ΠΑΟΚ όπως... Λειψία: Το πρότζεκτ που ξετρελαίνει τον Σαββίδη

Γιώργος Καστάνης06 Ιουνίου 2021

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προχωρά σήμερα η Metrosport αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια της ιδιοκτησίας και το πλάνο που θέλει να καταστρώσει, προκειμένου, ο ΠΑΟΚ να έχει μόνιμα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη και παράλληλα να εξασφαλίσει, σε οικονομικό επίπεδο την αυτάρκεια που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει με επιτυχία ο σύλλογος τα επόμενα χρόνια.

Στην πρόσφατη γραπτή του δήλωση, ο Ιβάν Σαββίδης, όταν είχε αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους επέλεξε τον Ραζβάν Λουτσέσκου στην τεχνική ηγεσία της ομάδας για την επόμενη τριετία, είχε τονίσει την λέξη αυτάρκεια, την οποία έχει αναφέρει πολλές φορές στους στενούς του συνεργάτες, κατά την διάρκεια των τηλεδιασκέψεων και των επαφών που πραγματοποιούν. Ο Σαββίδης κάλλιστα μπορεί να διαθέτει ένα σεβαστό ποσό, κάθε χρόνο για τις ανάγκες του συλλόγου, άλλωστε το έχει αποδείξει με την ενεργή συμμετοχή του, στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Θυμίζουμε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ έως και σήμερα, έχει διαθέσει ένα ποσό που αγγίζει τα 160 εκατομμύρια ευρώ στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Ένα ποσό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Σήμερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Metrosport αποκαλύπτουμε πως ο πρόεδρος και ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ είναι ξετρελαμένος με το πρότζεκτ της Λειψίας. Της γερμανικής ομάδας που ιδρύθηκε το 2009, τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην Μπουντεσλίγκα, διεκδικεί τίτλους και το εξίσου σημαντικό, πως εισπράττει πολλά έσοδα από την υπεραξία ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στο ρόστερ της. Αποκτά δηλαδή παίκτες ποιοτικούς σε μικρές ηλικίες και στη συνέχεια, τους πουλάει σε μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού, εισπράττοντας μεγάλα ποσά. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μία ανάλυση του Γιώργου Μάντζιου, όπου μπορείτε να διαπιστώσετε την πρόοδο που έχει κάνει η Λειψία, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια ζωής. Τους παίκτες που απέκτησε, τους ανέδειξε, έκανε (και πραγματοποιεί) μία πορεία πρωταθλητισμού και παράλληλα τις πωλήσεις που φέρνουν «τρελά» έσοδα στα ταμεία της. Παρότι τον έλεγχο της Λειψίας έχει ένας ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος (αυτός που έχει την πλειοψηφια των μετοχών στη Αυστριακή Σάλτσμπουργκ), το μοντέλο στη Γερμανία, αποδίδει και με το παραπάνω. Τα μεγέθη του Ελληνικού και του γερμανικού πρωταθλήματος δεν είναι συγκρίσιμα. Όμως, εκεί, εφαρμόζεται ένα ποδοσφαιρικό πρότζεκτ, που αποδίδει καρπούς και η επένδυση που είχε γίνει, κάλλιστα δίνει αυτάρκεια στη γερμανική ομάδα. Ανάλογο πρότζεκτ, για να αποκτήσει και ο ΠΑΟΚ στο μέλλον την δική του αυτάρκεια (και όποτε χρειαστεί να συμβάλει και ο μεγαλομέτοχος) θέλει να εφαρμόσει ο Σαββίδης και στον Δικέφαλο. Είπαμε, δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, όμως όταν ένα πρότζεκτ αποδίδει εκεί, κάλλιστα μπορεί να εφαρμοστεί και να αποδώσει και στην Ελλάδα.

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητή η επιτυχία του πρότζεκτ της Λειψίας, που θέλει να εφαρμόσει ο Σαββίδης και στον ΠΑΟΚ, αξίζει να δούμε ποσα χρήματα εισέπραξε η γερμανική ομάδα τα τελευταία χρόνια, από πωλήσεις παικτών που ανέδειξε ή απέκτησε σε μικρή ηλικία και επένδυσε σε αυτούς.

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Κορυφαίες πωλήσεις:

2017

Σέλκε σε Χέρτα: 9 εκατομμύρια

Μπούρκε σε Γουέστ Μπρομ: 17 εκατομμύρια

2018

Μπερνάρντο σε Μπράιτον: 10 εκατομμύρια

Κεϊτά σε Λίβερπουλ: 60 εκατομμύρια

2019

Μπρούμα σε Αϊντχόφεν: 15 εκατομμύρια

2020

Ντέμε σε Νάπολι: 12 εκατομμύρια

Κούνια σε Χέρτα: 15 εκατομμύρια

Βέρνερ σε Τσέλσι: 55 εκατομμύρια.

Από την στιγμή που το έβαλε στο μυαλό του και το συζήτησε με τους συνεργάτες του, είναι βέβαιο πως θα προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις που θα επιτρέψουν στον ΠΑΟΚ στο μέλλον, να αποκτήσει την αυτάρκεια που είναι απαραίτητη, ενώ παράλληλα ο στόχος είναι να διεκδικεί Πρωταθλήματα, Κύπελλα και φυσικά να εισέλθει στην ευρωπαϊκή ελίτ. Για να φθάσει όμως σε αυτό το σημείο, να τα πετύχει όλα, χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και επιμονή από όλους.

Λειψία: Από τα...αλώνια στα σαλόνια

Γράφει ο Γιώργος Μάντζιος

Η Λειψία είναι μια ομάδα που μετρά μόλις 12 χρόνια ζωής κι όμως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να πετύχει σπουδαία πράγματα.

Ξεκίνησε από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες και αφού έπαιξε για 3 χρόνια εκεί, την σεζόν 2012-2013 πέτυχε την άνοδο για την 3η κατηγορία της Γερμανίας. Την αμέσως επόμενη σεζόν ανέβηκε απευθείας στην 2η κατηγορία και αφού αγωνίστηκε για 2 χρόνια σε αυτήν, ήρθε η άνοδος στην Bundesliga. Από την σεζόν 2016-17 μέχρι σήμερα όχι μόνο αγωνίζεται στην μεγάλη κατηγορία της Γερμανίας, αλλά πρωταγωνιστεί κιόλας. Εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο από την πρώτη σεζόν στα... σαλόνια της Γερμανίας, ενώ την επόμενη (2017-18) έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Τα 3 τελευταία χρόνια τερματίζει στην 3η, στην 3η και στην 2η θέση αντίστοιχα, ενώ έχει αγωνιστεί και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν ο όμιλος της Red Bull που την χρηματοδοτεί δεν έβαζε τις σωστές ποδοσφαιρικές βάσεις στην ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει αναδείξει παίκτες όπως ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπάγερν, Τζόσουα Κίμιχ, ο οποίος αγωνίστηκε με τη Λειψία στην 3η κατηγορία! Επίσης αγωνιζόμενη στην 2η κατηγορία, έφερε στην ομάδα παίκτες όπως οι διεθνείς Φόρσμπεργκ (Σουηδία), Σάμπιτζερ (Αυστρία) και Κλόστερμαν (Γερμανία). Ανέδειξε επίσης το ταλέντο του Τίμο Βέρνερ, νυν πρωταθλητή Ευρώπης με την Τσέλσι, όταν τον απέκτησε σε ηλικία 20 ετών από τη Στουτγάρδη και τον έφερε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Από την 3η κατηγορία αγωνίζεται επίσης στην ομάδα ο διεθνής Δανός φορ Πόουλσεν, ενώ τα 2 τελευταία χρόνια εκτόξευσε και τις μετοχές του ταλαντούχου τεχνικού Νάγκελσμαν, που πήρε μεταγραφή για την Μπάγερν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

    Προτείνουμε
    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.