ΠΑΟΚ 150 εκατομμυρίων και ανοχύρωτος δεν γίνεται

Κώστας Πετρωτός17 Ιουλίου 2020

Το κάζο με τις ληγμένες κάρτες υγείας δεν γίνεται απλά να κρυφτεί κάτω από το όνειρο του Champions League και ο Σαββίδης οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό του και την επένδυσή του στον Δικέφαλο. 

Δεν υπάρχει κανείς οπαδός του ΠΑΟΚ που να νιώθει ανακουφισμένος από την απόφαση του Δημήτρη Μελισσανίδη η ΑΕΚ να μην καταθέσει ένσταση για την εγκυρότητα του προχθεσινού αγώνα που μεταφράζεται σε αγκάλιασμα της δεύτερης θέσης για τον Δικέφαλο. Ο ΠΑΟΚτσής δεν επέλεξε να υποστηρίζει την ομάδα του για τα τρόπαια και τις διακρίσεις χωρίς να νοιάζεται για τον τρόπο που αυτά κατακτώνται. Ναι, αγωνιστικά η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα άξιζε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, ωστόσο το ξενέρωμα που του προσέφερε η ανοργανωσιά, η προχειρότητα και τα ανόητα λάθη της ΠΑΕ δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από χατηράκια ενός αντιπάλου, όποιος κι αν είναι αυτός, στην προκειμένη περίπτωση της ΑΕΚ που δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να κάνει ένα μάθημα... ηθικής. Ας μην μείνουμε σ' αυτό, αφού πριν ο ΠΑΟΚ ασχοληθεί με τις συμπεριφορές αντιπάλων του οφείλει να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.

Χθες, η χοντράδα με τις κάρτες υγείας οδήγησε στις παραιτήσεις του Δημήτρη Σαραϊδάρη και του Μάκη Παπασούλη, αλλά αν υποστηρίζαμε ότι ως διά μαγείας λύθηκε το πρόβλημα, θα ήταν σα να φτύναμε κατάμουτρα τους εαυτούς μας. Το πρόβλημα δεν αφορά σε ένα, δύο πρόσωπα, αλλά έχει να κάνει με το πώς είναι δομημένη η λειτουργία της ΠΑΕ. Αρκεί μόνο να φέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό: Οι τρεις από τους 12 παίκτες με τα ληγμένα δελτία ήταν ο Μαουρίσιο, ο Βιεϊρίνια και ο Μάτος. Πριν από δύο και πλέον εβδομάδες και οι τρεις έκαναν νέα συμβόλαια με τον ΠΑΟΚ ακριβώς για τον λόγο που δημιούργησε και το πρόβλημα με τις κάρτες υγείας: την επέκταση της αγωνιστικής περιόδου. Με τα συμβόλαια ασχολήθηκαν διοικητικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, αρκετός κόσμος μέσα στα γραφεία: Κανείς δεν σκέφτηκε να τσεκάρει και τα υπόλοιπα έγγραφά τους, να δει αν χρειάζονται επικαιροποίηση; Αν λήγουν κάρτες υγείας; Κι αν όντως το σκέφτηκε κάποιος γιατί δεν υλοποιήθηκε;

Είναι προφανές ότι εντός της ΠΑΕ δεν υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι, όπως επίσης και ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφεύγονται τα ανθρώπινα, αλλά μοιραία λάθη. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη είναι μία υπερσυγκεντρωτική εταιρία που σε πολλές περιπτώσεις για να κινηθεί χρειάζεται να δουλέψει το skype ή το email.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να υποδείξω στον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ ποιον συνεργάτη του να κρατήσει και ποιον να διώξει. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει επενδύσει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στην οκταετία του στον ΠΑΟΚ, εκείνον που άλλαξε το status του συλλόγου και τον έφερε εκεί που του αρμόζει, στην κορυφή. Ακριβώς όμως από αυτό το σημείο αρχίζει και η ανησυχία του κόσμου του ΠΑΟΚ. Του κόσμου που, ειδικά, πέρυσι, επιβεβαίωσε την τεράστια δυναμική της ομάδας του με τον Σαββίδη από πίσω της, την χάρηκε να κατακτά επιβλητικά το νταμπλ και κατάλαβε ότι δικαιούται να δει τον πήχη να μπαίνει πιο ψηλά. Ο Σαββίδης του 2020 έχει πλέον να ανταγωνιστεί, αλλά και να ξεπεράσει εκείνον από το 2016 και μετά, όταν άρχισε να στρώνει την ομάδα και αγωνιστικά. Μέχρι και την κατάκτηση του τίτλου μετά από 34 χρόνια ουσιαστικό μέτρο σύγκρισης δεν υπήρχε, αφού ο ΠΑΟΚ πορευόταν με «επενδυτές» μικρού (Μπατατούδης) ή ανύπαρκτου (Γούμενος) βεληνεκούς και στην καλύτερη εκδοχή με μία λαοφιλή διοίκηση πρωτοδικείου (Ζαγοράκης).

Εδώ και λίγα χρόνια είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου που στην κεφαλή του υπάρχει ένας πραγματικά ισχυρός επενδυτής που μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα και σε ορισμένες περιπτώσεις και με υπεροχή τους δυνατούς του κέντρου.

Ακριβώς πάνω σ' αυτό το σκεπτικό ακουμπά και η ανησυχία του κόσμου του ΠΑΟΚ για το «καλά, τι κάνουν εκεί στην ΠΑΕ;». Έτσι εξηγείται το «Ιβάν άλλαξε και τα πλακάκια της Τούμπας» και διάφορα άλλα τέτοια σχόλια που φανερώνουν την ενόχληση του απλού κόσμου κάθε φορά που βλέπουν μία προσπάθεια απογείωσης του ΠΑΟΚ να προδίδεται από αδυναμίες σωματείων Γ΄Εθνικής


Η ιστορική ευκαιρία του ΠΑΟΚ να απογειωθεί

Ας το πούμε και με νούμερα. Τα περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ στα οκτώ χρόνια του στον ΠΑΟΚ συνιστούν ένα ιλιγγιώδες ποσό για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα ποσό που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με ένα νταμπλ και άλλα δύο Κύπελλα σε μία τριετία. Η επένδυση είναι για πολύ μεγαλύτερα πράγματα, αρκεί να υποστηρίξει μία οργανωμένη ομάδα, ένα σύλλογο έτοιμο να υποδεχθεί μία τόσο φιλόδοξη εισροή χρημάτων και να απογειωθεί. Προφανώς, και ο ίδιος ο Σαββίδης βάζοντας αυτά τα χρήματα προσδοκά σε ανάλογο αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής δεν το έχει και αρκείται στο ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος από το παρελθόν του. Αλίμονο αν δεν ήταν. Πλέον, όμως ούτε αυτό αρκεί. Ο κόσμος είδε που μπορεί να φτάσει ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη και ζητά το παραπάνω. Την μονιμοποίηση στην κορυφή και τις βραδιές δόξας στην Ευρώπη. Θα είναι κατάφωρη αδικία προς αυτή την επένδυση να μην τα καταφέρει ο Δικέφαλος. Και, ειλικρινέστατα, αυτοκτονικό να φτάσει ο κόσμος του ΠΑΟΚ στο σημείο να κριτικάρει την προφορά του ομογενή επιχειρηματία στην ομάδα του

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.