Οταν η προσωπικότητα ήταν πιο ισχυρή από τα χρήματα

Βασίλης Βλαχόπουλος15 Φεβρουαρίου 2020

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να εντοπίσει κανείς τους λόγους για τους οποίους ο Αρης έχει τον τίτλο του απόλυτου αουτσάιντερ ενόψει της αναμέτρησης με τον Παναθηναϊκό στο Παλέ. Είναι χαώδης η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων σε όλα τα επίπεδα, το ίδιο ίσχυε όμως και σε δύο (σχεδόν) πανομοιότυπες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου οι «κίτρινοι» είχαν πετύχει δύο «θαύματα».

Ηταν και πάλι μια εποχή… παρακμής για τον σύλλογο. Τα οικονομικά προβλήματα είχαν αλλοιώσει τον χαρακτήρα της, η αγωνιστική δυναμική της ήταν απόλυτα περιορισμένη, υπήρχε όμως η αύρα του παρελθόντος ως μια κατευθυντήρια δύναμη. Για την ακρίβεια, τον Ιανουάριο του 2000, ο Αρης υποδέχθηκε στο Αλεξάνδρειο τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των Ντέγιαν Μποντίρογκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Φραγκίσκου Αλβέρτη, Οντεντ Κάτας, Νάντο Τζεντίλε, Τζόνι Ρότζερς. Λίγους μήνες αργότερα οι «πράσινοι» κατέκτησαν τον 2ο ευρωπαϊκό τίτλο τους. Κι όμως, ο αποδεκατισμένος Αρης επικράτησε στο Παλέ με 64-61 με πρώτο σκόρερ τον Παναγιώτη Λιαδέλη (22π.), αλλά έχοντας παίκτες με σπουδαία προσωπικότητα όπως οι Τζο Αρλάουκας, Γιώργος Σιγάλας. Επρόκειτο για ένα μικρό θαύμα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στους «κίτρινους» και φυσικά της τρομερής δυναμικής του Παναθηναϊκού.

Το θαύμα του Μίνιτς

Δύο χρόνια αργότερα, ο κρότος ήταν πιο ηχηρός. Ηταν μια σεζόν (2001-02) όπου ο Αρης ένιωσε και πάλι τον κίνδυνο του υποβιβασμού αλλά η πρόσληψη του Μίλαν Μίνιτς στην τεχνική ηγεσία άλλαξε άρδην τα δεδομένα και η ομάδα πραγματοποίησε εντυπωσιακό δεύτερο γύρο Πρωταθλήματος. Εκείνη η νίκη (87-83) επί του Παναθηναϊκού στο Αλεξάνδρειο τον Μάρτιο του 2002, ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς καθώς εκείνη η ομάδα των «πράσινων» (σ. σ. Μποντίρογκα, Κουτλουάι, Αλβέρτης, Μίντλετον, Παπαδόπουλος), κατέκτησε την Euroleague στο Final Four της Μπολόνια. Κορυφαίος για τους «κίτρινους» ήταν ο Φράνκι Κινγκ (23π.).

Για να φτάσουμε στο σήμερα, ένα αντίστοιχο… θαύμα θα επιδιώξουν οι «κίτρινοι» απέναντι στην τωρινή ομάδα του Παναθηναϊκού, νιώθοντας παράλληλα μεγαλύτερη ανάγκη καθώς είναι αναγκαίο να βρουν νίκες εκεί που δεν υπολόγιζαν ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την αγωνιστική επιβίωση. Όπως τότε, έτσι και τώρα η αγωνιστική απόσταση που χωρίζει τις δύο ομάδες είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που σίγουρα αμφισβητείται είναι η προσωπικότητα της τωρινής ομάδας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.