Οζίλ: H «μηχανή» των ασίστ στη Ρεάλ του Μουρίνιο

Metrosport Team23 Μαρτίου 2023

Γράφει ο Ηλίας Ηλιάδης: Ο Μεσούτ Οζίλ αποφάσισε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 34 ετών, έπειτα από μια μεγάλη καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο Γερμανός με καταγωγή από την Τουρκία, κατά την διάρκεια της 17χρονης επαγγελματικής του καριέρας στο ποδόσφαιρο φόρεσε την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και υπο τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ υπήρξε και Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Γερμανία στο Μουντιάλ του 2014.

Γεννημένος στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας στις 15 Οκτώβρη του 1988, ο Μεσούτ ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην γενέτειρα του μέχρι να μεταπηδήσει το 2002 στην Ροτ-Βάις-Έσσεν. Ο Γερμανός μέσος θα κάνει το μεγάλο βήμα το 2005, όπου θα βρεθεί στην Σάλκε, κάνοντας ντεμπούτο στη μεγάλη ομάδα σε ηλικία μόλις 17 ετών, με πολλούς να τον χαρακτηρίζουν εκείνη την εποχή ως το ανερχόμενο αστέρι του γερμανικού ποδοσφαίρου. Τον Ιανουάριο του 2008, η Βρέντερ Βρέμης θα αποκτήσει τον 20χρονο τότε Οζίλ, έναντι 4,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Και κάπου έδω ξεκινάει η ανοδική πορεία του μεσοεπιθετικού από το Γκελζενκίρχεν. Με παρακαταθήκη τα 16 γκόλ και τις 54 ασσίστ σε 108 συμμετοχές με την φανέλα της Βρέντερ Βρέμης, ο Οζίλ καλείται στην αποστολή της Γερμανίας για το Μουντιάλ του 2010, από τον Γιοακιμ Λεβ. Οι Γερμανοί θα τερματίσουν στην 3η θέση του τουρνουά, με τον Οζίλ να είναι βασικός πυλώνας των «Πάντσερ».

H μεταγραφή στη «Βασίλισσα»

Τον Ιούλιο του 2010, ο Ζοσέ Μουρίνιο αναλαμβάνει τον πάγκο της Ρεαλ Μαδρίτης και ψάχνει τον μεσοεπιθετικό που θα πλαισιώσει την ομάδα κρούσης των «Μερέγχες». Οι «γεμάτες» εμφανίσεις του Οζίλ με την Βρέντερ και την εθνική Γερμανίας δεν περνούν απαρατήρητες από τον πλανήτη του ποδοσφαίρου, με τις Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να καραδοκούν για την απόκτηση του Γερμανού μεσοεπιθετικού. Όμως, η Ρεάλ Μαδρίτης θα κινηθεί γρήγορα και τον Αύγουστο του 2010 θα «βγάλει» από τα ταμεία της 15 εκατομμύρια ευρώ, με τον Μεσούτ να αναχωρεί εσπευσμένα για την Μαδρίτη.

Στην πρώτη του σεζόν με την φανέλα της Βασίλισσας, ο Οζίλ χάρισε μοναδικές στιγμές στο κοινό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Αν και δεν ήταν ο σούπερ σταρ της ομάδας, καθώς τον ρόλο αυτό κατείχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Γερμανός έκανε «αθόρυβη» δουλειά στο γήπεδο, που όμως δημιούργησε μεγάλο «θόρυβο» στις τάξεις των φίλων της Ρεαλ. Ο απολογισμός της πρώτης χρονιάς στη Μαδρίτη ήταν 10 γκολ και 29 ασσίστ σε ένα σύνολο 54 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις. Η χρηματιστηριακή του αξία εκτοξεύτηκε και εκείνος είχε μετατραπεί σε είδωλο για τα μικρά παιδιά.

Τα στατιστικά του Γερμανού με την Ρεάλ

Ο Οζίλ φόρεσε την φανέλα της Βασίλισσας την τριετία 2010-2013, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο και την Άρσεναλ του Αρσεν Βενγκερ. Σε αυτή την τριετία, κατάφερε να «μοιράσει» τουλάχιστον 20 γκολ, ανα τη σεζον. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, από την πρώτη του χρονιά στην Ρεαλ Μαδρίτης, ο Οζίλ κέρδισε τους φίλους των «Μερέγχες» με τη κομψότητα στις κινήσεις του και την ικανότητα να «διαβάζει» το παιχνίδι. Στη δεύτερη σεζόν στην Μαδρίτη, ο Γερμανός πετυχαίνει 7 γκολ και μοιράζει 28 ασσίστ σε 52 συμμετοχές. Ενώ στην τελευταία του χρονιά στη «Βασίλισσα» θα σκοράρει 10 φορές και δώσει 25 ασσίστ σε 52 εμφανίσεις.

Την περίοδο εκείνη, ο Οζίλ θεωρούταν ως ένας από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στον κόσμο, με τον Ζοσέ Μουρίνιο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αν περιμένεις να δεις κάποιον να τρέχει ασταμάτητα και να μπαίνει δυναμικά σε κάθε μονομαχία, τότε δεν είναι αυτός που ζητάς. Αν όμως ψάχνεις κάποιον που κάθε φορά που ακουμπάει τη μπάλα, αυτή χαμογελάει, τότε είναι αυτός που θέλεις. Μερικές φορές δεν τον βλέπεις συχνά στο πλάνο αλλά όταν εμφανίζεται ξέρεις ότι θα κάνει κάτι ξεχωριστό. Θα βρει με μια πάσα τον σωστό παίκτη, τη σωστή στιγμή, με τη σωστή ταχύτητα». Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός ήταν κομβικός στην Ρεαλ του Special One, καθώς μαζί πανηγύρισαν ένα πρωτάθλημα Ισπανίας (2012), ένα κύπελλο Ισπανίας (2011) και ένα Super Cup Ισπανίας (2012).

Το απόλυτο δίδυμο με τον Κριστιάνο

«Το να έχει ένας επιθετικός πίσω του έναν μέσο σαν τον Οζίλ του κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή. Είναι πολυτέλεια για εμένα να έχω έναν τέτοιο συμπαίκτη με τέτοιο επίπεδο. Πολλά γκολ μου οφείλονται σε εκείνον» δήλωνε ο Κριστιάνο Ρονάλντο για τον Οζίλ. Οι δυο τους αποτέλεσαν ένα «θανάσιμο» δίδυμο για τα αντίπαλα δίχτυα. Γερμανός και Πορτογάλος συνδυάζονταν με κλειστά μάτια, με τον ένα (Μεσούτ) να «κόβει» και τον άλλον (Κριστιάνο) να «ράβει». Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε την συνεργασία τους στο γκολ της Ρεαλ μέσα στο «Καμπ Νοου» το 2012; Ο Οζίλ βγάζει μία μαγική κάθετη πάσα στον Ρονάλντο που νικάει από πλάγια θέση τον Βαλντές και προτρέπει τους φίλους της Μπάρτσα να… ηρεμήσουν με το χαρακτηριστικό «calma calma».

Δείτε τη συνεργασία Οζιλ - Κριστιάνο και το γκόλ της Ρεάλ μετά το 9:20

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.