ένταξη του Κούρτιτς και η επιστροφή του Αουγκούστο πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα, ωστόσο, στην παρούσα φάση ο 27χρονος μέσος είναι πολύ σημαντική μονάδα στο πλάνο του προπονητή του Δικεφάλου.

  • Δουλειά στην τακτική αλλά και στο μυαλό των νέων: Εχοντας κατά νου ότι στην προηγούμενη θητεία του στον ΠΑΟΚ, αλλά και στην Αλ Χιλάλ, ο Λουτσέσκου στηρίχθηκε σε λύσεις έτοιμων παικτών για να κάνει πρωταθλητισμό, πολλοί έσπευσαν να του βάλουν την ταμπέλα ότι δεν ΄τους αρέσει να δουλεύει με νέους παίκτες. Θα μπορούσε κανείς ότι στην Ολλανδία ο Ρουμάνος κόουτς έδωσε μία πολύ σοβαρή απόδειξη για το αντίθετο, αφού ασχολήθηκε ιδιαίτερα με όλους τους νεαρούς (μαζί φυσικά και με τους πιο παλιούς) και ειδικά με τους Τζόλη, Μιχαηλίδη και Κούτσια. Για τον πρώτο επιστράτευσε κάθε μέσο… διαπαιδαγώγησης για να τον «αφυπνίσει» και να αποτινάξει από πάνω του την σκέψη της μεταγραφής. Αρχικά του έδειξε ότι έχει βασικό ρόλο στα πλάνα του, στην συνέχεια όταν είδε ότι κινούταν στα ρηχά νερά του στέρησε τον χρόνο συμμετοχής, ενώ παράλληλα, πότε τον… γκάζωνε και πότε του μιλούσε σαν πατέρας προς γιο στην προπόνηση. Κατάφερε, στο φινάλε κόντρα στην Φέγενορντ, να πάρει ένα δείγμα καλού Τζόλη που πιστεύει ότι πλέον θα είναι η μόνιμη εικόνα του. Παράλληλα, δούλεψε μαζί του αρκετά στην τακτική (κυρίως σε ό,τι αφορά στα ανασταλτικά καθήκοντά του) και το ίδιο έκανε και με τον Κούτσια και με τον Μιχαηλίδη, οποίος στην συνέντευξή του στο Metropolis 95,5 και τον Γιώργο Ζαΐρη, ευθέως δήλωσε ότι, όσα έχει μάθει από την αρχή της φετινής προετοιμασίας, δεν τα είχε μάθει σε όλη την καριέρα του. Όσον αφορά τον πιο πιτσιρικά της ομάδας , τον Κούτσια, έκανε πολύ καλή προετοιμασία με τον δείκτη αυτοπεποίθησης και συγκέντρωσης να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Αμεση ένταξη των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων: Ενα από τα μεγάλα θέματα κάθε καλοκαίρι είναι η προσαρμογή των παικτών που αποκτώνται με μεταγραφή. Φέτος στον ΠΑΟΚ δείχνει ότι γίνεται σε πολύ καλούς χρόνους. Η πιο τρανταχτή απόδειξη είναι ο Νέλσον Ολιβέιρα που μοιάζει σαν να παίζει καιρό στον ΠΑΟΚ, αφού δείχνει να έχει κουμπώσει πολύ καλά με τους υπόλοιπους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Λούκας Τέιλορ που είναι, πάντως, ακόμη «αθόρυβος» και αν κρίνουμε από τις κούρσες του στο τελευταίο ματς με την Φέγενορντ, έχει πολλά να δώσει (και) επιθετικά. Ακόμη και ο Γιασμίν Κούρτιτς, στο λίγο που αγωνίστηκε στο Ρότερνταμ, έδειξε ότι χρειάζεται απλά λίγο ακόμη χρόνο για να βρει την φόρμα του και θα αποτελέσει ένα από τα βαριά χαρτιά της ομάδας,.

Κλείνοντας, θα πρέπει να βάλουμε έναν αστερίσκο. Είναι σαφές ότι ο ΠΑΟΚ, στην παρούσα φάση, δεν είναι ακόμη η ομάδα που θα βλέπουμε την νέα σεζόν. Υπάρχουν μεταγραφικές εκκρεμότητες που μπορούν να αλλάξουν άρδην την εικόνα (ο αριστερός μπακ, ίσως μία ακόμη προσθήκη στους εξτρέμ και στους κεντρικούς μέσους αν υπάρξουν αποχωρήσεις και ο Τζοβίνκο που μπορεί να είναι και πλέον επιδραστικός παίκτης στο να βελτιωθεί άρδην η επιθετική εικόνα της ομάδας), Το οριστικό προφίλ θα το γνωρίζουμε πιθανόν στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν μπει οι βάσεις για την ομάδα της δεύτερης θητείας Λουτσέσκου με στόχο να αποδειχθεί άκρως ανταγωνιστική και να επαναφέρει τον ΠΑΟΚ στους τίτλους.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.