ΠΑΟΚ: Διπλή... χρυσή ανάμνηση της 16ης Ιουνίου

Γιώργος Ζαΐρης16 Ιουνίου 2021

Για τον ΠΑΟΚη 16η Ιουνίου έχει ξεχωριστή θέση στο ημερολόγιο των τίτλων. Δυο τίτλοι αυτή την μέρα με διαφορά 11 χρόνων έχει πανηγυρίσει η ασπρόμαυρη οικογένεια. Στις 16 Ιουνίου 1985 ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το Πρωτάθλημα ενώ την ίδια μέρα αλλά το 1974, το δεύτερο Κύπελλο στην ιστορία του. Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 47 χρόνια ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του με τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο τελικός είχε διεξαχθεί τρεις ημέρες μετά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που έγινε στα γήπεδα της τότε Δυτικής Γερμανίας. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός είχαν οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι, αφού η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν με το σκορ ισόπαλο 2-2. Ο ΠΑΟΚ τελικά επικράτησε με 4-3 στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Κούλη Αποστολίδη να ευστοχεί στο τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι δίνοντας το τρόπαιο στον Δικέφαλο. Από τον Ολυμπιακό προηγουμένως είχαν αστοχήσει ο Πουπάκης και ο Περσίδης, ενώ από τον ΠΑΟΚ δεν βρήκε δίχτυα ο Γιώργος Κούδας.

Στον ουρανό της Τούμπας

Ημερομηνία ορόσημο και η κατάκτηση του Πρωταθλήματος στις 16 Ιουνίου 1985. Η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό ήταν το τελευταίο τυπικό εμπόδιο χωρίς βαθμολογική σημασία, αφού ο ΠΑΟΚ μαθηματικά εξασφάλισε τον τίτλο μια αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος Ελλάδας της περιόδου 1984-85, μετά την λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και το 2-2 του Παναθηναϊκού με τον Πιερικό στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Την Κυριακή 16 Ιουνίου στις 17:15 ακριβώς, ο υπουργός Εμπορίου και μέλος του ΠΑΟΚ Νίκος Ακριτίδης απένειμε το Κύπελλο του πρωταθλητή στον αρχηγό του Δικεφάλου Κώστα «Σήμερα είναι η καλύτερη μου στιγμή στο ποδόσφαιρο. 

Πρωταθλήματα και κύπελλα σήκωσα σαν παίκτης και προπονητής της Ραπίντ Βιέννης, αλλά ποτέ δεν ένιωσα τη σημερινή χαρά. Τέτοια αποθέωση δεν φανταζόμουν ούτε στο καλύτερο όνειρο μου» δήλωσε ο προπονητής της ομάδας, Βάλτερ Σκότσικ. Ο ΠΑΟΚ πετούσε στους ουρανούς λίγο πριν ολοκληρωθεί η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, αφού στις 4:30 έκανε την εμφάνιση του πάνω από την Τούμπα ένα ελικόπτερο εταιρείας οδικής βοήθειας που ήταν στολισμένο με ασπρόμαυρες σημαίες και πανό. Αρχικά πετούσαν μπαλόνια και μετά το τελευταίο σφύριγμα προσγειώθηκε στον αγωνιστικό χώρο και αποβίβασε δύο όμορφες κοπέλες που φορούσαν εμφανίσεις του ΠΑΟΚ και έδωσαν λουλούδια και στεφάνια νίκης στους ποδοσφαιριστές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.