Σαν σήμερα 20 χρόνια πριν: Η τεσσάρα στον Ολυμπιακό, το Στάδιο του Μονάχου και ο Κόβιτς

Χρύσανθος Δοβλέτογλου12 Μαΐου 2021

Σαν σήμερα (12/5) πριν από 20 χρόνια ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς νικούσε 4-2 τον Ολυμπιακό και κατακτούσε το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας του. Ο Δικέφαλος είχε να γευτεί την χαρά της κατάκτησης ενός τίτλου από το 1985, όταν και στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Το πλήρωμα του χρόνου, τελικά, ήρθε στις 12 Μαϊου 2001, όπου οι «ασπρόμαυροι» του Ντούσαν Μπάγεβιτς κέρδιζαν τον τέσσερις σερί φορές πρωταθλητή, Ολυμπιακό, με 4-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατακτούσαν το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας τους.

Κύπελλο στο «Νίκος Γκούμας» μετά από 27 χρόνια

Η Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν... άγνωστη έδρα για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος, άλλωστε, είχε σηκώσει εκεί τον Ιούνιο του '74 και το δεύτερο Κύπελλο του, σε τελικό με τον Ολυμπιακό τον οποίο είχε κερδίσει με 4-3 στα πέναλτι. Μετά από 27 χρόνια, λοιπόν, είχε έρθει η στιγμή η ιστορία να επαναληφθεί και ο ΠΑΟΚ να προσθέσει πιο εύκολα, βέβαια, αυτή τη φορά, στο παλμαρέ του το τρίτο Κύπελλο και πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, και πάλι κόντρα στους «ερυθρόλευκους»!

Ήταν φυσιολογικό, έτσι, και λόγω του αντιπάλου, αλλά και λόγω του ότι η κατάκτηση ήρθε μέσα στην πρωτεύουσα, κυρίως, η νεότερη γενιά φιλάθλων του Δικεφάλου, που δεν είχε ζήσει ξανά ανάλογου βεληνεκούς επιτυχία, εκείνη την ημέρα να πανηγυρίσει έξαλλα, φουσκώνοντας από υπερηφάνεια.

Μόλις μία ήττα μέχρι τον τελικό

Τότε το Κύπελλο ξεκινούσε με αγώνες σε ομίλους. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπος με την Παναχαϊκή, την Καβάλα, τον Ατρόμητο, τον Ναυπακτιακό και τους Αμπελόκηπους, σε διπλούς αγώνες, και ολοκλήρωσε την... αγγαρεία του με εννιά νίκες και μία ισοπαλία, περνώντας πανηγυρικά στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 4ου ΟΜΙΛΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΤΕΡΜ. ΒΑΘΜΟΙ

ΠΑΟΚ 28

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 17

ΚΑΒΑΛΑ 14

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. 11

ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΣ 10

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 4

Από εκεί και πέρα, ο «Δικέφαλος» απέκλεισε κατά σειρά με μία ισοπαλία (1-1) και μία νίκη (2-0) τον Αρη, με δύο νίκες (2-0 και 1-2) την Ξάνθη και με μία νίκη (5-2) και την μοναδική του ήττα (1-0) σε εκείνη την διοργάνωση, τον Απόλλωνα Αθηνών, πριν φτάσει στον μεγάλο τελικό.

«Τελείωσε» από το ημίχρονο

Ο ΠΑΟΚ δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ολυμπιακό, στέλνοντας από πολύ νωρίς στον τελικό το «μήνυμά» του. Μόλις στο 4' ο Εγκωμίτης έβαλε με δυνατό σουτ τον Δικέφαλο μπροστά στο σκορ και στο 31' ο Μπορμπόκης με κοντινό πλασέ διπλασίασε τα τέρματα των «ασπρόμαυρων».

Πριν καλά καλά ξεκινήσει το δεύτερη ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 46', μετά από υποδειγματική αντεπίθεση του ΠΑΟΚ ο Γιώργος Γεωργιάδης βρέθηκε σε θέση βολής και έγραψε το 3-0, βάζοντας «φωτιά» στην κερκίδα που φιλοξενούνταν οι φίλοι του ΠΑΟΚ. 

Ο Τζόρτζεβιτς στο 77' μείωσε με πέναλτι σε 1-3, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει και στο 85' ο Ναλιτζής πέτυχε το 1-4 πριν ο Χούτος στο 89' σημειώσει το τελικό 2-4.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Σάββατο 12 Μαϊου 2001

Στάδιο «Νίκος Γκούμας» 

Ν. Φιλαδέλφεια-Αθήνα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ 2-4

59ος Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46’ Πατσατζόγλου), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος (67’ Λουτσιάνο), Ζε Ιλίας, Γιανακόπουλος, Νινιάδης (46’ Χούτος Λ.), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Κωνσταντινίδης, Αμπονσά (46’ Κουλακιώτης Γ.), Γεωργιάδης (77’ Ναλιτζής), Οκκάς (86’ Σπάσιτς), Ουντέζε, Καφές, Εγκωμίτης.

Διαιτητής: Κασναφέρης (Αθηνών), Ζήσης (Κορίνθου), Κουρκούνας (Χανίων)

Σκόρερς: Εγκωμίτης, Μπορμπόκης, Γεωργιάδης, Ναλιτζής, Τζόρτζεβιτς, Χούτος

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου!

Ένα στοιχείο που έμεινε στην ιστορία έρχεται από τις συσκέψεις για τα μέτρα τάξης που έγιναν τις προηγούμενες μέρες του τελικού. Τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε καταθέσει την άποψη ότι θα είναι καλύτερα ο αγώνας να διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ και οχι στη Νέα Φιλαδέλφεια για να απαντήσει ο τότε γενικός διευθυντής της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, Σίμος Λάζαρης: «Συμφωνούμε, μόνο αν γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου», απορρίπτοντας, επί της ουσίας, την πρόταση.

Κόβιτς, ο εκλεκτός

Το μεγάλο αγωνιστικό θέμα για τον ΠΑΟΚ πριν τον τελικό ήταν ποιος θα παίξει τερματοφύλακας. Τελικα, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, μετά από παρότρυνση και του γυμναστή του, Δημήτρη Μπουρουτζίκα, επέλεξε τον Αντε Κόβιτς, αντί του πιο έμπειρου, Κυριάκου Τοχούρογλου, κυρίως, λόγω χαρακτηριστικών και τελικά δικαιώθηκε, αφού ο 26χρονος τότε πορτιέρο ήταν από τις αποκαλύψεις του τελικού.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.