ΠΑΟΚ: Μια σεζόν γεμάτη... ρεκόρ

Metrosport Team25 Απριλίου 2022

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (14/4) η ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ και πλέον ο Δικέφαλος ρίχνει το βάρος στις εγχώριες διοργανώσεις και πιο συγκεκριμένα σε κύπελλο και πρωτάθλημα.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Μια σεζόν, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα ως «ρόλερ κόστερ» συναισθημάτων, καθώς ο ΠΑΟΚ πέρασε από αρκετές φάσεις και διακυμάνσεις ώσπου να καταφέρει να μπει στο σωστό δρόμο και να κάνει νίκες οι οποίες του έδωσαν την ευκαιρία να παραμείνει ζωντανός στους στόχους του.

Βέβαια, η σεζόν ακόμη μπορεί να μην ολοκληρώθηκε, ωστόσο ήδη μετράει αρκετά ρεκόρ τόσο σε ομαδικό, όσο και σε προσωπικό για τους παίκτες επίπεδο.

Τα... ευρωπαϊκά ρεκόρ

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το ευρωπαϊκό του ταξίδι φέτος στις 3 Αυγούστου από το Αβίβα Στάντιουμ, με ήττα 2-1 από την Μποΐμιαν. Στον επαναληπτικό της Τούμπας η κατάσταση ανατράπηκε και με «καθαρή» νίκη (2-0) ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση για τα Play Off του Conference, εκεί όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Ριέκα. Σαφέστατα δυσκολότερος αντίπαλος, αλλά όχι απροσπέλαστος. 1-1 και 0-2 ήταν τα σκορ των δύο αγώνων, με τον ΠΑΟΚ να προκρίνεται στους ομίλους της νεοσύστατης διοργάνωσης.

Εκεί, βρήκε απέναντί του τις Κοπεγχάγη, Σλόβαν Μπρατισλάβα και Λίνκολν, περνώντας με δυσκολία στη φάση των Play Off, όπου και συνάντησε την Μίντιλαντ. Οι Δανοί τον ζόρισαν (1-0 ο πρώτος αγώνας εκτός έδρας), αλλά Ζίβκοβιτς και Βιεϊρίνια στον επαναληπτικό έστειλαν το ματς στην παράταση, με την πρόκριση να έρχεται μέσω των πέναλτι. Στους "16" ο ΠΑΟΚ προσπέρασε τη Γάνδη με δύο νίκες (1-0, 1-2) και στα προημιτελικά αποκλείστηκε από την σαφώς ποιοτικότερη ατομικά, Μαρσέιγ.

Μέσα σε αυτή την ξέφρενη πορεία, ο Δικέφαλος κατάφερε να πιάσει κάποιες ιστορικές επιδόσεις. Για αρχή, έφτασε στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ισοφαρίζοντας δηλαδή την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του συλλόγου. Η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φτάσει ως τους "8" στην Ευρώπη, ήταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων την σεζόν 1973/74, με την «χρυσή ομάδα» της δεκαετίας του '70.

Επιπλέον, για πρώτη φορά οι ασπρόμαυροι κατάφεραν να κερδίσουν 3 σερί εκτός έδρας παιχνίδια στην Ευρώπη, καθώς είχαν νικήσει με 0-2 τη Ρίεκα, στη συνέχεια επιβλήθηκαν με 0-2 και στο Γιβραλτάρ επί της Λίνκολν, ενώ επικράτησε και με 1-2 στην Κοπεγχάγη. Το σερί αυτό τερματίστηκε στο ματς με την Σλόβαν στη Μπρατισλάβα, καθώς η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε έρθει ισόπαλη δίχως τέρματα.

Δεν τα πήγε άσχημα και εντός συνόρων

Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε φέτος 1 ρεκόρ και έσπασε άλλα 2 όλα κόντρα στην ΑΕΚ, πράγμα διόλου αφύσικο, καθώς φέτος οι ασπρόμαυροι μετρούν 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και... 0 ήττες, με αντίπαλο την Ένωση.

Για αρχή λοιπόν, μετά το 2-0 της Τούμπας για το πρωτάθλημα, ο Δικέφαλος ισοφάρισε το ρεκόρ των 5 σερί νικών ενάντια στην ΑΕΚ (σε όλες τις διοργανώσεις) που κρατούσε από το διάστημα Μάιος 2011 - Μάιος 2012.

Στο 0-0 του Κυπέλλου, και πάλι στην Τούμπα, οι ασπρόμαυροι έμειναν αήττητοι για 9 σερί παιχνίδια κόντρα στον εν λόγω αντίπαλο (σε όλες τις διοργανώσεις), σπάζοντας το ρεκόρ των 8 σερί αήττητων αγώνων που είχε κάνει πριν από σχεδόν 40 χρόνια,από το 1981 ως το 1983.

Τέλος, μετά το 0-1 στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα, η ομάδα του Λουτσέσκου έμεινε αήττητη για 7ο σερί ματς στο πρωτάθλημα κόντρα στους κιτρινόμαυρους, σπάζοντας το ρεκόρ των 6 σερί αήττητων αγώνων, το οποίο το είχε χτίσει απ' το 1972 ως το 1975, ενώ στο ματς των Play Off (0-1) ο ΠΑΟΚ διεύρυνε το ρεκόρ αυτό, καθώς έμεινε για 8η φορά σερί αήττητος.

Επιπροσθέτως, στο ματς της Λεωφόρου για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (1-3), οι ασπρόμαυροι ισοφάρισαν το ρεκόρ τους στο πρωτάθλημα με 4 νίκες στα πρώτα 5 παιχνίδια του, έχοντας χάσει μονάχα από τον Ολυμπιακό με 2-1 στο Φάληρο.

Ξεχώρισαν Κούρτιτς και Βιεϊρίνια

Καλά τα ομαδικά, αλλά φέτος ο Δικέφαλος διαθέτει για ακόμη μια φορά και εξαιρετικές μονάδες. Μια από αυτές, είναι ο Γιάσμιν Κούρτιτς ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι με διετή δανεισμό από την Πάρμα, προκειμένου να προσθέσει ποιότητα και εμπειρία στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Πέραν αυτών των στοιχείων όμως, ο Σλοβέρνος προσέθεσε και κάτι ακόμη. Γκολ. Πολλά γκολ. Ως τώρα, μετράει 18 (!) γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, σπάζοντας και ένα στοιχειωμένο ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, ο έμπειρος χαφ είχε σκοράρει στο ματς του ΠΑΟΚ με τον ΝΠΣ Βόλου (0-4) και ισοφάρισε ένα ρεκόρ από το 1973, που διατηρούσε ο θρυλικός, Σταύρος Σαράφης. Ο «Καίσαρας» του Δικεφάλου, την σεζόν 1972/73 είχε σκοράρει 6 σερί γκολ στο πρωτάθλημα, δημιουργώντας τότε το σχετικό ρεκόρ, το οποίο κρατάει μέχρι και φέτος.

Αυτή την ιστορική επίδοση κατάφερε ο Γιάσμιν Κούρτιτς να την ισοφαρίσει στο παιχνίδι με την ομάδα της Μαγνησίας, σκοράροντας για 6 διαδοχικά παιχνίδια πρωταθλήματος και πιο συγκεκριμένα στα εξής:

12/12/2021: ΠΑΟΚ – Λαμία 2-1 (1 γκολ)

15/12/2021: ΠΑΣ – ΠΑΟΚ 0-4 (2 γκολ)

19/12/2021: ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 3-2 (2 γκολ)

12/01/2022: ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 2-0 (1 γκολ)

15/01/2022: ΠΑΟΚ – ΟΦΗ 3-0 (1 γκολ)

23/1/2022: ΝΠΣ Βόλος – ΠΑΟΚ 0-4 (1 γκολ)

Ο Βιεϊρίνια από την πλευρά του, υπάρχει στην ομάδα από το 2017, όταν και επέστρεψε από την Βόλφσμπουργκ, κατακτώντας από τότε 3 κύπελλα και ένα πρωτάθλημα.

 

Φέτος, ο Πορτογάλος κάπτεν του ΠΑΟΚ έπιασε μια ιστορική επίδοση, ενώ εάν όλα πάνε καλά και του χρόνου παραμείνει στην ομάδα, θα γίνει ο πρώτος της σχετικής λίστας. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η λίστα με τους ξένους παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία του κλαμπ.

Φέτος ο έμπειρος Πορτογάλος έχει αγωνιστεί σε 36 ματς συνολικά, αριθμός που προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες συμμετοχές του και πλέον μετράει 279 με τα ασπρόμαυρα. Έτσι λοιπόν, ο Βιεϊρίνια «προσπέρασε» τον Φόρτουλα στη σχετική λίστα ο οποίος είχε καταγράψει 277 συμμετοχές και πλέον «κυνηγάει» τον Νέτο Γκουερίνο, πρώτο σε συμμετοχές ξένο στην ιστορία του ΠΑΟΚ, με 287 αγώνες στο ενεργητικό του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.