ΠΑΟΚ: Έτσι θα βρεθεί στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League

Γιώργος Μάντζιος25 Μαΐου 2020

Εν αναμονή της έναρξης των πλέι οφ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο ΠΑΟΚ οφείλει να… προστατέψει ως κόρη οφθαλμού την 2η θέση που του δίνει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο στόχος της πρωτιάς παραμένει δύσκολη υπόθεση αφού αρχικά θα πρέπει να δικαιωθεί στο CAS και να πάρει πίσω τους 7 βαθμούς που του έχουν επιβληθεί ως ποινή και κατά δεύτερο θα πρέπει να καλύψει διαφορά άλλων 7 βαθμών που τον χωρίζει από τον Ολυμπιακό. Με τα παραπάνω δεδομένα και με την ΑΕΚ αυτή τη στιγμή να βρίσκεται μόλις 1 βαθμό πίσω, η 2η θέση αποτελεί τον ρεαλιστικό στόχο για τον Δικέφαλο, μια θέση που μπορεί να του προσφέρει πολλά οικονομικά οφέλη και όχι μόνο την επόμενη σεζόν.

Τα οικονομικά κίνητρα

Καταρχήν με δεδομένη την κρίση που έχει χτυπήσει το ποδόσφαιρο λόγω του κορωνοϊού, τα έσοδα πολλών ομάδων και την επόμενη σεζόν θα είναι μειωμένα. Παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξουν θεατές στα γήπεδα, κάτι που σημαίνει απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια, είτε αυτά αφορούν διαρκείας, είτε μεμονωμένα στους αγώνες. Κάτι που σημαίνει πως τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία της ΠΑΕ από την Ευρώπη είναι ίσως φέτος ακόμη πιο σημαντικά. Θα βοηθήσουν και στον εξορθολογισμό του μπάτζετ και στο να μην υπάρχει πρόβλημα με το ffp (financial fair play), παρά τις πληροφορίες για χαλάρωση του τελευταίου, από πηγές της UEFA. Σε τι χρήματα λοιπόν μπορεί να προβλέπει ο ΠΑΟΚ από την συμμετοχή του στην Ευρώπη και το Τσάμπιονς Λιγκ. Με βάση τα περσινά δεδομένα η συμμετοχή στον 2ο προκριματικό γύρο δίνει στην ομάδα 400.000 ευρώ, ενώ αν περάσει στον 3ο προκριματικό γύρο, εισπράττει άλλα 500.000 ευρώ. Ωστόσο κομβικό είναι να μπορέσει να φτάσει μίνιμουμ μέχρι τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, διότι οι ομάδες που θα βρεθούν εκεί θα εισπράξουν 5.000.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το όνειρο συμμετοχής σε όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης προσφέρει στην ομάδα με το… καλημέρα πάνω από 15.000.000 ευρώ + πιθανά μπόνους από το market pool της χώρας (εξαρτάται τι θα κάνει και ο Ολυμπιακός) + 900.000 ευρώ για κάθε βαθμό από τον όμιλο.

Η… δεύτερη ευκαιρία στο Γιουρόπα Λιγκ

Ακόμη ωστόσο και στο απευκταίο σενάριο, αποκλεισμού σε κάποιον από τους προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ, υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία να συνεχίσει στην Ευρώπη και στο Γιουρόπα Λιγκ. Μπορεί βέβαια τα έσοδα εκεί να είναι λιγότερα, ωστόσο η είσοδος ακόμη και σε όμιλο της δεύτερης τη τάξη διασυλλογικής διοργάνωσης μπορεί να φέρει έως και 5.000.000 ευρώ στα ταμεία της ομάδας. Με νωπές τις μνήμες αποκλεισμού από την Σλόβαν Μπρατισλάβας πέρυσι, το...πάθημα οφείλει να γίνει μάθημα για να μπορέσει η ομάδα να βελτιώσει το ευρωπαϊκό της προφίλ και φυσικά να καρπωθεί κι ένα σημαντικό μέρος εσόδων. Πρακτικά, αν ο ΠΑΟΚ αποκλειστεί από τον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, θα συνεχίσει στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και θα χρειαστεί να δώσει 2 αγώνες για να μπει σε όμιλο Γιουρόπα Λιγκ. Αν πάλι αποκλειστεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ ή στα πλέι οφ της διοργάνωσης, τότε θα συμμετάσχει αμέσως στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο ευρωπαϊκός χάρτης σήμερα…

Μόλις 2 ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA (μεθαύριο Τετάρτη στις 27 του μήνα) στην οποία αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις τόσο για τις φετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όσο και για αυτές της επόμενη σεζόν, η «Μ» επιχειρεί να ρίξει μια πρώτη ματιά στον ευρωπαϊκό χάρτη των προκριματικών για τον ΠΑΟΚ (πάντα έχοντας στο προσκήνιο ότι θα τερματίσει στην 2η θέση με την ολοκλήρωση των πλέι οφ). Ο Δικέφαλος θα βρεθεί στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και θα αντιμετωπίσει μία ομάδα από την Τουρκία, την Κροατία, την Ολλανδία, την Αυστρία ή την Τσεχία. Πιο αναλυτικά:

- Στην Ολλανδία το πρωτάθλημα διεκόπη οριστικά και 2η τερμάτισε η Άλκμααρ.

- Στην Τουρκία το πρωτάθλημα αναμένεται να συνεχιστεί στα μέσα του Ιουνίου με τις Τραμπζονσπόρ, Μπασακσεχίρ (στη δεύτερη θέση αυτή τη στιγμή), Γαλατάσαραϊ και Σίβασπορ να διεκδικούν 1η και 2η θέση.

- Στην Κροατία έχουμε επανέναρξη στις 6 Ιουνίου και την 2η θέση διεκδικούν οι Ριέκα, Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ και Χάιντουκ Σπλιτ (υπό προϋποθέσεις και η Όσιγιεκ που είναι λίγο πιο πίσω).

- Στην Αυστρία έχουμε επίσης επανέναρξη σε λίγες ημέρες με μάχη ανάμεσα σε Σάλτσμπουργκ και Λίντσερ (δύσκολα θα μπορέσουν να απειληθούν από κάποια άλλη ομάδα).

- Στην Τσεχία επίσης έχουμε επανέναρξη αυτή την εβδομάδα, με την Βικτόρια Πλζεν να είναι το φαβορί για την 2η θέση (στο -8 από την κορυφή και στο +10 από την 3η θέση).

Έτσι, με μια πρώτη ματιά, πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ σήμερα στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, αν τα πράγματα ολοκληρωθούν ως έχουν είναι οι: Άλκμααρ, Μπασακσεχίρ, Ριέκα, Σάλτσμπουργκ και Βικτόρια Πλζεν.

Η πρόκληση του 3ου προκριματικού γύρου

Αν ο ΠΑΟΚ περάσει, θα προκριθεί στον επόμενο προκριματικό γύρο, τον 3ο, μαζί με άλλες 2 ομάδες που θα προκύψουν από τα 3 συνολικά ζευγάρια του 2ου προκριματικού. Εκεί θα τον περιμένουν επίσης ομάδες από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Πιο αναλυτικά:

- Στη Γαλλία έχουμε οριστική διακοπή και η ομάδα που συμμετέχει σε αυτόν τον γύρο είναι η Ρεν.

- Στην Ρωσία έχουμε επανέναρξη στις 20 Ιουνίου και την 2η θέση διεκδικούν Λοκομοτίβ Μόσχας και Κράσνονταρ (στο κόλπο μπορούν να μπουν Ροστόφ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

- Στην Ουκρανία δεν έχει αποφασιστεί επίσημα ακόμη επανέναρξη και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μεγάλο φαβορί για την 2η θέση είναι η Ντιναμό Κιέβου.

- Στην Πορτογαλία ξεκινά και πάλι το πρωτάθλημα σε λίγες ημέρες με μεγάλη μάχη για 1η και 2η θέση, ανάμεσα σε Πόρτο και Μπενφίκα.

- Στο Βέλγιο έχουμε οριστική διακοπή και η ομάδα που συμμετέχει σε αυτόν τον γύρο είναι η Γάνδη.

Έτσι, με μια πρώτη ματιά, πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ σήμερα στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, αν τα πράγματα ολοκληρωθούν ως έχουν είναι οι: Ρεν, Λοκομοτίβ Μόσχας, Ντιναμό Κιέβου, Μπενφίκα και Γάνδη.

Το τελευταίο εμπόδιο

Στην επόμενη φάση, σε αυτή των πλέι οφ, θα βρεθούν οι 4 νικήτριες που θα προκύψουν από τον 3ο προκριματικό γύρο και θα παλέψουν για τα 2 χρυσά εισιτήρια των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι ημερομηνίες και τα… μονά παιχνίδια

Στο μεταξύ, κι ενώ εκκρεμούν ακόμη σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της φετινής διοργάνωσης στο Τσάμπιονς Λιγκ, μεθαύριο Τετάρτη ίσως βγει… λευκός καπνός για την επόμενη σεζόν, όταν και συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή της UEFA. Από αυτά που έχουν διαρρεύσει είτε ως πληροφορίες, είτε ως φήμες, φαίνεται πως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προσανατολίζεται σε ΜΟΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ για 2ο και 3ο προκριματικό γύρο στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ (διπλοί να είναι μόνο στα πλέι οφ) και η έδρα να βγαίνει είτε μέσα από κλήρωση (το πιο πιθανό), είτε να ορίζεται σε ουδέτερο γήπεδο. Επίσης με βάση το χρονοδιάγραμμα που εξετάζουν οι επιτελείς της ομοσπονδίας και με δεδομένο πως προγραμματίζουν έναρξη των ομίλων στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ είτε στις 13, είτε στις 20 του Οκτώβρη, σημαίνει πως οι προκριματικοί γύροι θα διεξαχθούν σε ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο. Όσο για τις ημερομηνίες των κληρώσεων για τους προκριματικούς γύρους, αυτές θα «κλειδώσουν» στις αρχές του Αυγούστου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.