Παναγιώτης Μωραΐτης: Η ζωή στο Μαυροβούνιο

Δημήτρης Μπασμπαρέλας20 Ιουνίου 2020

Αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα, για να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Από τη Super League 2, o Παναγιώτης Μωραΐτης θα έχει πλέον την ευκαιρία να παίξει στα προκριματικά του Champions League.

Ο 23χρονος Αγρινιώτης επιθετικός έκανε μάλιστα ηχηρή εκκίνηση στην Μπουντούσνοστ, μιας και στα πρώτα εννιά ματς του Πρωταθλήματος σημείωσε ήδη οκτώ γκολ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΜΠΑΡΕΛΑ

Ο Μωραΐτης μίλησε στο «Metrosport.gr» για την εμπειρία στο Μαυροβούνιο, τη ζωή εκεί, το Πρωτάθλημα, αλλά και τη νέα του ομάδα, με την οποία μάλιστα πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του.

- Παναγιώτη, αλήθεια πώς προέκυψε το Μαυροβούνιο ως επιλογή;

«Την πρόταση για να έρθω στο Μαυροβούνιο, μου την έκανε ο πρώην προπονητής μου στην Παναχαϊκή, ο Ζβέζνταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος όταν έφυγε από την τεχνική της ηγεσία πήγε στην Μπουντούσνοστ ως τεχνικός διευθυντής. Με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να έρθω εδώ. Είχαμε μικρή, αλλά καλή συνεργασία στην Παναχαϊκή, οπότε υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας».

- Τί σημαίνει για σένα αυτή η μεταγραφή;

«Για μένα, η μεταγραφή στο εξωτερικό είναι βήμα παραπάνω στην καριέρα μου. Ετσι το βλέπω. Αγωνίζομαι στην καλύτερη ομάδα του Μαυροβουνίου. Προσεχώς θα είμαστε πρωταθλητές, ενώ είμαστε και στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Το καλοκαίρι θα παίζουμε στα προκριματικά του Champions League. Καταλαβαίνεις, ότι σε διάστημα έξι μηνών, από εκεί που έπαιζα στη Super League 2, τώρα θα παίζω στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Δεν το λες και λίγο…».

- Γιατί πήγες εκεί και δεν έμεινες Ελλάδα;

«Οπως είπα και πριν. Εψαχνα την ευκαιρία να παίξω στο εξωτερικό. Υπήρχαν ομάδες από την Ελλάδα, οι οποίες έδειξαν ενδιαφέρον και τον Δεκέμβριο, όταν έφυγα, αλλά και τώρα πριν ανανεώσω με την Μπουντούσνοστ. Ωστόσο, αποφάσισα να μείνω και να δοκιμάσω την τύχη μου εδώ. Είμαι χαρούμενος, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Απολαμβάνω το ποδόσφαιρο».

- Πώς βρήκες τα πράγματα εκεί;

«Οταν ήρθα στο Μαυροβούνιο πραγματικά δεν ήξερα τί θα συναντήσω. Είχα ακούσει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα της χώρας, η οποία έχει φανατικό κόσμο. Οταν ήρθα εδώ, συνάντησα μία ομάδα, η οποία στην κυριολεξία διαθέτει τα πάντα. Προπονητικό κέντρο με τρία γήπεδα, αποδυτήρια, γυμναστήριο, αίθουσες ανάλυσης. Τα πάντα και όλα αυτά είναι δικά της, άρα μόλις είδα αυτά; Λέω 'εδώ είμαστε'. Είναι ευκαιρία να δουλέψω και να εκμεταλλευτώ όλα αυτά, γιατί ποτέ δεν τα είχα, κι αυτό προσπαθώ να κάνω ακόμα και τώρα».

- Πώς ήταν και πώς είναι πλέον η κατάσταση με τον κορωναϊό;

«Εντάξει, εδώ είχε μόνο 321 κρούσματα και εννιά θανάτους. Αν δεν κάνω λάθος, κι εδώ έδρασαν πολύ γρήγορα στα μέτρα, πριν καν έχουν κρούσματα. Από εκεί και πέρα, εγώ ήμουν εδώ με την κοπέλα μου. Μαζί ήρθαμε εξ αρχής. Το περάσαμε από κοινού όλο αυτό, με ηρεμία πάνω απ’ όλα και ευτυχώς είμαστε καλά και υγιείς και βέβαια εδώ και ένα μήνα σχεδόν δεν υπάρχει κανένα κρούσμα και όλοι όσοι είχαν νοσήσει, έχουν πλέον αναρρώσει».

Τα ελληνικά του Μιλίνκοβιτς

- Ιδανική εκκίνηση με οκτώ γκολ σε εννιά ματς Πρωταθλήματος. Αρα, μάλλον δεν είχες θέματα προσαρμογής, έτσι;

«Σίγουρα, δεν περίμενα ότι θα σκοράρω με τόση μεγάλη συχνότητα. Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, διότι από το πρώτο παιχνίδι άρχισα να βοηθώ την ομάδα μου τόσο με τα γκολ, όσο και με την παρουσία μου. Εχουμε καλή και ποιοτική ομάδα, με πολύ καλούς παίκτες. Παίζουμε αξιόλογο, ελκυστικό ποδόσφαιρο και το απολαμβάνουμε. Αυτό μας βγαίνει μέσα στο γήπεδο».

- Με τη γλώσσα είχες θέματα; Στα αγγλικά η επικοινωνία;

«Με τη γλώσσα δεν είχα θέματα, γιατί ο προπονητής μου μιλάει καλά ελληνικά. Εχει παίξει στην Ελλάδα (σ.σ. είναι ο Μλάντεν Μιλίνκοβιτς με θητεία σε Νάουσα και Καστοριά), αλλά και στην Κύπρο (σ.σ. στην Ομόνοια Αραδίππου) πολλά χρόνια. Με τους συμπαίκτες μου μιλάμε στα αγγλικά. Δεν μιλάνε όλοι, αλλά συνεννοούμαστε».

«Καφετέριες γεμάτες, μοιάζουμε σαν λαός»

- Πώς είναι η ζωή στην πόλη;

«Η ζωή στην Ποντγκόριτσα είναι πολύ καλή. Ηρεμη. Εχω μάθει πλέον την πόλη. Ξέρω που να πάω για ότι χρειάζομαι. Ο κόσμος εδώ είναι σαν εμάς του Ελληνες. Βγαίνει έξω. Οι καφετέριες είναι γεμάτες, υπάρχει ζωή και βέβαια το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει καφετέρια, η οποία έχει σχέση με Ελληνες. Είναι η μοναδική, η οποία φτιάχνει φρέντο εσπρέσο, οπότε εγώ είμαι εκεί κάθε μέρα (σ.σ. γέλια)».

“Μας έφερναν φαγητό στο σπίτι”

- Οικονομικά δεδομένα; Πώς είναι;

«Τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ καλά. Κάθε 28 του μήνα η ομάδα πληρώνει συμβόλαια και σπίτια. Ακόμη και στην κρίση του κορωναϊού δεν χάσαμε ούτε ευρώ! Ούτε άργησε μία ημέρα να μας πληρώσει. Ξέρεις, ότι άνθρωποι της διοίκησης μας έφερναν στο σπίτι φαγητό για όλη τη διάρκεια της καραντίνας; Δόξα τω θεώ, είναι πολύ καλά».

- Τί σου έχει κάνει εντύπωση; Τί έχεις κρατήσει περισσότερο;

«Εντύπωση μου έκανε ότι δεν περίμενα να υπάρχει τόσο... πολύ ζωή έξω και μάλιστα καθημερινά, όπως είμαστε εμείς δηλαδή. Ο κόσμος είναι φιλικός. Αλλιώς τους είχα στο μυαλό μου, ως χώρα και ως κουλτούρα, αλλά τελικά μοιάζουμε πολύ».

- Ελληνες υπάρχουν;

«Στην πρεσβεία σίγουρα. Εχω γνωρίσει Ελληνα, ο οποίος εργάζεται εδώ χρόνια. Δεν υπάρχουν πολλοί. Το εντυπωσιακό είναι ότι έχω γνωρίσει πολλούς Μαυροβούνιους είτε επιχειρηματίες, είτε προπονητές ή ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μιλούν πολύ καλά ελληνικά, λόγω του ότι στο παρελθόν είχαν αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Γνώρισα και κάνω παρέα με τον Σρνταν Μπλάζιτς, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε Λεβαδειακό και Παναιτωλικό, αλλά ήταν και στην Κύπρο, όπως και στο Βέλγιο. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά. Οπότε έχουμε ευκαιρία πίνουμε καφέ».

- Πώς σε αντιμετωπίζουν στην ομάδα;

«Στην ομάδα το κλίμα είναι εξαιρετικό. Δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο. Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ υπάρχει αρμονία. Ολα λειτουργούν επαγγελματικά και κυλούν ήρεμα. Εχω μπει πλέον και εγώ σε αυτό το κλίμα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, γιατί έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους όσους απαρτίζουν την ομάδα».

- Εζησες ατμόσφαιρα στο γήπεδο; Παθιάζεται ο κόσμος με την ομάδα;

«Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο είναι όμορφη. Κοιτάξτε, δεν έχω δει γεμάτο γήπεδο ακόμη, να πω την αλήθεια, αλλά και πάλι έρχεται κόσμος. Η ομάδα έχει πάρα πολλούς οργανωμένους. Είναι εκεί, μαζί μας, όπου κι αν παίζουμε».

- Τί διαφορές έχεις εντοπίσει σε σχέση με την Ελλάδα;

«Δεν είναι ίδιο το Πρωτάθλημα με την ελληνική Super League 1 σε δυναμικότητα. Σίγουρα, η Μπουντούσνοστ έχει ισχυρή ομάδα, με ποιότητα, η οποία είναι σε πιο υψηλό επίπεδο από τις υπόλοιπες. Πιστεύω, ότι θα μπορούσε να σταθεί εύκολα και άνετα ας πούμε στο δικό μας Πρωτάθλημα. Ωστόσο, κι εδώ αρχίζει να μεγαλώνει σιγά-σιγά το ποδόσφαιρο στο Μαυροβούνιο».

- Ως επίλογο. Παναγιώτη, θα συμβούλευες κι άλλους Ελληνες ποδοσφαιριστές να κάνουν παρόμοιο βήμα, όπως έπραξες κι εσύ;

«Εντάξει, ο καθένας κάνει τις επιλογές του και μετά είναι υπεύθυνος για τις όποιες συνέπειες. Πιστεύω, όμως, ότι κάθε Ελληνας ποδοσφαιριστής θα ήθελε να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Με βάση τη δική μου εμπειρία, είναι αλήθεια ότι θα το πρότεινα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.