Ονανά: Η υπόθεση ντόπινγκ, η ακαδημία του Ετό και ο δύσπιστος πατέρας

Παναγιώτα Χαλκιά19 Ιανουαρίου 2022

Η μοίρα κάποιες φορές παίζει άσχημα παιχνίδια και από την κορυφή μπορεί να σε οδηγήσει στην αφάνεια. Ο Αντρέ Ονανά έκανε θυσίες, πήγε κόντρα στον πατέρα του, έφυγε σε μικρή ηλικία από την πατρίδα του και κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση.

Ένα λάθος του στοίχισε ακριβά και βρέθηκε εκτός αγωνιστικών χώρων για 12 μήνες. Όταν το καλοκαίρι το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο μείωσε την ποινή στους εννέα μήνες, πανηγύριζε σα να κέρδισε το Champions League. Η ελπίδα γεννήθηκε ξανά και είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του τον εφιάλτη και να διεκδικήσει όσα ονειρεύτηκε.

Η απόφαση

Ποινή αποκλεισμού ενός χρόνου επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στον Αντρέ Ονανά για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ. Η τιμωρία του άρχισε από τις 5 Φεβρουαρίου 2021 και αφορούσε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Στο σώμα του 24χρονου Καμερουνέζου είχε ανιχνευτεί η ουσία φουροσεμίδη σε έλεγχο που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2020.

«Γιατρέ, σίγουρα έκανες λάθος»

Ο ίδιος, ο Ονανά, δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του, όταν έμαθε από το γιατρό ότι είναι θετικός στη φουροσεμίδη. Πίστευε ότι του έκανε πλάκα καθώς ποτέ στη ζωή του δεν είχε κάνει χρήση απαγορευμένων φαρμάκων και ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες του ιατρικού επιτελείου της ομάδας του και της εθνικής.

«Σε μια εβδομάδα τον Φεβρουάριο του 2021, έχασα τα πάντα. Ήμουν στο Καμερούν με την εθνική ομάδα και μου τηλεφώνησε ο γιατρός του Άγιαξ. Όταν μου είπε ότι είχα βγει θετικός στη φουροσεμίδη, η αντίδρασή μου ήταν: «Πώς; Αυτό είναι αστείο;

Του είπα, «Γιατρέ, σίγουρα έκανες λάθος. Ξέρω πώς πάνε αυτά τα τεστ. Έχω κάνει πολλά από αυτά και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα. Όποιος με γνωρίζει, ξέρει ότι δεν πίνω. Δεν καπνίζω. Και δεν έχω αγγίξει ποτέ ναρκωτικά. Δεν ξέρω καν τι είναι η φουροσεμίδη. Τα μόνα χάπια που έχω βάλει ποτέ στο σώμα μου ήταν αυτά που συνταγογραφούσαν οι γιατροί του συλλόγου ή της εθνικής ομάδας».

Αμέσως, κάλεσε τη σύζυγο του και γελώντας της εξήγησε τι είχε συμβεί. Το γέλιο του κόπηκε απότομα, όταν εκείνη του είπε ότι το χάπι που είχε πάρει για να του περάσει ο πονοκέφαλος, της το είχε δώσει ο γιατρός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ίσως περιείχε την ουσία αυτή.

Επιστρέφοντας από το Καμερούν, κάλεσε τον γιατρό του Άγιαξ στο σπίτι του. Εκείνος έκανε φύλλο και φτερό όλα τα ντουλάπια και επιβεβαίωσε τους φόβους της γυναίκας του.

«Όταν επέστρεψα από το Καμερούν, ο γιατρός του συλλόγου ήρθε μαζί μου στο σπίτι μου και πέρασε όλα όσα είχα στα ντουλάπια για να ελέγξει. Το επιβεβαίωσε. Πήγα να πάρω ένα χάπι για τον πονοκέφαλο και μπέρδεψα τα κουτιά. Πήρα το χάπι που είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός στη Μέλανι. Τα κουτιά ήταν βασικά πανομοιότυπα. Αυτό το μικρό χάπι των 40 mg, έκανε τη ζημιά».

«Μου έβγαλαν κόκκινη χωρίς δεύτερη σκέψη»

Ο γιατρός του ολλανδικού συλλόγου προσπάθησε να τον καθησυχάσει και μαζί έβαλαν τα δεδομένα σε μια σειρά. Ήξερε ότι η UEFA είναι αμείλικτη σε θέματα ντόπινγκ αλλά πίστευε ότι εάν τους εξηγούσε τι είχε συμβεί, τότε θα του έδιναν χάρη.

Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας έκαναν έρευνα και τον κάλεσαν σε απολογία. Ο Ονανά εξήγησε λεπτομερώς την ιστορία του, απέδειξε ότι τα χάπια ήταν της γυναίκας του και τα έπαιρνε λόγω εγκυμοσύνης αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει την τιμωρία.

Η UEFA έχει ρητούς και σαφείς κανόνες για το ντόπινγκ και θεωρεί ότι ένας αθλητής έχει συνεχώς καθήκον να διασφαλίζει πως δεν θα εισέρχονται στο σώμα του απαγορευμένες ουσίες.

Έτσι, η τιμωρία έπεσε σαν καταπέλτης πάνω του. Ένα χρόνο μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους. «Νόμιζα ότι θα μου δείξουν κίτρινη κάρτα αλλά όχι, πήγαν κατευθείαν στην κόκκινη. 12 μήνες απαγόρευση. Όχι ποδόσφαιρο. Eredivisie, Κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ, Τσάμπιονς Λιγκ, AFCON; Έφυγε . Έτσι ακριβώς. Ένας χρόνος για ποδοσφαιριστή; Είναι σαν 10 χρόνια. Είναι μια αιωνιότητα», διηγείται με παράπονο.

Στην ακαδημία του Ετό παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα

Ο αποκλεισμός του από κάθε αθλητική δραστηριότητα του στοίχισε πολύ. Γνώριζε ότι στο ποδόσφαιρο, πρέπει να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται για να αποδείξεις το ταλέντο σου.

Και τώρα; Έπρεπε να απέχει από κάτι που αγαπά και μάλιστα, μετά από μια παραγωγική σεζόν για εκείνον. Είχε κάνει πολλές θυσίες και έβλεπε τα πάντα να καταρρέουν.

Άρχισε να αναπολεί στιγμές από τη ζωή του και πήρε δύναμη μέσα από αυτές. Θυμήθηκε ότι στην ηλικία των 10 ετών, έφυγε κρυφά από το σπίτι και έκανε ταξίδι τεσσάρων ωρών για να παίξει στην ακαδημία του Σαμουέλ Ετό.

Πήγε κόντρα στον πατέρα του και κυνήγησε τα «θέλω» του. Ο μπαμπάς του δεν ήθελε να ακούει για ποδόσφαιρο, ήθελε το παιδί του να σπουδάσει. «Σχολείο, σχολείο, σχολείο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι ασφαλής δρόμος. Κι αν τραυματιστείς; Κι αν δεν τα καταφέρεις; Οχι όχι όχι όχι», μου έλεγε.

Και ο ίδιος συμμεριζόταν τις ανησυχίες του αλλά δεν μπορούσε να αφήσει το όνειρο του να σβήσει. Συζήτησε με έναν από τους προπονητές της ακαδημίας, τον Ντιάλο, και αφού του έδιωξε όλους τους προβληματισμούς, πήρε τη μεγάλη απόφαση να έρθει στην Ευρώπη.

Το μόνο εμπόδιο ήταν να πεισθεί ο πατέρας του. Ο Ντιαλό και ο ίδιος ο Σαμουέλ Ετό τηλεφώνησαν στον μπαμπά του και τον έπεισαν. «Ακούγεται τρελό, σωστά; Να στείλεις ένα παιδί σε άλλα τη χώρα μακριά από την οικογένειά του.

Πρέπει να καταλάβετε ότι ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα για τα παιδιά στην Ευρώπη είναι διαφορετικός από τον τρόπο που λειτουργούν στην Αφρική.

Προερχόμασταν από φτωχή οικογένεια. Ξέραμε τη συμφωνία. Έτσι ακολουθήσατε ένα όνειρο που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει την οικογένειά μας».

«Κανείς δεν μου είπε ότι υπέγραψα στην Μπαρτσελόνα»

Φεύγοντας από την πατρίδα του, έπαιξε σε πολλά τουρνουά σε Γαλλία και Ισπανία με στόχο να τον ανακαλύψει ένας σκάουτερ και να ενταχθεί σε μια από τις κορυφαίες ακαδημίες της Ευρώπης.

Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα τον τσέκαραν και ήθελαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν μυστικά από εκείνον. Ο σύλλογος, οι προπονητές και η οικογένειά του τακτοποίησαν τα πάντα αλλά του το κράτησαν μυστικό για εβδομάδες καθώς ήξεραν ότι ήταν το μεγαλύτερο του όνειρο.

«Το αστείο ήταν ότι ενώ όλοι ήξεραν ότι αυτό ήταν το όνειρο μου, κανείς δεν μου είπε ότι υπέγραψα στην Μπαρτσελόνα. Θυμάμαι, ήμουν στο τηλέφωνο με τον αδερφό μου και μιλούσα για κάτι άλλο και άκουσα μια φωνή στο βάθος όπως: «Ε, μην του το πεις...». Τον παρακάλεσα να μου πει τι συνέβαινε αλλά δεν μου είπε.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, πήγαμε να παίξουμε στη Βαρκελώνη και ο προπονητής μου είπε να μαζέψω ό,τι είχα, τα πάντα αλλά δεν μου έλεγε το λόγο. Του έλεγα «Άντε κόουτς, είμαι αρχηγός αυτής της ομάδας. Πρέπει να μου πεις τι συμβαίνει; Απλώς μου φώναξε: «Ε, Αντρέ απλά σκάσε και μάζεψε τις αποσκευές σου!.

Μου το κράτησε μυστικό σε όλη τη διαδρομή. Όταν φτάσαμε στην πόλη και οι υπόλοιποι συμπαίκτες μου πήγαν στο ξενοδοχείο, βγήκα από το λεωφορείο και πήγα να υπογράψω. Ήταν κάτι απίστευτο», θυμάται.

«Έπαθα πολιτισμικό σοκ όταν υπέγραψα στον Άγιαξ»

Τον Ιανουάριο του 2015 ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του στον Άγιαξ. Η πρώτη του επαφή με το Άμστερνταμ ήταν κάπως περίεργη. Στο Καμερούν δεν χιόνιζε ποτέ ενώ στη Βαρκελώνη έμενε σπίτι όταν έπεφταν νιφάδες.

«Έτσι, την πρώτη φορά που ξύπνησα, κοίταξα έξω από το παράθυρο και είδα χιόνι… φφφφφφτ, έκλεισα τις κουρτίνες και επέστρεψα στο κρεβάτι. Σε μια ώρα, με πήραν τηλέφωνο από το κλαμπ: «Πού είσαι; Υποτίθεται ότι πρέπει να είσαι στην προπόνηση!». Τους είπα: «Φίλε μου, χιονίζει. Πώς μπορώ να οδηγήσω;» και μου εξήγησαν ότι ήταν εύκολο. Βγήκα έξω και πήγα. Φίλε μου, κρύο, πολύ κρύο».

«Για τρία παιχνίδια είσαι το Νο. 1 μου»

Το πρώτο διάστημα παραμονής του στον Άγιαξ δεν συνδυάστηκε και με τις ανάλογες ευκαιρίες. Ήταν η τρίτη επιλογή και ένιωθε μόνος στα αποδυτήρια. Σκεφτόταν συχνά ότι έκανε τη λάθος επιλογή.

Πλησίασε τον τότε προπονητή του, Πέτερ Μποζ, και του ζήτησε μια ευκαιρία. Εκείνος τον απέφυγε διακριτικά, λέγοντας του ότι είναι μικρός ακόμη και τον παρότρυνε να δει τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ τονίζοντας του ότι κανένα δεν είχε 20χρονο τερματοφύλακα.

Η απογοήτευση έγινε μεγαλύτερη όταν έμαθε ότι ο σύλλογος κινείται για να τον δώσει δανεικό αλλά δεν βρισκόταν ομάδα για να τον πάρει. Λίγους μήνες αργότερα η τύχη του χαμογέλασε.

Ο Γιάσπερ Σίλεσεν αποχώρησε και ο προπονητής του τού έδωσε γάντια βασικού για τρία παιχνίδια. Στο πρώτο ματς δέχθηκε δύο γκολ και η ομάδα ηττήθηκε. Στο επόμενο κόντρα στη Γκόου Αχέντ Ιγκλς, απέκρουσε πέναλτι και συνέβαλε στο να έρθει το τρίποντο.

Έκτοτε, δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα. Έγινε το Νο. 1 σε πέντε σεζόν. Κέρδισε τρόπαια και ήταν ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.