Ορφανός για την επαναφορά του ιδιώνυμου και την ευθύνη των ομάδων: «Από τους 40 προέδρους μόλις πέντε ήταν διατεθειμένοι να συγκρουστούν»

Metrosport Team21 Φεβρουαρίου 2022

Ο Γιώργος Ορφανός μίλησε στο Metropolis 95.5 για την αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν αδικήματα αθλητικής βίας.

«Είναι στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των ποινών, αλλά θα πρέπει να δούμε τις διατάξεις. Πώς θα διατυπωθούν. Ένα σημείο στον δικό μας νόμο ήταν να υπάρχει μία κλιμάκωση των ποινών αν είναι βαρύ το αδίκημα ή όχι. Εκείνα που φαίνονται τώρα, πέρα από την επαναφορά του ιδιώνυμου, είναι αυτά που προέβλεπε και ο νόμος ο δικός μου, να περάσουν οι σύνδεσμοι υπό τον έλεγχο των ομάδων» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Εγώ είμαι υπέρ της λειτουργίας των συνδέσμων. Έχω ζήσει με παιδιά που χαιρόταν και πηγαίναν με την παρέα τους στο γήπεδο. Δεν τους ένοιαζε τίποτα άλλο. Είναι άλλο, όμως, με αυτούς που μπαίνουν και κρύβονται στον σύνδεσμο.

Κάπου εδώ στη Θεσσαλονίκη έχει έναν σύνδεσμο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είχαν συναντήσει τον πρόεδρο και τον ρώτησα τι τους αφήνουν να κάνουν από τον σύλλογο. Με είπε δεν μας αφήνουν να κάνουμε τίποτα πέρα από τα κανονισμένα. Δεν έχουν αυτοί τον έλεγχο της ομάδας. Αυτοί που είναι επικεφαλής των ομάδων στην Ελλάδα θα πρέπει να το πάρουν απόφαση, να μην χρησιμοποιούν τον κόσμο σαν εργαλείο. Εκείνοι που είναι κοντά στην ομάδα θα πρέπει να καταλάβουν ότι πάνω απ' όλα είναι η ομάδα και όχι ο εαυτός τους».

Τόνισε ότι: «Μου αρέσει μία ομάδα που φωνάζει τις οπαδούς της να την ακολουθούν, να μην χωρίζονται στη μέση τα συμφέροντα της ομάδας με του καθενός. Ό,τι κάνουμε αντικατοπτρίζει την ομάδα. Καταλαβαίνω εκείνον που αμφισβητεί την απόφαση του διαιτητή, αλλά όχι να σπάσει ένα κεφάλι. Αυτό δεν μπορώ να το νιώσω, όλα τα άλλα τα καταλαβαίνω».

Για το αν πιστεύει ότι τα νέα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα: «Έβλεπα μία συνέντευξη που είχα δώσει στο ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας. Πριν τον χαμό του Άλκη. Και κατέληγα ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι η Πολιτεία, πόσο αποφασισμένη είναι να τα εφαρμόσει. Πρέπει να περάσει το μήνυμα «όχι ατιμωρησία». Να βλέπουν ότι το αδίκημα οδηγεί σε μία κατεύθυνση όλους. Έχει σημασία αυτό να είναι σταθερό. Το θέμα της παιδείας στη χώρα μας είναι ένα δύσκολο κομμάτι».

Κατέληξε λέγοντας: «Οι κάμερες είναι πολύ σημαντικές. Εμείς είχαμε φτιάξει ένα κέντρο δράσης στην αστυνομία όπου όλα τα στοιχεία έβγαιναν σε αυτό το κέντρο. Πρέπει να εφαρμοστεί με δίκαιο τρόπο. Πριν από ένα μήνα η Σαουθάμπτον κάλεσε κάποιους οπαδούς που έκαναν κάποιες ασχήμιες και τους έδιωξε από το γήπεδο για δέκα χρόνια. Οι δικές μας ομάδας θα το κάνουν; Εγώ είχα συναντήσει 40 προέδρους και μέχρι πέντε έβλεπα διατεθειμένους να συγκρουστούν. Ένας με είπε «δεν μπορώ υπουργέ μου αυτοί με έβαλαν» και του είπα «αυτοί θα σε διώξουν». Και έξι μήνες αργότερα τον έδιωξαν».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.