Όσο κι αν ενοχλούν, τα μέτρα βάσει του εμβολιασμού είναι τα μόνα ρεαλιστικά

Δημήτρης Κανελλάκης04 Ιουλίου 2021

Το τοπίο σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία μάς προκύψει τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού από τον Σεπτέμβριο και μετά, γίνεται κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρο.

Δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση οι ανεμβολίαστοι, με αυτή που θα έχουν οι εμβολιασμένοι. Κι είναι ρεαλιστικό αυτό. Και λογικό.

Νομίζω ότι έχει γίνει απολύτως κατανοητό πως σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει έξαρση και απαιτηθεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα lockdown, αυτό θα αφορά τους ανεμβολίαστους.

Οι επιχειρήσεις που έχουν «μεικτούς» χώρους θα έχουν πρόβλημα. Θα υποχρεωθούν να κλείσουν. Οι αμιγείς επιχειρήσεις όχι. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς θα θεωρείται πως δεν δημιουργούν πρόβλημα, δεν απειλεί η λειτουργία τους την περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού.

Μια πρώτη γεύση του μοντέλου που ξεκίνησε να εφαρμόζεται και όλες του τις παραμέτρους θα τις δούμε το επόμενο διάστημα, παίρνουμε ήδη με τις μετακινήσεις. Οι οποίες για να γίνουν προς τα νησιά προϋποθέτουν -απαραιτήτως- διενέργεια rapid test ή μοριακού για όποιον δεν έχει εμβολιαστεί.

Είναι απολύτως σαφές ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει μόνο για όσους έχουν φροντίσει να εμβολιαστούν. Όσοι δεν εμβολιάστηκαν και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, θα μείνουν στο καθεστώς που ίσχυε έως ότου ξεκινήσει η άρση των μέτρων και με ακόμη χειρότερες συνέπειες καθώς δεν θα μετέχουν και των όποιων ενισχύσεων στήριξης, αν ποτέ επανέλθουν.

Κι αυτό γιατί τα δεδομένα είναι ατράνταχτα. Οταν μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορωνοϊό, ο κίνδυνος διασποράς μεταξύ εμβολιασμένων είναι πολύ μικρός, σχεδόν ανύπαρκτος.

Αρα, αυτούς τους ανθρώπους τους αφήνεις να συναναστρέφονται σχεδόν άφοβα και φροντίζεις ώστε να μην επιτρέψεις κανέναν ανεμβολίαστο να βρεθεί ανάμεσά τους και να τους βάλει σε κίνδυνο.

Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μονόδρομο. Για το μοναδικό σενάριο που μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ισχυρής αντίστασης απέναντι στον ιό, προστασίας της υγείας των πολιτών και μεγαλύτερων αντοχών της οικονομίας για να μην χρειαστεί να ξανακλείσει.

Ολα δείχνουν, επίσης, ότι αυτό το δρόμο είναι έτοιμες να ακολουθήσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Είναι κοινό μυστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων καλεί ήδη τους εργαζόμενους να φροντίσουν για τον εμβολιασμό τους και πως για όσους δεν ανταποκριθούν η πίεση θα ενταθεί το φθινόπωρο.

Συνεπώς, το ιδανικό θα ήταν να γίνουν όσα πρέπει ώστε τον Σεπτέμβριο να είμαστε στο μέγιστο δυνατό βαθμό έτοιμοι και να μην χρειαστεί να ξαναμπούμε σε περιπέτειες. Οι οποίες θα είναι πολύ χειρότερες απ' αυτές που έχουμε περάσει ήδη...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.