Οσο περισσότεροι εκλέκτορες στην ΕΠΟ, τόσο λιγότερη διαφθορά

Κυριάκος Θωμαϊδης18 Ιουλίου 2021

Την εποχή της παράγκας της δεκαετίας του ’90, οι απόπειρες δωροδοκίας στις εκλογές της ΕΠΟ σχετίζονταν με το πρόσημο που είχε η κάθε Ενωση. Δηλαδή με τον αριθμό των ψήφων!

Οι ΕΠΣ διέθεταν αναλογικό εκλεκτορικό δικαίωμα. Οι ΕΠΣ Αθηνών ή οι ΕΠΣ Μακεδονίας είχαν οκτώ ψήφους η κάθε μία στις αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας ενώ οι ΕΠΣ Σάμου ή οι ΕΠΣ Κεφαλονιάς είχαν από μόλις μία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονταν αναλογικότερη εκπροσώπηση, με βάση την αριθμητική δύναμη της κάθε Ενωσης.

Ο μηχανισμός της παράγκας απέδειξε ότι μπορεί να σαρώσει κι ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, το οποίο έφτανε μέχρι και τους 500 ψήφους. Μερικά χρόνια αργότερα ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός προσπάθησε να διευρύνει το εκλεκτορικό σώμα, αλλά συνάντησε αντιστάσεις ακόμη και από τους βουλευτές του κόμματός του.

Ο εκλογικός αθλητικός νόμος που ψηφίστηκε το 2006, δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο ποδόσφαιρο. Οι εκλέκτορες αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν δραστικά. Επί προεδρίας Πιλάβιου στην ΕΠΟ ήταν μόλις 56 και την περίοδο Σαρρή – Γκιρτζίκη έφτασαν τους 180.

Οσοι γνώριζαν σε βάθος τα εκλογικά ζητήματα του ποδοσφαίρου, επέμεναν σε μαζική διεύρυνση των εκλεκτόρων για να αποτρέψουν τα παρατεταμένα εκφυλιστικά συμπτώματα.

Υπήρχαν προτάσεις να ψηφίζουν περίπου 4.000 άνθρωποι (δηλ. όλα τα σωματεία) και άλλες πιο τολμηρές προσεγγίσεις, όπως να ψηφίζουν 50.000 εκλέκτορες (δηλ. τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των σωματείων).

Η FIFA και η UEFA «έκοψαν μαχαίρι» κάθε τέτοια σκέψη. Μάλιστα στην περίοδο της Διεθνούς Επιτροπείας αποδείχτηκαν θιασώτες ενός μικρού (και ευέλικτου, όπως το έλεγαν) εκλεκτορικού σώματος. Μείωσαν τον αριθμό σε 69 και τώρα θέλουν να τον αυξήσουν σε 82.

Οι υπερεθνικοί φίλοι μας ισχυρίζονται ότι η Ενωση Ποδοσφαίρου Αμμου πρέπει να διαθέτει δύο ψήφους και η ΕΠΣ Αθηνών μόλις μία! Με ποια λογική; Ουδείς γνωρίζει.

Το πρόβλημα με τις αρχαιρεσίες της ΕΠΟ δεν είναι πόσες ψήφους θα έχουν οι νεοσύστατες Ενώσεις (είτε πρόκειται για διαιτητές είτε για προπονητές). Το πρόβλημα είναι η χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας, η οποία τείνει να γίνει εθιμικό δίκαιο. Και αυτό ξεπερνιέται μόνο με τολμηρή και οριζόντια διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος.

Κατά τα άλλα (ΕΕΠ, CEO κλπ) η FIFA, η UEFA, ο υφυπουργός, οι παράγοντες της Ομοσπονδίας και οι Big 4 πνίγονται (ολιστικά) σε μια κουταλιά νερό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.