Όταν και αν και ίσως και όποτε γίνουμε άνθρωποι, κάτι μπορεί να γίνει…

Χρήστος Νάσκας23 Ιουλίου 2023

Δώστου του Έλληνα να…ντουφεκάει όλη μέρα από το ταμπούρι του. Η καλύτερή του και η πιο ανέξοδη στιγμή, να ντουφεκάει συνέχεια και να πιστεύει πως βρίσκει στόχο… Αφορμή η πύρινη λαίλαπα που τρώει για ακόμη μια χρονιά το κορμί της Ελλάδας.  

Μια πρώτη κουβέντα που θα ακούσεις: «Ας δεν τα κάψουν όλα δεν θα ησυχάσουν με τίποτα». Μια δεύτερη κουβέντα που θα ακούσεις: «Μα δεν φταίνε αυτοί, φταίνε οι προηγούμενοι. Ναι αλλά φταίνε και οι πιο και οι πιο προηγούμενοι για αυτό το χάλι». Με το… πιο και πιο προηγούμενοι άνετα μπορείς να φτάσεις μέχρι τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Μια τρίτη κουβέντα που θα ακούσεις: «Είναι δυνατόν να δίνουμε τα λεφτά δεξιά και αριστερά και να μην υπάρχει ένας προγραμματισμός για να θωρακιστεί η χώρα και να μη ζει πύρινους εφιάλτες κάθε χρόνο; Δυστυχώς και με νεκρούς όπως συνέβη στο Μάτι». Τέταρτη κουβέντα που θα ακούσεις: «Δεν βλέπεις που πάνε και χτίζουν; Όπου βρίσκουν, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, χωρίς νερό για ώρα ανάγκης. Άναρχα, χωρίς καμία προσοχή και κυρίως προστασία».  

Πέμπτη κουβέντα που θα ακούσεις: «Κανένας έλεγχος και πουθενά, όπου θέλει χτίζει και ότι θέλει κάνει ο καθένας. Βλέπεις να υπάρχει κράτος;» Έκτη κουβέντα που θα ακούσεις: «Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Κανείς δεν είναι υπεύθυνος. Όχι φταίει κυβέρνηση, όχι φταίει η περιφέρεια, όχι φταίει ο Δήμος, όχι φταίει το Δασαρχείο, όχι φταίει ο ιδιώτης που δεν καθαρίζει το οικόπεδο και πάλι από την αρχή». Και συνεχίζει να ντουφεκάει ασταμάτητα ο Έλληνας. Λέξεις, θεωρίες, συνομωσίες, αναλύσεις, όλα στη θαλάμη και όπου βγει. Φτάνει να ντουφεκάει, όπως το έκανε με αμείωτο ρυθμό κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. 

Εκεί το…απογείωσε, έγινε ειδικός σε δυο εβδομάδες, έμαθε (με τον νου του) τα πάντα για την υγεία, τα μικρόβια, τις λοιμώξεις και τα φάρμακα. Τώρα βρήκε άλλο πεδίο δόξης λαμπρό και συνεχίζει με άλλες ειδικότητες. Του πυροσβέστη, του μετεωρολόγου, του πυρομετεωρολόγου, του δασάρχη και πάει λέγοντας. Δεν μένει ποτέ από…πυρομαχικά και ταμπούρια ο Έλληνας. Μια έβδομη κουβέντα που θα ακούσεις: « Ελα μωρέ, εγώ ξέρω γιατί γίνονται όλα αυτά. Για τις ανεμογεννήτριες και όλα αυτά που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια. Δεν θέλει σκέψη, μην το συζητάς καν». 

 Όγδοη κουβέντα που θα ακούσεις; Οι θεωρίες συνομωσίες, που έχουν βάθος, αλλά είναι ρηχές στην ουσία τους. Και; Φτάνει να πατήσεις πάνω σε μια τέτοια και να αρχίσει πάλι το ντουφεκίδι. Η ευθύνη είναι δύσκολο πράγμα, δεν αντέχεται εύκολα, δεν την αναγνωρίζεις εύκολα και συνδυάζεται με μια ωραία λέξη που έχει οκτώ γράμματα.

Η ευθύνη είναι δύσκολο πράγμα, δεν αντέχεται εύκολα, δεν την αναγνωρίζεις εύκολα και συνδυάζεται με μια ωραία λέξη που έχει οκτώ γράμματα.

Π-Α-Ρ-Α-Δ-Ο-Χ-Η

Ένατη κουβέντα που θα ακούσεις και έχει σχέση με τα λεγόμενα social media: Ένας θα γράψει κάτι, θα αρχίσει η αναπαραγωγή, θα γίνει κοινό κτήμα και όλοι θα ξέρουν το ίδιο πράγμα. Ή σχεδόν όλοι. Αξιολόγηση; Δύσκολα. Κατανόηση; Επίσης. Απορίες; Όχι βέβαια.

Είπαμε, ο Έλληνας είναι (παν)έξυπνος, όταν οι άλλοι έψαχναν βελανίδια και σπηλιές εμείς δείχναμε τον πολιτισμό.

Και δέκατη κουβέντα που θα την ακούσεις αρχικά και κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα καταλήξει σε έντονη διαφωνία (ας μην πούμε τη λέξη καβγά) είναι: «Αποκλείεται, δεν ξέρεις τι λες. Δεν είναι έτσι, θα σου πω εγώ πως είναι να ξέρεις. Μάλλον δεν κατάλαβες τι λένε. Αδιέξοδο είναι το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηρίσει τι συμβαίνει όταν δυο πολίτες τούτης της χώρας μαλώνουν έντονα. Το λιγότερο…

Κουβέντες, κουβέντες, κουβέντες. Θα ακούσεις για τα χόρτα και ποιος πρέπει να τα κόβει, θα ακούσεις για την ατιμωρησία των υπευθύνων, για την έλλειψη αυστηρών νόμων.

«Έλα μωρέ, ποινές είναι αυτές; Θα μπει λίγο στη φυλακή και μετά θα ξαναβγεί». Αλλά δεν θα σε ακούσει π.χ. ο βλάκας, ο εγκληματίας, που μετά από τόσες καταστροφές λόγω πυρκαγιών συνεχίζει να πετάει το τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου του. Δεν τον νοιάζει που θα το πετάξει αναμμένο, αρκεί να το πετάξει έξω και όχι στο τασάκι που ΣΙΓΟΥΡΑ έχει το αυτοκίνητό του. Θα κάτσει μετά με την παρέα του να πιει το τσίπουρό του και θα αρχίσει τα ανάθεμα και τις αναλύσεις για τις πυρκαγιές. Ναι, ο βλάκας…

Ούτε ο άλλος βλάκας που θεωρεί μαγκιά να μην κόβει τα χόρτα ενώ του επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια αδιαφορία. Δεν του λες να καθαρίσει τον Αμαζόνιο ή τον ποταμό Μεκόνγκ αλλά το οικόπεδό του. Τόσο απλό είναι. Και ποιος ξέρει;

Ισως βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον άλλον, που ανοίγει το παράθυρο και πετάει το τσιγάρο του. Και να ενωθούν οι δυο βλακείες για να αγορεύουν κρίνοντας, δικάζοντας και καταδικάζοντας.

ΑΛΛΑ…

  • Υπάρχουν και οι πυροσβέστες, ευτυχώς για όλους μας, που με αυτοθυσία δίνουν κάθε χρόνο τιτάνιο αγώνα.
  • Και οι εθελοντές που με ζήλο και προσπάθεια είναι εκεί, να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί.
  • Και οι άνθρωποι που φροντίζουν τα ζώα για να έχουν και αυτά μια αξιοπρεπή ζωή.
  • Και όλοι οι υπόλοιποι, αυτοί που προτιμούν την αθόρυβη δουλειά και όχι το… ντουφεκίδι. Άλλωστε αυτό μόνο «θύματα» προκαλεί…

Εν κατακλείδι του κειμένου:

«Σκέψου πόσο δύσκολο είναι ν' αλλάξεις τον εαυτό σου και θα καταλάβεις πόσο μηδαμινές είναι οι δυνατότητές σου ν' αλλάξεις τους άλλους.

-Βολταίρος, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.