Πάει στα σίγουρα ο Μπούργος -Οι σταθερές του και οι ευκαιρίες

Γιώργος Στράντζαλης27 Μαρτίου 2022

Οι πέντε αγώνες του Χερμάν Μπούργος στον πάγκο του Αρη αποτελούν ένα ικανό πρώτο δείγμα γραφής των πεπραγμένων του Αργεντινού και τον τρόπο διαχείρισης του Κιτρινόμαυρου ρόστερ.

Η ανάγκη του Αρη για βαθμούς στην τελευταία τριάδα αγώνων της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος, με στόχο την παρουσία της ομάδας στα play off, δεν του άφησε εξ αρχής τα περιθώρια για πειραματισμούς σε ένα ρόστερ το οποίο ούτως ή άλλως και δε φέρει τη δική του σφραγίδα. 

Πήγε εξ αρχής στα σίγουρα και από τη στιγμή που η επιλογή αυτή τον δικαίωσε, με τον Αρη να πετυχαίνει τον πρώτο στόχο, τη συμμετοχή του στα play off, δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξει.

Με τον Μπούργος στον πάγκο οι Κιτρινόμαυροι έχουν βελτιωθεί αγωνιστικά και από… αουτσάιντερ, που πάλευε με τις ελπίδες για συμμετοχή στα play off, έχουν μετατραπεί στο φαβορί για την κατάκτηση της 3ης θέσης η οποία εξασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν.

Οι σταθερές του Μπούργος και οι ευκαιρίες

Το ντεμπούτο του Αργεντινού έγινε στις 23 Φεβρουαρίου κόντρα στον Ατρόμητο. Από τότε μέχρι και τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό οι όποιες παρεμβάσεις έχει κάνει στο αρχικό σχήμα είναι κυρίως αναγκαστικές. Οπως διαπιστώνεται από τις μέχρι τώρα επιλογές του έχει συγκροτηθεί ένα σχήμα το οποίο εμπιστεύεται σταθερά εδώ και έναν μήνα, ή αλλιώς εδώ και πέντε αγώνες. 

Αυτό το σχήμα περιλαμβάνει τον Κουέστα κάτω από την εστία, τους Σούντγκρεν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Γκάνεα στην τετράδα της άμυνας. Τον Σάσα με τον Ματίγια δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής, τον Ντιαγέ σταθερά σε ρόλο επιτελικού μέσου και τον Καμαρά μονίμως στην κορυφή της επίθεσης, ενώ Ιτούρμπε, Μαντσίνι και Γκάμα είναι οι τρεις που “παίζουν” πάντα για τις δύο θέσεις στα άκρα της επίθεσης.

 Από το υπόλοιπο ρόστερ αξιοποιήθηκαν και άλλοι οκτώ ποδοσφαιριστές οι οποίοι πήραν τον χρόνο τους με τον Μπούργος στον πάγκο. Πρόκειται για τους Ματέο Γκαρσία, Λούμορ, Σάκιτς, Μπερτόγλιο, Πάλμα, Μπεναλουάν, Χαΐροβιτς και Ντουκουρέ. 

Από τους παραπάνω έχει αξία η επιστροφή των Μπεναλουάν και Χαϊροβιτς. Ο πρώτος επανήλθε και έπαιξε ως αλλαγή για 12 λεπτά, έχοντας νωρίτερα όλη τη σεζόν μόνο ένα 90άλεπτο (!), ενώ ο Βόσνιος πήρε μεν την ευκαιρία του δίχως όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δύο ποδοσφαιριστές δηλαδή που στο προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν εκτός… ροτέισον και στα περισσότερα παιχνίδια ήταν μεταξύ πάγκου και κερκίδας. Στη θέση αυτή έχουν βρεθεί πλέον άλλοι. 

Οι Δεληζήσης, Μάνος και Λόπεθ για παράδειγμα έχουν χάσει τις θέσεις τους και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για… ηχηρές απουσίες από το ροτέισον του Μπούργος. Μάλιστα, υπήρξε παιχνίδι στο οποίο ο Αρης παρατάχθηκε μόνο με δύο κεντρικούς αμυντικούς (Φαμπιάνο και Μπράμπετς) στην αποστολή, και άλλα στα οποία εκτός του Καμαρά δεν υπήρχε καθαρός φορ, με τον Αργεντινό -και στις δύο περιπτώσεις- να μην εμπιστεύεται ούτε τον Δεληζήση, ούτε τους Λόπεθ, Μάνο. Με τον Μπούργος στον πάγκο έκανε ντεμπούτο και ο Σέικ Ντουκουρέ, παίρνοντας χρόνο συμμετοχής στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.

Αλλαγές μόνο σε ειδικές περιπτώσεις

Την πεπατημένη που ακολουθούν πολλοί προπονητές, ότι …”ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”, ακολουθεί και ο Χερμάν Μπούργος στο ξεκίνημα (τουλάχιστον) της εποχής του στον Αρη.

Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις είναι φανερό πως ο Αργεντινός αλλάζει το πλάνο του μόνο σε… έκτακτη ανάγκη. Ενδεικτικό ότι στα πέντε παιχνίδια που έχει κοουτσάρει την ομάδα έκανε μόλις τρεις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα. Κι αυτές λόγω απουσιών. Η πρώτη λόγω του τραυματισμού του Μαντσίνι, με τον Μπρούνο Γκάμα να παίρνει τη θέση του στη μεσοεπιθετική τριάδα και οι άλλες δύο έγιναν στο δεξί άκρο της άμυνας λόγω της απουσίας του Σούντγκρεν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εμπιστοσύνης που δείχνει σε πρόσωπα ο Μπούργος είναι η παρουσία του Ιτούρμπε. Ο Παραγουανός έχει καταγράψει τα περισσότερα διαδοχικά λεπτά συμμετοχής στο αρχικό σχήμα με τον Μπούργος. 

Τον εμπιστεύτηκε στο ντεμπούτο του κόντρα στον Ατρόμητο και του έδωσε τη φανέλα… σπίτι του, παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο Ιτούρμπε στα τελευταία παιχνίδια δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια. Προφανώς όμως η διαρκής συμμετοχή του στο βασικό σχήμα του Αρη συσχετίζεται και με την απουσία τόσο του Μαντσίνι όσο και του Ματέο Γκαρσία.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.