ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Η καλύτερη επίθεση, η συμπαγής άμυνα και τα στημένα

Παναγιώτα Χαλκιά21 Μαΐου 2022

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός θα βρεθούν στη σέντρα του Ολυμπιακού Σταδίου διεκδικώντας το τρόπαιο του Κυπέλλου. Αμφότεροι θέλουν την κούπα για τους δικούς τους λόγους και θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να την κατακτήσουν.

Ο Δικέφαλος κοντραρίστηκε με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά και χάρη στο εκτός έδρας γκολ του Αντόνιο Τσόλακ πήρε την πρόκριση ενώ οι «πράσινοι» με δύο νίκες (1-0, 0-2) πέρασαν το εμπόδιο της Λαμίας και τσέκαραν το εισιτήριο για τον τελικό.

ΠΑΟΚ… Ευρώπης

Για έκτη χρονιά ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε ένα τελικό και θα επιδιώξει να πάρει τη νίκη και να φέρει την κούπα στη Θεσσαλονίκη. Η πρόκριση σε αυτόν ήρθε με έναν ιδιαίτερο τρόπο καθώς στο δρόμο του βρήκε άλλους δυο διεκδικητές (ΑΕΚ, Ολυμπιακός) αυτού και κλήθηκε να περάσει δυο δύσκολα εμπόδια.

Η χρονιά δεν ήταν εύκολη. Άρχισε με πολλά σκαμπανεβάσματα και χαμένους βαθμούς που τον απομάκρυναν από την κορυφή του πρωταθλήματος και έδωσαν «αέρα» στον Ολυμπιακό ώστε να χτίσει διαφορά.

Ο Λουτσέσκου σιγά σιγά άρχισε να βλέπει τις σκέψεις του να υλοποιούνται στο χορτάρι και τους «ασπρόμαυρους» να δείχνουν ότι ξέρουν τι ζητούν στο χορτάρι και να παλεύουν μέχρι τέλους για να πετύχουν το στόχο τους.

Η ευρωπαϊκή πορεία εξέπληξε αρκετούς και σκόρπισε τον ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων του Δικεφάλου. Η ομάδα είχε αγωνιστική ταυτότητα, πλάνο και έφτασε στα προημιτελικά. Εκεί βρήκε μπροστά της τη Μαρσέιγ και τον Παγιέ και το όνειρο έσβησε. Οι προσδοκίες γεννήθηκαν και η επόμενη σεζόν καλείται να είναι πιο δυνατή.

Παναθηναϊκός με… πλάνο

Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που έχει πλάνο, σχέδιο και βγάζει μαχητικότητα και ενέργεια στο χορτάρι. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε πειράματα, δοκίμασε πράγματα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Κάποια του βγήκαν, άλλα πάλι όχι. Δεν κόλλησε, συνέχισε να δουλεύει και, πλέον, φαίνεται πως έχει καταλήξει σε εκείνους που δίνουν σάρκα και οστά στις σκέψεις του.

Οι «πράσινοι» βγάζουν ένα μαχητικό πνεύμα όταν μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο. Έχουν αρχή, μέση και τέλος. Ξέρουν τι ζητούν στο παιχνίδι. Αδίκησαν τον εαυτό τους χάνοντας βαθμούς σε παιχνίδια που θα μπορούσαν να κερδίσουν αλλά στο φινάλε ήρθαν τα αποτελέσματα ως απόρροια της όλης προσπάθειας και η έξοδος στην Ευρώπη έμοιαζε αυτονόητη.

Το «τριφύλλι» μετά από οχτώ χρόνια βρίσκεται και πάλι σε ένα τελικό και θα επιδιώξει να βάλει τέλος στην άγονη αυτή περίοδο πανηγυρίζοντας ένα τρόπαιο που τόσο θέλει ο ίδιος ο σύλλογος όσο και ο κόσμος του.

Καλύτερη επίθεση ο ΠΑΟΚ

Τη δεύτερη καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος έχει ο ΠΑΟΚ τη φετινή χρονιά. Ο Δικέφαλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα συνολικά 58 φορές, τέσσερις λιγότερες από τον Ολυμπιακό. Στα πλέι οφ σκόραρε οχτώ φορές σε 10 παιχνίδια. Φτάνει εύκολα στο γκολ καθώς χρειάζεται μόλις 5.9 τελικές προσπάθειες για να παραβιάσει την αντίπαλη εστία.

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν πάρει γκολ από όλες τις γραμμές. Ο Γιασμίν Κούρτιτς είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας καθώς έχει σημειώσει 15 τέρματα. Ακολουθεί ο Άκπομ με έξ γκολ, οι Αουγκούστο, Σβαμπ και Μουργκ με τρία ενώ από δύο έχουν Ίνγκασον, Ζαμπά, Ζίβκοβιτς, Σάστρε και Μιχαηλίδης. Από ένα τέρμα έχουν σημειώσει οι Κρέσπο, Σίντκλεϊ, Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ, Μιτρίτσα και Λύρατζης.

Τέσσερα γκολ λιγότερα μετρά ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» έχουν σκοράρει 52 γκολ συνολικά τη φετινή περίοδο, τα εννέα εξ αυτών στη διαδικασία των πλέι οφ.

Στην κορυφή της λίστας των σκόρερ βρίσκεται ο Σεμπαστιάν Παλάσιος με 10 τέρματα. Ακολουθεί με εννέα ο Καρλίτος ενώ από τέσσερα έχουν οι Ιωαννίδης, Αϊτόρ, Μαουρίσιο. Τρία γκολ έχει σημειώσει ο Μακέντα ενώ μια φορά έχουν στείλει την μπάλα στα δίχτυα οι Αλεξανδρόπουλος, Χατζηγιοβάννης, Σάντσες, Λούντγκβιστ κι Βιτάλ.

Πιο συμπαγής αμυντικά ο Παναθηναϊκός

Την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος έχει ο Παναθηναϊκός μαζί με τον Ολυμπιακό. Αμφότεροι έχουν δει την εστία τους να παραβιάζεται 26 φορές. Το τριφύλλι στην κανονική διάρκεια είδε την μπάλα να καταλήγει στην εστία του 21 φορές ενώ στη διαδικασία των πλέι οφ μόλις πέντε (!). Δείγμα της εικόνας που παρουσίασε η ομάδα στους έξτρα αγώνες και τη βοήθησε να εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο αντίπαλος στην κανονική διάρκεια χρειαζόταν 11 τελικές για να σκοράρει ενώ στα πλέι οφ δυσκολευόταν περισσότερο καθώς σε 105 τελικές δέχθηκε μόλις πέντε τέρματα.

33 γκολ έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ στο φετινό πρωτάθλημα, τα εννέα εξ αυτών στα πλέι οφ. Ο Δικέφαλος δίνει τη δυνατότητα στον αντίπαλο του να πατήσει περιοχή και να τον απειλήσει. Σημαντικό είναι ότι στην κανονική διάρκεια, οι αντίπαλοι χρειαζόταν 12 τελικές για να πανηγυρίσουν κάποιο γκολ ενώ στα πλέι οφ αυτές μειώθηκαν στις 10.

Τα στημένα θα παίξουν ρόλο

Οι στημένες φάσεις ανέκαθεν έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα. Ένα φάουλ σε καλό σημείο, ένα κόρνερ είναι πάντα απειλή για την αντίπαλη άμυνα. Γιατί μπορεί η μπάλα να σταματά και να έχεις τη δυνατότητα να οργανωθείς αλλά υπάρχουν στιγμές που ο αντίπαλος παίκτης βρίσκει το χώρο και το χρόνο να τρυπώσει και να σου κάνει τη ζημιά.

Και οι δυο ομάδες διαθέτουν παίκτες που μπορούν να απειλήσουν απευθείας ή να κάνουν αυτή τη γλυκιά σέντρα που θα βοηθήσει τον αποδέκτη της να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Εξάλλου, στις φετινές τους συναντήσεις από τα 11 τέρματα που σημειώθηκαν, τα πέντε εξ αυτών προήλθαν από κάποιο κόρνερ ή από εκτέλεση φάουλ.

Η πρώτη τους συνάντηση στη Λεωφόρο ολοκληρώθηκε με τον ΠΑΟΚ να φεύγει νικητής με 3-1. Το γκολ που σφράγισε τη νίκη του Δικεφάλου το σημείωσε ο Κούρτιτς με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Η αναμέτρηση της Τούμπας για την κανονική διάρκεια βρήκε και πάλι νικητή τον ΠΑΟΚ με 2-1. Οι «πράσινοι» είχαν ανοίξει το σκορ με τον Παλάσιος μετά από φάση που προήλθε από εκτέλεση φάουλ ενώ από κόρνερ ήρθε η ισοφάριση από τον Ίνγκανσον.

Στα πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός κέρδισε στη Λεωφόρο και το δεύτερο τέρμα που σημείωσε προήλθε μετά από εκτέλεση κόρνερ και τον Χουανκάρ να πιάνει το σουτ στην κίνηση. Στην πιο πρόσφατη συνάντηση τους στην Τούμπα για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ο Σβαμπ άνοιξε το σκορ μετά από εκτέλεση φάουλ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.